Ο άδικος θάνατος από τροχαίο της λατρεμένης τους Σάμμυ «γέννησε» το 1986 τον Σ.Π.Α.Ζ.

Το 1984 μία αδέσποτη σκυλίτσα εμφανίστηκε έξω από ένα αγγλικό ιδιωτικό σχολείο στο Ελληνικό Αττικής και «ζητιάνευε» φαγητό και χάδια από τα παιδιά. Η διεύθυνση του σχολείου μετά από αίτημα πολλών δασκάλων συμφώνησε να την υιοθετήσουν.

Αφού εμβολιάστηκε, στειρώθηκε και αποπαρασιτώθηκε, αυτό το ξεχωριστό πλάσμα εγκαταστάθηκε μόνιμα στο σχολείο. Είχε μαξιλάρι σε κάθε τάξη και κυκλοφορούσε ελεύθερα στο κτήριο και το προαύλιο. Έγινε η πιο ξεχωριστή δασκάλα όλων των παιδιών.

Γράφουν οι εθελοντές - μέλη του Συλλόγου Προστασίας Αδέσποτων Ζώων (Σ.Π.Α.Ζ.) στη μνήμη της Σάμμυ

Όταν η Σάμμυ σκοτώθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο μπροστά στα μάτια τους, κάποιες δασκάλες αποφάσισαν ότι κάτι έπρεπε να κάνουν για να βοηθήσουν τ' αδέσποτα ζώα. Να μειώσουν τον πληθυσμό τους, να διδάξουν τους ανθρώπους να σέβονται και να αγαπούν τα ζώα. Έτσι, στη μνήμη της Σάμμυ, μία ομάδα δασκάλων ίδρυσαν το 1986 τον Σύλλογο Προστασίας Αδέσποτων Ζώων (Σ.Π.Α.Ζ.).   

Εκείνα τα χρόνια η Γλυφάδα και οι γύρω περιοχές είχαν ΠΟΛΛΟΥΣ αδέσποτους σκύλους. Και επειδή δεν ήταν στειρωμένοι κυκλοφορούσαν σε αγέλες και, φυσικά, πολλαπλασιάζονταν. Βασικός στόχος ήταν - και είναι - να στειρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα αδέσποτα ζώα (σκύλοι και γάτες). Στα 32 χρόνια δράσης, οι εθελοντές του Σ.Π.Α.Ζ. έχουν στειρώσει πάνω από 30.000 αδέσποτα.

 

 

Η πρώτη ομάδα εθελοντών ήταν κυρίως Αμερικανοί, Καναδοί, Άγγλοι, Νοτιοαφρικάνοι, Αυστραλοί, Γερμανοί. Άνθρωποι με κοινό όραμα, κοινό στόχο, υπομονή, επιμονή, πλάνο δράσης και όρεξη για δουλειά. Εθελοντές με όλη τη σημασία της λέξης. Καταλάβαιναν την ανάγκη της συνεχούς δράσης, ήταν σταθεροί στην προσφορά τους και στήριζε ο ένας τον άλλον. Χωρίς αυτούς ο Σ.Π.Α.Ζ. δεν θα υπήρχε.

Οι περισσότεροι έχουν πια αποσυρθεί. Ελπίζουμε ότι αυτή η πρώτη ομάδα παρακολουθεί τη δράση μας και είναι υπερήφανη για εμάς, γιατί καταφέρνουμε και συνεχίζουμε αυτό που με πολλή αγάπη, αφοσίωση και κόπο ξεκίνησαν εκείνοι πριν από 32 χρόνια. 

 

 

Από το 2015 «τρέχουμε» και ένα πολύ σημαντικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε σχολεία, το οποίο  χρηματοδοτεί η Dogs Trust. Η Νίκη Κλαϊνού, υπεύθυνη του προγράμματος, εκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο από την Dogs Trust. Το πρόγραμμά μας «Πατούσες στο σχολείο» θα το έχουν παρακολουθήσει έως τον Ιούνιο του 2019 πάνω από 10.000 παιδιά. Τα παιδιά είναι το μέλλον. Τα παιδιά, αν έχουν τη σωστή πληροφόρηση κι αν λάβουν τις σωστές πληροφορίες, θα είναι καλύτεροι άνθρωποι σε όλα τα επίπεδα.

Η οικονομική κρίση που περνάει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει επηρεάσει σημαντικά τα ζώα – αδέσποτα και δεσποζόμενα.  Πολλές οι εγκαταλείψεις, λιγότεροι οι εθελοντές και οι υποστηρικτές.   

 

 

Τα αδέσποτα ζώα σας χρειάζονται. Ο Σ.Π.Α.Ζ. σας χρειάζεται. Χρειάζεται ανθρώπους που θα προσφέρουν τον χρόνο τους και την ενέργειά τους για να συνεχίσουμε όλοι μαζί να βοηθάμε τα αδέσποτα. Χρειάζεται και αυτούς που δεν έχουν χρόνο αλλά μπορούν να βοηθήσουν οικονομικά.  Όλοι από λίγο, αντί όλα από λίγους. Έχουμε καταφέρει πολλά, αλλά έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα. 

Αν θέλετε να μας στηρίξετε για να συνεχίσουμε να βοηθάμε τα αδέσποτα, επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected] ή με μήνυμα στη σελίδα μας στο facebook