Καλύτερα στην υγεία της η σκυλίτσα που εγκαταλείφθηκε με ηλεκτρικό κολάρο στο Μαλεβίζι Ηρακλείου Κρήτης

Σε σπίτι φιλοξενίας αναρρώνει, μετά τη διπλή χειρουργική επέμβαση που της έγινε για αποκατάσταση κήλης, η σκυλίτσα που βρέθηκε να φορά ηλεκτρικό κολάρο και να είναι δεμένη με ιμάντα ρυμούλκησης και αλυσίδα, έξω από τις αποθήκες του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) στην περιοχή της πηγής του Αλμυρού στο Δήμο Μαλεβιζίου Ηρακλείου Κρήτης, στις 7 Ιανουαρίου 2017.   

Το ζώο που είχε εγκαταλειφθεί, ήταν εμφανώς σκελετωμένο, υπέφερε από μαστίτιδα, είχε ακρωτηριασμένη ουρά, έφερε δύο τεράστιους  όγκους στην κάτω μεριά του στομαχιού του, ενώ στο λαιμό του είχε ηλεκτρικό κολάρο που ήταν σε λειτουργία κι ένα κουδούνι που είθισται να βάζουν οι κυνηγοί στα σκυλιά τους για να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τη θέση τους.

 

 

Για το θηλυκό σκυλί ενημερώθηκε η κα Καλλιόπη Μαραβελάκη, δικηγόρος και γραμματέας του φιλοζωικού σωματείου Ηρακλείου «Ζωόφιλη Δράση», από την κα Παπαδάκη, η οποία πρώτα  ειδοποίησε τον υπεύθυνο αντιδήμαρχο για θέματα αδέσποτων ζώων του Δήμου Μαλεβιζίου κ. Γεώργιο Βαλτζάκη.

Στο σημείο έσπευσε η κα Καλλιόπη Μαραβελάκη, η οποία αρχικά θεώρησε ότι ο ασυνείδητος «ιδιοκτήτης» της σκυλίτσας βρισκόταν κάπου εκεί γύρω κι άρχισε να τον ψάχνει χωρίς όμως αποτέλεσμα.

 

 

Εξετάζοντας ξανά τη σκυλίτσα, η κα Μαραβελλάκη διαπίστωσε ότι έφερε δύο μεγάλους όγκους στην κάτω μεριά του στομαχιού της. Ήταν προφανές ότι ο «ιδιοκτήτης» της την εγκατέλειψε θεωρώντας ότι πρόκειται για κακοήθεις όγκους και η σκυλίτσα δεν του ήταν πια χρήσιμη για το κυνήγι.

Με τη βοήθεια της κας Άννας Ζουράρη, η σκυλίτσα μεταφέρθηκε στην κτηνίατρο Πελίνα Σαβοϊδάκη που συνεργάζεται με το Δήμο Μαλεβιζίου. Εκεί διαπιστώθηκε ότι το ζώο έφερε ηλεκτρονική ταυτότητα που ήταν καταχωρημένη με τα στοιχεία του «ιδιοκτήτη» του.

 

 

Αμέσως επικοινώνησαν με τον συγκεκριμένο άνδρα, ο οποίος τους είπε ότι είχε μεταβιβάσει τη σκυλίτσα πριν από δύο χρόνια σ’ έναν άλλο κυνηγό, του οποίου δε θυμόταν τα στοιχεία. Η κα Καλλιόπη Μαραβελάκη τον ενημέρωσε ότι το φιλοζωικό σωματείο Ηρακλείου «Ζωόφιλη Δράση» θα έκανε καταγγελία και ότι θα έπρεπε να θυμηθεί σε ποιον κυνηγό είχε δώσει τη σκυλίτσα.

Κατά την εξέταση η κτηνίατρος κα Πελίνα Σαβοϊδάκη διαπίστωσε ότι οι δύο όγκοι που έφερε η σκυλίτσα ήταν μια διπλή κοίλη και επιβεβαίωσε το γεγονός ότι αυτό το τόσο ταλαιπωρημένο πλάσμα υποβλήθηκε στο παρελθόν σε επέμβαση ακρωτηριασμού της ουράς του από κτηνίατρο.

 

 

Στη συνέχεια η κα Καλλιόπη Μαραβελάκη και οι μάρτυρες κατευθύνθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Ηρακλείου όπου έκαναν καταγγελία και κατέθεσαν όλα τα στοιχεία της υπόθεσης. Οι ιμάντες ρυμούλκησης, το κουδούνι και το ηλεκτρικό κολάρο που προκαλούσε πόνο στο ζώο κατασχέθηκαν από την Αστυνομία.

Ταυτόχρονα η κα Μαραβελάκη έλαβε τηλεφωνική κλήση από τον πρώτο «ιδιοκτήτη» της σκυλίτσας, ο οποίος την ενημέρωσε ότι βρήκε την υπεύθυνη δήλωση μεταβίβασης του ζώου. Ο Αξιωματικός Υπηρεσίας τον κάλεσε άμεσα να καταθέσει και να προσκομίσει τη δήλωση αυτή στην Αστυνομία.

 

 

Σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος του δεύτερου «ιδιοκτήτη» της σκυλίτσας, η οποία περιλαμβάνει τα εξής 4 ποινικά αδικήματα: Εγκατάλειψη, έλλειψη κτηνιατρικής περίθαλψης αφού το σκυλί βρέθηκε σκελετωμένο και με δύο μεγάλους όγκους που προφανώς καιρό τώρα αναπτύσσονταν χωρίς ο «ιδιοκτήτης» του να κάνει κάτι, βασανισμό ζώου με το ηλεκτρικό λουρί πρόκλησης ηλεκτροσόκ και ακρωτηριασμό της ουράς.

Η Ιμάν, όπως την ονόμασαν, ηλικίας  περίπου 6 ετών, υποβλήθηκε σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση αποκατάσταση κήλης και στειρώθηκε.

 

 

Τα έξοδα της επέμβασης καλύφθηκαν από το Δήμο Μαλεβιζίου μετά από εντολή του αρμόδιου αντιδημάρχου για θέματα αδέσποτων ζώων κ. Γεώργιο Βαλταζάκη, τον οποίο ευχαριστεί για ακόμα μια φορά το φιλοζωικό σωματείο Ηρακλείου «Ζωόφιλη Δράση» για το ενδιαφέρον του για τα ζώα.

Η Ιμάν φιλοξενείται σε σπίτι όπου αναρρώνει και λαμβάνει τετραπλή φαρμακευτική αγωγή καθώς έχει και προχωρημένη μαστίτιδα, ευτυχώς θεραπεύσιμη, από τις πολλές γέννες. Με τη σωστή διατροφή η σκυλίτσα έχει πάρει βάρος και ήδη κάνει τις πρώτες τις βόλτες.

 

 

«Το κάθε ζωάκι συντροφιάς, ακόμα κι αν είναι εκπαιδευμένο κυνηγόσκυλο, με λίγα χάδια γίνεται καναπεδόσκυλο, που δεν κοιμάται αν δεν το σκεπάσεις με το μπουφάν και τελικά καταλήγει να κάνει και παρέα και να ξαπλώνει με τα γατιά» αναφέρει η κα Καλλιόπη Μαραβελάκη.