Η υπόσχεση που μίλησε στις καρδιές μας

«Δεν θέλω να τον δω. Μου φτάνει που ο Νέμο είναι με ειδικές ανάγκες. Γι' αυτό τον θέλω. Δεν με ενδιαφέρει αν είναι μαύρος ή καστανός. Δεν με ενδιαφέρει αν είναι μεγαλόσωμος ή μικρόσωμος, γέρικος ή νεαρός, ράτσας ή ημίαιμος, όμορφος ή άσχημος. Το μόνο που θέλω είναι να τον βοηθήσω. Εγώ θα δείτε, ότι θα τον κάνω και θα περπατήσει ξανά». Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε ο Χάρης Πανταγούτσος στη γραμματέα του Δημοτικού Κυνοκομείου Ηρακλείου όταν του ζήτησε να δει πρώτα τον Νέμο πριν υπογράψει το συμβόλαιο υιοθεσίας του. Μια απάντηση – υπόσχεση που συγκλόνισε και συγκίνησε χιλιάδες Έλληνες, για το ήθος και την ανθρωπιά που κουβαλάει μέσα του αυτός ο άνθρωπος.


Ο Νέμο στο Δημοτικό Κυνοκομείο Ηρακλείου

Ο Νέμο ζούσε αδέσποτος στη βιομηχανική περιοχή Ηρακλείου Κρήτης ώσπου μια μέρα τον παρέσυρε διερχόμενο αμάξι και παρά τις προσπάθειες των κτηνιάτρων δεν κατάφερε να κουνήσει ξανά τα δύο μπροστινά του πόδια. Πριν τον υιοθετήσει ο Χάρης Πανταγούτσος, ο Νέμο σερνότανε μέσα στο κλουβί του στο Δημοτικό Κυνοκομείο Ηρακλείου και μέρα με τη μέρα γινόταν όλο και πιο μελαγχολικός, ενώ οι φιλόζωοι που τον φρόντιζαν αγωνιούσαν για την τύχη του.

Ο Χάρης Παναγούτσος άνοιξε την καρδιά του στις “Ιστορίες Αδέσποτων” και μίλησε για τον Νέμο του, τη μεγαλύτερη αδυναμία του, όπως αποκαλύπτει, περιγράφοντας τον αγώνα που έδωσαν οι δυο τους μέχρι να σηκωθεί στα τέσσερα του πόδια και να χαρεί ξανά τη ζωή του.

«Μόλις είδα στις φωτογραφίες τον Νέμο να είναι ξαπλωμένος στο κλουβί του Δημοτικού Κυνοκομείου Ηρακλείου έχοντας τόση θλίψη στα μάτια του, σκίρτησε η καρδιά μου. Είπα στον εαυτό μου ότι αυτόν τον σκυλάκο τον θέλω δίπλα μου και συνοδοιπόρο στη ζωή μου. Έτσι απλά τον υιοθέτησα.


Ο Χάρης Πανταγούτσος υπογράφει το συμβόλαιο υιοθεσία του Νέμο

Οι πρώτες μέρες στο σπίτι ήταν πολύ δύσκολες. Σερνότανε στο πάτωμα. Μάτωναν τα πόδια του και λερωνόταν όταν έκανε την ανάγκη του. Δεν το έβαλα όμως κάτω. Του είχα δώσει μια υπόσχεση και δεν θα την αθετούσα με τίποτα στον κόσμο. Τον βοηθούσα να σηκωθεί. Κάθε μέρα τον περπατούσα υποβασταζόμενο. Κάποτε του φώναξα για να σηκωθεί μόνος του και να περπατήσει, αλλά αμέσως μετά στεναχωρήθηκα. 

Τότε αρχίσαμε και τα μπάνια στη θάλασσα. Ήταν η καλύτερη φυσιοθεραπεία για τον Νέμο που έβλεπα στα μάτια του την ευγνωμοσύνη που μου έδειχνε γιατί τον βοηθούσα να ξεπεράσει το κινητικό του πρόβλημα.

Μετά από πολύ προσπάθεια και πείσμα ο Νέμο κατάφερε να σταθεί ξανά στα τέσσερα του πόδια και να κάνει δειλά βηματάκια. Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψω τα συναισθήματά μου όταν είδα τον Νέμο μου να περπατάει χωρίς τη βοήθεια μου.

Στις 29 Ιουλίου ο Νέμο υποβλήθηκε με απόλυτη επιτυχία στην πρώτη χειρουργική επέμβαση διάρκειας 4,5 ωρών στο αριστερό μπροστινό του πόδι από τον κτηνίατρο Δημήτρη Λιτίνα. Ο Νέμο έχει πλέον καινούργιο αριστερό πόδι, ίσιο και γερό. Σύντομα θα χειρουργηθεί και στο δεξί του πόδι λύνοντας μια για πάντα το πρόβλημά του.


