Έσωσαν δεκάδες εξαθλιωμένα αδέσποτα σκυλιά που ζούσαν φυλακισμένα σε «καταφύγιο» - κολαστήριο στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου Κρήτης

Δεκάδες άρρωστα κι εξαθλιωμένα αδέσποτα σκυλιά που κρατούσε έγκλειστα ένας άνδρας σε ιδιωτικό περιφραγμένο χώρο στην περιοχή του Χ.Υ.Τ.Α. στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου στην Κρήτη διασώθηκαν κι απαλλάχθηκαν από το καθημερινό μαρτύριο τους, χάρη στην παρέμβαση της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.), η οποία κατήγγελλε το παράνομο αυτό «καταφύγιο» - κολαστήριο στην Αστυνομική Διεύθυνση Λασιθίου.

Σύμφωνα με την Π.Φ.Π.Ο. κατά τον επιτόπιο έλεγχο των αρχών τα ζώα βρέθηκαν να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, ενώ η κλινική τους εικόνα ήταν εξαιρετικά τραγική. Όλα τα ζώα μεταφέρθηκαν σε κτηνιατρείο όπου τους έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις, αποπαρασιτώθηκαν, κάποια εμβολιάστηκαν και σε κάποια άλλα δόθηκε η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

 

 

Η Π.Φ.Π.Ο. συγχαίρει ιδιαίτερα την Αστυνομική Διεύθυνση Λασιθίου που συνέβαλε στη διάσωση των ζώων και ζητά να ασκηθούν τα νόμιμα και τα προβλεπόμενα από την νομοθεσία κατά όσων ευθύνονται γι’ αυτό το άσυλο βασανισμού αδέσποτων που λειτουργούσε από τον Ιούνιο του 2015.

Αναλυτικότερα η Π.Φ.Π.Ο. αναφέρει σε ανακοίνωσή της τα εξής: «Από τον Ιούνιο του 2015 λειτουργεί στην περιοχή ΧΥΤΑ Αγίου Νικολάου παράνομος χώρος «αποθήκευσης» κάτω από τρισάθλιες συνθήκες αδέσποτων σκύλων, σε ιδιωτικό περιφραγμένο χώρο κατά παράβαση κάθε έννοιας νομιμότητας και στοιχειώδους σεβασμού απέναντι στα ζώα.

 

 

Μια υγειονομική βόμβα στην κυριολεξία, με παντελή έλλειψη νερού αρκετές φορές, σχεδόν καμία φαρμακευτική περίθαλψη, άθλια παραπήγματα ως δήθεν καταλύματα, καμία προστασία των ζώων από τον καύσωνα, τις καταιγίδες και τα κρύα, ζώα άρρωστα σχεδόν στο σύνολό τους, ανυπαρξία ελέγχου για το πόσα ζώα έμπαιναν, πόσα πέθαιναν, πόσα γεννιόντουσαν εκεί μέσα και τι απογίνονταν, πόσα κατασπαράσσονταν μεταξύ τους κ.λπ.

Και όλα αυτά εν ονόματι της «φιλοζωίας», μιας πρακτικής δηλαδή εγκληματικής απέναντι στα ζώα.

 

 

Η Ομοσπονδία μας ζήτησε την παρέμβαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λασιθίου και παλαιότερα της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας προκειμένου να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος στο χώρο αυτό, που αποτελούσε χώρο βασανισμού των ζώων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας κατά τον έλεγχο όλα τα ζώα βρέθηκαν να είναι γεμάτα ψύλλους και τσιμπούρια, που τους έπιναν το αίμα, με αποτέλεσμα στην συντριπτική τους πλειοψηφία να πάσχουν από ερλιχίωση, μια επώδυνη για τα ζώα ασθένεια, ορισμένα με λεϊσμανίωση, πολλά ήταν με σοβαρά τραύματα από μεταξύ τους επιθέσεις, με δερματικά προβλήματα από τους ψύλλους, με ανοικτές πληγές, με την κλινική εικόνα των ζώων να παραπέμπει σε άσυλα θανάτου.

 

 

Στα ζώα όλα με την συνδρομή του Δήμου Αγίου Νικολάου έγιναν εξετάσεις, αποπαρασιτώθηκαν, εμβολιάστηκαν όσα μπορούσαν να εμβολιαστούν και δόθηκε η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Η όλη διαχείριση της κατάστασης έγινε με την συνεργασία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λασιθίου, στην οποία αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, του Δήμου Αγ. Νικολάου, που έδειξε να αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης και για τα ίδια τα ζώα αλλά και για τον κίνδυνο της δημόσιας υγείας και βέβαια με την συμβολή κτηνιάτρων.

 

 

Το κολαστήριο αυτό πρέπει να κλείσει και να κατεδαφιστεί ώστε τίποτα να μη θυμίζει το μαρτύριο όσων ζώων μπήκαν εκεί.

Η Ομοσπονδία μας τάσσεται στο πλευρό των εμπλεκομένων αρχών και των εθελοντών πολιτών που βοήθησαν και βοηθάνε τα ζώα μέσα από μια υγιή φιλοζωία, ζητάμε δε να τηρηθεί η νομιμότητα όσον αφορά στα ζώα και βεβαίως οι κανόνες ευζωίας τους.

Ζητάμε επίσης κατά όσων ευθύνονται για την τριτοκοσμική αυτή κατάσταση, φυσικών και ηθικών αυτουργών, να ασκηθούν τα νόμιμα και τα προβλεπόμενα από την νομοθεσία.

 

 

Εν κατακλείδι να συγχαρούμε για μια ακόμη φορά όλους εκείνους που συνέβαλαν στην λύτρωση των ζώων αυτών και κυρίως και πάνω από όλα την Αστυνομική Διεύθυνση Λασιθίου.

Είναι καιρός να καταλάβουμε όλοι μας ότι τέτοιου είδους χώροι αποτελούν ντροπή για την χώρα, κολαστήριο για τα ζώα και πρέπει να κλείνουν για πάντα» καταλήγει στην ανακοίνωση της η Π.Φ.Π.Ο.