Έσωσαν τη σκυλίτσα και τα κουτάβια της που ζούσαν σε φρεάτιο στο Πέραμα

Το βράδυ της Πέμπτης 28 Ιανουαρίου τα μέλη της εθελοντικής ομάδας «Ειδική Μονάδα Απεγκλωβισμού Ζώων» κατάφεραν να απεγκλωβίσουν  μια σκυλίτσα και τα 4 της κουτάβια από ένα φρεάτιο όπου τα είχε γεννήσει σε περιοχή του Αγίου Γεωργίου στο Πέραμα.

Αρχικά τα κουτάβια ήταν 7, όμως οι εθελοντές του Ζωοφιλικού και Περιβαλλοντολογικού Συλλόγου Περάματος, οι οποίοι πρώτοι τα εντόπισαν μέσα στο φρεάτιο, κατάφεραν να απεγκλωβίσουν 3 σκυλάκια, ενώ ήταν αδύνατον να διασώσουν και τα υπόλοιπα, τα οποία κινδύνευαν ανά πάσα στιγμή να πνιγούν σε περίπτωση που έβρεχε. Η δε σκυλίτσα ήταν ιδιαίτερα φοβική και δεν μπορούσαν να την πλησιάσουν καθιστώντας το έργο της διάσωσης εξαιρετικά δύσκολο.

 

 

Στην έκκληση τους για βοήθεια  ανταποκρίθηκαν ο Χρήστος Μιχαλόπουλος, ο Νικόλαος Αδαμόπουλος και ο Γιώργος Σαρτζετάκης της «Ειδικής Μονάδας Απεγκλωβισμού Ζώων», οι οποίοι έσπευσαν στο σημείο του περιστατικού όπου τους περίμεναν οι εθελοντές του Ζωοφιλικού και Περιβαλλοντολογικού Συλλόγου Περάματος καθώς και πολίτες, οι οποίοι ήταν πρόθυμοι να προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια στον απεγκλωβισμό των ζώων.

Μόλις όμως τα κουτάβια αντιλήφθηκαν την παρουσία των διασωστών φοβήθηκαν ακόμα περισσότερο με αποτέλεσμα αυτά να εισχωρούν βαθύτερα στους αγωγούς των όμβριων υδάτων και λημμάτων. Άνοιξαν τη σχάρα του φρεατίου κι αμέσως απεγκλώβισαν τα δύο από τα τέσσερα κουτάβια. Στη συνέχεια χρειάστηκε ένας από τους εθελοντές της Ειδικής Μονάδας να μπει και να συρθεί στον αγωγό για να πιάσει και να βγάλει και τα υπόλοιπα, τα οποία προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τα χέρια του.

 

 

Οι εθελοντές του Ζωοφιλικού και Περιβαλλοντολογικού Συλλόγου Περάματος παρέλαβαν σώα και αβλαβή τα τέσσερα κουταβάκια, τα οποία τάισαν και στη συνέχεια τοποθέτησαν σε κούτα με ζεστές κουβέρτες.

Μετά τη διάσωση των κουταβιών οι εθελοντές της Ειδικής Μονάδας ξεκίνησαν την επιχείρηση απεγκλωβισμού και της μαμάς σκυλίτσας, η οποία ήταν ιδιαίτερα δύσκολη αφού είχε εισχωρήσει περίπου τριάντα μέτρα από το σημείο όπου προσπαθούσαν να τη βγάλουν κι εκείνη έξω από το φρεάτιο.

Η  «Ειδική Μονάδα Απεγκλωβισμού Ζώων» περιγράφει βήμα – βήμα την επιχείρηση απεγκλωβισμού της μαμάς των κουταβιών: «Το αμέσως επόμενο προσβάσιμο άνοιγμα του αγωγού βρισκόταν στα εκατό μέτρα από το αρχικό σημείο προσέγγισης μας. Έτσι αποφασίσαμε να πλησιάσουμε τη μανούλα των κουταβιών και από τις δύο μεριές ώστε να την προσεγγίσουμε, να την ασφαλίσουμε και να την απεγκλωβίσουμε με ασφάλεια.

 

 

Έτσι και πράξαμε. Ασφαλίσαμε τη μια μεριά του αγωγού και εισχωρήσαμε από την άλλη μεριά του αγωγού, συνολικού μήκους 100 μέτρων, πλάτους 2 μέτρων και ύψους 50 εκατοστών. Στην οριζόντια προσέγγιση μας προς το σκύλο ξαφνικά χώθηκε σε παρακείμενο αγωγό, ο οποίος όμως ευτυχώς για εμάς ήταν πολύ στενός και δεν μπορούσε να προχωρήσει η μάνα παραπάνω από τα δύο μέτρα στα οποία προχώρησε.

 

 

Αφού την τραβήξαμε έξω από τον παρακείμενο στενό αγωγό, την οδηγήσαμε προς την έξοδο σιγά - σιγά. Προσεγγίσαμε τη μάνα, την ασφαλίσαμε και τη βγάλαμε με ασφάλεια στην επιφάνεια του εδάφους όπου την παρέλαβαν οι εθελοντές του Ζωοφιλικού και Περιβαλλοντολογικού Συλλόγου Περάματος».

 

 

«Η βοήθεια της Ειδικής Μονάδας Απεγκλωβισμού Ζώων ήταν καθοριστική για τη ζωή της μαμάς και των τεσσάρων κουταβιών. Το ευχαριστώ είναι πολύ λίγο για τον Χρήστο Μιχαλόπουλο, τον Νικόλαο Αδαμόπουλο και τον Γιώργο Σαρτζετάκη που για άλλη μια φορά ξεπέρασαν τους εαυτούς τους. Είμαστε υπερήφανοι που υπάρχουν και βρίσκονται εκεί όπου υπάρχει ανάγκη. Να είστε πάντα καλά» αναφέρουν οι εθελοντές του Ζωοφιλικού και Περιβαλλοντολογικού Συλλόγου Περάματος».

 

 

 Όποιος θα ήθελε να φιλοξενήσει ή να υιοθετήσει τη μαμά σκυλίτσα ή ένα από τα 7 κουτάβια να επικοινωνήσει με το Σύλλογο στα τηλέφωνα 6976115062, 6978047670 ή 6946701305.