Στον πρόεδρο της Βουλής το ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά του Δήμου Κοζάνης που δολοφόνησε 4 υγιή Ροτβάιλερ

Ψήφισμα διαμαρτυρίας που φέρει 5.059 υπογραφές Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι καταδικάζουν την παράνομη απόφαση του Δημάρχου Κοζάνης  Λευτέρη Ιωαννίδη και της αντιδημάρχου Ελένης Τασοπούλου να προβούν στην ευθανασία των τεσσάρων υγιών και μη επιθετικών Ροτβάιλερ που δεν είχαν καμία συμμετοχή στο τραγικό περιστατικό του θανάτου του μικρού παιδιού στο χωριό Άργιλος, απέστειλε στις 18 Αυγούστου η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Στην επιστολή που συνόδευε το ψήφισμα διαμαρτυρίας και υπογράφουν η Π.Φ.Π.Ο., το Φιλοζωικό Σωματείο Κοζάνης «Αγγίζωο», η Ένωση Προστασίας – Υπεράσπισης Ζώων Δυτικής Μακεδονίας και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 130 Ζωοφιλικών Σωματείων, αναφέρονται τα ακόλουθα:

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την αγανάκτηση μας ως φιλόζωοι πολίτες για τις παράνομες και μη ηθικές πράξεις του Δημάρχου Κοζάνης κ. Ιωαννίδη και της Αντιδημάρχου κ. Τασοπούλου. Οι προαναφερόμενοι με την συμμετοχή της κτηνιάτρου προέβησαν στην ευθανασία τεσσάρων αθώων και υγιών σκύλων τα οποία φιλοξενούνταν στο Δημοτικό Καταφύγιο Κοζάνης. Τα τέσσερα αυτά ζώα, ράτσας Ροτβάιλερ, είχαν κριθεί ως μη επιθετικά από τον ίδιο τον εκπαιδευτή του Δήμου Κοζάνης κ. Σέγκα, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά στην αξιολόγηση του, την οποία παρέδωσε και στην αρμόδια πενταμελή επιτροπή, ότι τα ζώα δεν είναι επιθετικά και ότι μπορούν να δοθούν με την κατάλληλη εκπαίδευση φυσικά για υιοθεσία, όπως αναφέρεται στον νόμο 4235/14.

Παρόλα αυτά και παραβλέποντας και καταπατώντας τελείως την ελληνική νομοθεσία Δήμαρχος, Αντιδήμαρχος και κτηνίατρος προχώρησαν στην ευθανασία των ζώων και ενώ τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής «Αγγιζωο» και «ΕΠΥΖΩ», τα είχαν ζητήσει επανειλημμένα για υιοθεσία σε συνεργασία με την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) και τον ειδικό εκπαιδευτή κ. Αργύρη Γέρου, ο οποίος θα αναλάμβανε την εκπαίδευσή τους και θα βοηθούσε και στις υιοθεσίες μετέπειτα.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα συγκεκριμένα ζώα δεν είχαν καμία σχέση με την τραγική επίθεση που σημειώθηκε στον Άργιλο Κοζάνης και είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα το 5χρονο παιδάκι. Είχαν κριθεί ως μη επιθετικά από τον εκπαιδευτή κ. Σέγκα και φιλοξενούνταν στον Δημοτικό Καταφύγιο μέχρι να αποφασιστεί η υιοθεσία τους όπως ορίζει ο Νόμος 4039/12 καθώς η 3μελης επιστημονική επιτροπή του Δήμου έκρινε ότι δεν μπορούν να στειρωθούν και να επανενταχτούν όπως γίνεται με τα αδέσποτα που περισυλλέγονται και υπό αυτόν τον όρο τα έκρινε επιθετικά χωρίς όμως να υπογράψει για ευθανασία.

Ο Δήμαρχος κ. Ιωαννίδης όμως παραβλέποντας την σχετική νομοθεσία αποφάσισε να προχωρήσει με δική του απόφαση στην ευθανασία-δολοφονία των τεσσάρων ζώων χωρίς να έχει την αρμοδιότητα να το κάνει, την αρμοδιότητα αυτή την έχει μονό η πενταμελής και η τριμελής επιτροπή, και ενώ υπήρχε ενδιαφέρον από ανθρώπους και από τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής σε συνεργασία με την ΠΦΠΟ και τον ειδικό εκπαιδευτή κ. Γέρου για να τα υιοθετήσουν. Προέβησαν λοιπόν μαζί με την Αντιδήμαρχο και την/τον κτηνίατρο σε εν ψυχρώ δολοφονία τεσσάρων αθώων ζώων καταπατώντας κάθε ηθική και νομιμότητα.

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Βουλής, σας παραδίδουμε 5.059 υπογραφές Ελλήνων πολιτών από ένα ψήφισμα που αναρτήθηκε μόλις για 3 εβδομάδες, που καταδικάζουν τις πράξεις και τις παραλείψεις της Δημοτικής Αρχής Κοζάνης και ζητάμε από εσάς να τις καταδικάσετε επίσης. Είναι απαράδεκτο στην Ελλάδα του 2016 να αντιμετωπίζουμε τέτοιες συμπεριφορές από ανθρώπους που κατέχουν δημόσια αξιώματα ενώ θα έπρεπε να είναι προστάτες και τηρητές των νομών» καταλήγει η επιστολή.

Εκτός από τον πρόεδρο της Βουλής το ψήφισμα διαμαρτυρίας έχει αποσταλεί στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κοζάνης.