Ο Νέμο έχει πια γερό αριστερό πόδι χάρη στην επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε 

Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τον Νέμο για την αγάπη και την αφοσίωσή του, την Ελένη Ανδρεαδάκη που με βοήθησε να τον υιοθετήσω, τον Μάικ Δρακάκη που με στήριξε στα δύσκολα, την Καλλιόπη Μαραβελάκη για την ουσιαστική της βοήθεια που μου προσέφερε απλόχερα, την Θεοδοσία Σαββάκη που ξαγρύπνησε πολλές φορές δίπλα στον Νέμο όταν εκείνος πονούσε, τον κτηνίατρο του Δημήτρη Λιτίνα και όλο τον κόσμο που έδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία μαθαίνοντας την ιστορία του.

Τέλος θέλω να στείλω ένα μήνυμα προς όλους τους συνανθρώπους μου. Υιοθετήστε ζώα με ειδικές ανάγκες. Θα πάρετε πολύ αγάπη».

Η ιστορία του Νέμο

Μιλώντας στις "Ιστορίες Αδέσποτων" η κα Ελένη Ανδρεαδάκη, ενεργό μέλος της "Ζωόφιλης Δράσης" ανέφερε: «Ο Νέμο ζούσε αδέσποτος στην βιομηχανική περιοχή Ηρακλείου. Έβρισκε την καθημερινή του τροφή από εθελοντές που πήγαιναν εκεί για να ταΐσουν και να φροντίσουν αδέσποτα. Ήταν ένα χαρούμενο σκυλί, ευχάριστο σε όλους και έτοιμο με το κούνημα της ουράς του να σου κλέψει τα χάδια σου. Ώσπου σε μια πολύ άτυχη στιγμή της ζωής του ο Νέμο παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο. Για το σοβαρό περιστατικό ειδοποιήθηκε άμεσα το Κυνοκομείο Ηρακλείου.

Ο σκύλος περισυλλέχθηκε κι άρχισε η θεραπεία του από την ομάδα εργαζομένων στο κυνοκομείο. Με την φροντίδα τους, ο Νέμο κατάφερε να γίνει οργανικά καλά, δεν κατάφερε όμως να περπατήσει τα δύο του μπροστινά πόδια. Ήταν αυτά που πατήθηκαν και έμειναν εντελώς παράλυτα. Όλοι γνωρίζαμε ότι δεν θα μπορέσει δυστυχώς να περπατήσει ποτέ ξανά.


Ο Νέμο και ο Χάρης έχουν γίνει αχώριστοι

Αρχίσαμε μια προσπάθεια υιοθεσίας του μήπως κάποιος από τα εκατομμύρια των ανθρώπων που υπάρχουν, είναι πιο ευαίσθητος από τους άλλους. Κι ενώ τα σχόλια έπεφταν βροχή κάτω από τις κοινοποιήσεις του Νέμο κανένας δεν αποφάσιζε να τον κάνει, το δικό του σκυλί! Οι μέρες περνούσαν και η ανησυχία μας για την τύχη του Νέμο είχε αρχίσει να κορυφώνετε για όλους. Ώσπου χτύπησε το τηλέφωνό μου, ήταν ο Χάρης Πανταγούτσος , γνωστός για την ζωοφιλία του, με δύναμη ψυχής και περίσσια αγάπη σε όλα τα ζώα. Όταν με ενημέρωσε για το λόγο του τηλεφωνήματός του κόντεψα να τρελαθώ από την χαρά μου. “Κάνε κάτι να έλθει σε μένα. Τον θέλω τώρα” μου είπε».

Στηρίξτε τον Νέμο

Και οι δύο χειρουργικές επεμβάσεις είναι πολυδάπανες και για το λόγο αυτό το φιλοζωικό σωματείο  «Ζωόφιλη Δράση» απευθύνει έκκληση σε όλους τους φιλόζωους που θέλουν να συνεισφέρουν για τον Νέμο, να καταθέσουν τη δωρεά τους στον λογαριασμό που διαθέτει το σωματείο στην Τράπεζα Πειραιώς με την ένδειξη «Για τον Νέμο», ο οποίος είναι: 6155 010254 294 EUR, IBAN GR140171 1550 0061 5501 0254 294, BIC: PIRBGRAA. Ταυτόχρονα όσοι φιλόζωοι συμβάλουν οικονομικά στην προσπάθεια να περπατήσει ξανά ο Νέμο καλούνται να ενημερώσουν το σωματείο με μήνυμα για την κατάθεση τους ώστε να τους αποσταλεί η νόμιμη απόδειξη.

Δείτε εδώ τον Νέμο

https://www.facebook.com/xarilaos.pantagoutsos/videos/vb.100004569337724/531198563709117/?type=3&theater

.be

https://www.facebook.com/xarilaos.pantagoutsos/videos/505929276236046/?pnref=story
https://www.facebook.com/xarilaos.pantagoutsos/videos/522409277921379/?pnref=story