Μαθητές διαμαρτυρήθηκαν για τις φόλες έξω από το Δημαρχείο Σκοπέλου

Συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο Σκοπέλου πραγματοποίησαν την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017 οι μαθητές του 1ου “Πεπαρήθειου” Δημοτικού Σχολείου Σκοπέλου, οι οποίοι  διαμαρτυρήθηκαν, πραγματοποιώντας και πορεία στο κέντρο της πόλης, για τη συστηματική εξόντωση αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων με φόλες.

Οι μαθητές μαζί με τους δασκάλους τους ξεκίνησαν από το σχολείο τους με κατεύθυνση το Δημαρχιακό κτήριο, φωνάζοντας δυναμικά συνθήματα όπως «Όχι φόλες στο νησί μας» και υψώνοντας πλακάτ και πανό εναντίον της δηλητηρίασης των ζώων.

 

 

Οι μικροί διαδηλωτές κατέληξαν στο Δημαρχείο, όπου τους περίμενε ο Δήμαρχος Σκοπέλου κ. Χρήστος Βασιλούδης, στον οποίο μια μαθήτρια, εκπροσωπώντας όλα τα παιδιά του 1ου “Πεπαρήθειου” Δημοτικού Σχολείου Σκοπέλου, διάβασε το ακόλουθο κείμενο διαμαρτυρίας για να σταματήσουν οι δολοφονίες ζώων στο νησί τους:

«Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε, αποφασίσαμε να διαμαρτυρηθούμε  για την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στο νησί μας. Κάποιοι «πολιτισμένοι» συμπολίτες δείχνουν την παιδεία τους ρίχνοντας φόλες στα ζώα και ρίχνοντας έτσι το επίπεδο του νησιού μας. Ειδικά το τελευταίο διάστημα η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο. Έχουμε φθάσει στο σημείο να μην θέλουμε να περπατάμε στους δρόμους του νησιού γιατί αντικρίζουμε αποκαρδιωτικές εικόνες νεκρών ζώων. Ντρεπόμαστε και νιώθουμε οργή. Δεν μπορούμε με τίποτα να μπούμε στο μυαλό αυτών των ανθρώπων.

 

 

Πώς είναι δυνατόν να δολοφονούν αθώα ζώα. Θα έκαναν δηλαδή το ίδιο και με αθώα παιδιά; Όπως καταλάβατε οι αποτρόπαιες αυτές πράξεις έχουν δυσάρεστο αντίκτυπο και στον τουρισμό. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει τη ζωή κάποιου άλλου, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για ανυπεράσπιστα ζώα. Πιστεύουμε ότι η επιστολή μας θα σας βάλει σε σκέψεις. Ας μην μένουμε στις συμβουλές και στα λόγια. Ας περάσουμε στην πράξη. Αφού λοιπόν οι μεγάλοι δεν κάνουν κάτι γι’ αυτό, εμείς τα παιδιά θα δώσουμε το παράδειγμα όπως πολύ σωστά είπε ο Σωκράτης. Σταματάμε να είμαστε συνένοχοι».

Ο Δήμαρχος Σκοπέλου κ. Χρήστος Βασιλούδης, αφού πρώτα συνεχάρει τους μαθητές και τους δασκάλους του 1ου “Πεπαρήθειου” Δημοτικού Σχολείου Σκοπέλου γι' αυτή την πρωτοβουλία τους, ανέφερε: «Ο Δήμος Σκοπέλου καταγγέλλει και καυτηριάζει σε όλους τους τόνους την εγκληματική δράση εναντίον ανυπεράσπιστων ζώων από αγνώστους που παρασάγγας απέχουν από τον χαρακτηρισμό τους ως ανθρώπων. Το ιδιαζόντως απεχθές έγκλημα της δηλητηρίασης με «φόλες» επ΄ ουδενί πρέπει να γίνει ανεκτό από τη σκοπελίτικη κοινωνία, που διακρίνεται γενικότερα για τα φιλοζωικά της αισθήματα. Καλούμε όλους τους δημότες να αποδοκιμάζουν δημόσια τέτοια φαινόμενα, που δυσφημούν το νησί πανελλαδικά και διεθνώς, και να ενημερώνουν αμέσως τον Δήμο και τις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές, Αστυνομία και Λιμενικό, για παρόμοια κρούσματα.

 

 

Ο Δήμος Σκοπέλου καταβάλλει κάθε προσπάθεια με προγράμματα στείρωσης, περίθαλψης και διατροφής- για την ευζωία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και ζητεί από όλους να συνδράμουν σ΄ αυτήν την κατεύθυνση. Λυπούμαστε όταν βλέπουμε τα πτώματα να σέρνονται κάτω. Αυτό βέβαια αφορά όλους μας. Και αυτή την συγκέντρωση που κάνατε μπροστά στο Δημαρχείο, παιδιά και δάσκαλοι, θα πρέπει να γίνει και με τους γονείς. Όλοι θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε ούτως ώστε να μην βλέπουμε στους δρόμους και στα σοκάκια της Σκοπέλου τέτοια φαινόμενα. Κατεβάζουν το επίπεδό μας, είναι εγκληματική πράξη. Κανένας σώφρων άνθρωπος δεν επικροτεί τέτοιες ενέργειες», επεσήμανε στους μικρούς διαδηλωτές ο κ. Χρήστος Βασιλούδης, 

Φωτογραφίες: Εφημερίδα Σποράδες & skopelos-news.blogspot.gr