Φροντίζουν τ’ αδέσποτα στο Άργος Ορεστικού

Οι μαθητές του Άργους Ορεστικού δημιούργησαν τον Μάιο του 2015 τη δική τους ομάδα εθελοντικής προσφοράς με την ονομασία «Παιδική Φιλοζωική Άργους Ορεστικού» με στόχο να βοηθήσουν τ’ αδέσποτα της πόλης τους και να ενημερώσουν τους ενήλικους συμπολίτες τους για τα δικαιώματα των ζώων.

Στις φωτογραφίες που βλέπετε, τις οποίες δημοσίευσε η ενημερωτική ιστοσελίδα inkastoria.gr, τα παιδιά εν ώρα δράσης, σιτίζουν με ξηρά τροφή τ’ αδέσποτα ζώα, φροντίζοντας παράλληλα να έχουν καθαρό και δροσερό νερό, για να καταφέρουν να επιβιώσουν στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Τα παιδιά για άλλη μια φορά δίνουν το παράδειγμα στους μεγάλους, οι οποίοι πολλές φορές ανέχονται στις γειτονιές τους τις ανθρώπινες βρομιές, αλλά ενοχλούνται από τα μπολάκια με τροφή και νερό που προορίζονται για τα ζώα του δρόμου.

 

 

Στις 21 Μαΐου του 2015 οι μαθητές της πόλης του Άργους Ορεστικού έκαναν γνωστή την πρωτοβουλία τους να δημιουργήσουν τη δικής τους φιλοζωική ομάδα μέσω ενός δελτίο τύπου που ανέφερε τα ακόλουθα:

«Εμείς, τα παιδιά του Άργους Ορεστικού, αποφασίσαμε να πάρουμε την κατάσταση σε σχέση με τα αδέσποτα ζώα στην πόλη μας στα χέρια μας. Βλέποντας τα ταλαίπωρα ζώα να υποφέρουν γυρνώντας στους δρόμους πεινασμένα, διψασμένα και άρρωστα, αλλά και το ότι ο Δήμος της πόλης μας, που είναι και υπεύθυνος από τον νόμο για τη φροντίδα τους , να μην ενδιαφέρεται για το πρόβλημα, αποφασίσαμε να δράσουμε.
Φτιάξαμε λοιπόν μια εθελοντική ομάδα, την ΠΑΙΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ, και στην πρώτη μας συνάντηση αποφασίσαμε τους στόχους μας:
1. Να προσφέρουμε την βασική κτηνιατρική φροντίδα (αποπαρασίτωση και εμβολιασμό) στα αδέσποτα σκυλιά που κυκλοφορούν στην πόλη μας.
2. Να φροντίσουμε για την τοποθέτηση αρχικά 2 τουλάχιστον ταϊστρών/ποτίστρων ώστε τα ζώα να βρίσκουν τροφή και νερό σε καθημερινή βάση.
3. Να φροντίσουμε να φορέσουν ειδικό περιλαίμιο όλα τα ελεγμένα αδέσποτα σκυλιά, ώστε να αισθάνονται και οι άνθρωποι ασφαλείς.
4. Να φροντίσουμε για την υιοθεσία όσων περισσότερων ζώων μπορούμε, ώστε να βρουν ένα σπίτι και να μην γυρνάν στους δρόμους.
5. Να ζητήσουμε από το Δήμο να μας υποδείξει σε ποια σημεία μπορούμε να τοποθετήσουμε τις ταΐστρες/ποτίστρες αλλά και να μας βοηθήσει με κτηνιάτρους ώστε να κάνουμε ένα πρόγραμμα στειρώσεων για να μην γεννάνε τα ζώα και αυξάνεται έτσι ο πληθυσμός τους.
6. Να ενημερώσουμε με φυλλάδια τους συμπολίτες μας ότι τα ζώα έχουν κι αυτά δικαιώματα και προστατεύονται από τον νόμο. Κι ότι η κακοποίηση, κακομεταχείριση, και η δηλητηρίαση τους είναι πράξεις παράνομες και τιμωρούνται αυστηρά από τον νόμο.

Φυσικά ξέρουμε ότι τίποτα δεν γίνεται χωρίς χρήματα. Έτσι αποφασίσαμε να προσφέρουμε τα παιχνίδια μας που δεν χρησιμοποιούμε με ένα μικρό αντίτιμο. Όλα τα παιδιά της ομάδας μας ανταποκρίθηκαν κι πρόσφεραν πολλά παιχνίδια για το σκοπό αυτό.

Ξεκινήσαμε δράση! Η ομάδα μας βγάζει τακτικά τα απογεύματα ένα κιόσκι στο πεζόδρομο όπου ενημερώνουμε μικρούς και μεγάλους για τους σκοπούς της εθελοντικής ομάδας μας , προσφέρουμε τα παιχνίδια μας και συγκεντρώνουμε προσφορές. Η ανταπόκριση είναι εντυπωσιακή! Χαρήκαμε γιατί καταλάβαμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας κι ελπίζουμε με τη βοήθεια κι άλλων να τα καταφέρουμε! Το πρόβλημα είναι μεγάλο κι εμείς μικροί αλλά έχουμε πολλή διάθεση και κυρίως πολλή αγάπη για τα ζώα».