Ταινία μικρού μήκους για το ελάφι Πλατώνι από το 3ο Νηπιαγωγείο Καλυθιών Ρόδου

Την προστασία του απειλούμενου ελαφιού Πλατόνι (Dama-Dama) που ζει στην Ρόδο και αποτελεί σύμβολο του νησιού έχει θέμα της η ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Άρτεμις» που δημιουργήθηκε για εκπαιδευτικούς σκοπούς από το 3ο Νηπιαγωγείο Καλυθιών Ρόδου στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Επιστήμες της Αγωγής - Εκπαίδευση με χρήση Νέων τεχνολογιών» του Πανεπιστήμιου Αιγαίου.

Η ταινία βασίστηκε στο εξαιρετικό παραμύθι με τίτλο «Ο θείος Πλάτωνας και η Νεράιδα Ντάμα-Ντάμα» που έγραψαν από κοινού ο Κώστας Στοφόρος και ο Κωστής Μακρής. Η παραγωγή ανήκει στον σκηνοθέτη Θάνο Χατζή, τη μουσική έχει γράψει ο Άγγελος Τριανταφύλλου και την ιστορία επιμελήθηκαν και διασκεύασαν οι νηπιαγωγοί του 3ου Νηπιαγωγείου Καλυθιών Ρόδου. Τον ρόλο της Ντάμα-Ντάμα υποδύεται η Μαρία Ρίζου και πρωταγωνιστούν τα παιδιά από το 3ο Νηπιαγωγείο Καλυθιών Ρόδου.

 

 

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Θάνος Χατζής αναφέρει: « Ευχαριστώ ιδιαίτερα τις συναδέλφους Μαρία Παπαφιλίππου, Ιωάννα Σολωμού, Νίτσα Αργυρού, Φρόσω Διαμαντή για την συνεργασία και την φιλοξενία στο 3ο Νηπιαγωγείο, τους κυρίους Κώστα Στοφόρο και Κωστή Μακρή για την πρωτότυπη ιστορία τους, τον κύριο Άγγελο Τριανταφύλλου για την άδεια χρήσης της ξεχωριστής -θεατρικής- μουσικής του, την χαρισματική Μαρία Ρίζου για τη φιλική συμμετοχή σε ρόλο ερμηνεύτριας αλλά και ηθοποιού, την κυρία Μαρία Κλαδάκη για την πολύτιμη καθοδήγησή της καθ’ όλη την διάρκεια των γυρισμάτων, καθώς και όλους τους μικρούς πρωταγωνιστές που για ακόμα μια φορά μας εξέπληξαν με την υποκριτική τους δεινότητα!

Αναμφίβολα η επαιδευτική αξία της τέχνης απέναντι στην κοινωνία είναι αναγκαία. Γιατί όπως επισημαίνει ο Marcuse (1977) «Η τέχνη δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο αλλά μπορεί να συντελέσει στο ν’ αλλάξουν η συνείδηση και οι διαθέσεις των ανθρώπων, οι οποίοι μπορούν ν’ αλλάξουν τον κόσμο».