Η ιστορία της Bee έγινε μάθημα φιλοζωίας στην Ε’ τάξη του 4ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας

Τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους με αφορμή την ιστορία της Bee, μιας πρώην αδέσποτης σκυλίτσας που πέρασε τα πάνδεινα στην Ελλάδα έως ότου υιοθετηθεί τελικά στο Παρίσι χάρη στο φιλοζωικό σωματείο S.C.A.R.S., την οποία δημοσίευσε η ιστοσελίδα «Ιστορίες Αδέσποτων», κλήθηκαν να καταγράψουν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας στο μάθημα της Γλώσσας στην 4η Ενότητα με θέμα «Τα ζώα που ζουν κοντά μας» με πρωτοβουλία της εξαίρετης δασκάλας τους κας Σταυρούλας Βούλγαρη.

Όπως αποκαλύπτει η κα Βούλγαρη έψαχνε να βρει για τους μικρούς μαθητές της ένα κείμενο από κάποιον φιλοζωικό φορέα σχετικό με την κακομεταχείριση των ζώων. Διάβασε πολλές ιστορίες με ή χωρίς happy end με πρωταγωνιστές τ’ αδέσποτα ζώα.

 

 

Όμως αυτό που αναζητούσε στην ουσία ήταν μια ιστορία που όπως αναφέρει η κα Βούλγαρη, θα άγγιζε τους μαθητές της, θα τους προβλημάτιζε, ίσως λίγο να τους στενοχωρούσε, αλλά στο τέλος όταν θα πίστευαν πως τίποτα δεν μπορεί ν’ αλλάξει, θα τους αποζημίωνε δίνοντας τους τη χαρά, την ικανοποίηση και την πίστη πως όλα μπορούν να γίνουν. Μετά από πολύ ψάξιμο η κα Σταυρούλα Βούλγαρη διάβασε την ιστορία της Bee στην ιστοσελίδα «Ιστορίες Αδέσποτων» και αμέσως σκέφτηκε ότι αυτή θα είναι η πρωταγωνίστριά της στο μάθημα «Τα ζώα που ζουν κοντά μας».

«Το σχολείο  αναμφισβήτητα μπορεί να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στο κτίσιμο μιας ζωόφιλης συνείδησης και κουλτούρας σε όλους τους μελλοντικούς πολίτες. Τα παιδιά έχουν ευαισθησίες και αναπτύσσουν συναισθήματα αγνά. Αυτά μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο μας! Νομίζω πως οι μαθητές μου είναι τέτοια παιδιά!» αναφέρει η κα Σταυρούλα Βούλγαρη.

 

 

Με αφορμή λοιπόν την ιστορία της Bee – που μπορείτε να διαβάσετε εδώ – οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας κατέθεσαν τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους, έγραψαν τι θα της έλεγαν και ζωγράφισαν την ιστορία της. Οι απαντήσεις που έδωσαν οι μικροί μαθητές ήταν αφοπλιστικές και δικαιώνουν για άλλη μια φορά τον στίχο από το τραγούδι «Τι έπαιξα στο Λαύριο» του τραγουδοποιού Διονύση Σαββόπουλου που λέει «Πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά, έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα».

Ενδεικτικό παράδειγμα ο μικρός μαθητής Ερμής, ο οποίος μέσα σε λίγες γραμμές κατάφερε να πει τόσες πολλές αλήθειες, ενώ η προσέγγιση που κάνει στο θέμα των αδέσποτων ζώων μας αναπτερώνει την ελπίδα ότι η επόμενη γενιά θα βάλει τέλος στα εγκλήματα εις βάρος των ζώων που διαπράττονται παντού στον τόπο  μας. Ο Ερμής αναφέρει στο κείμενο του:  «Διαβάζοντας την ιστορία της Bee η πρώτη σκέψη που έκανα είναι ότι οι άνθρωποι υποβιβάζουν τις ζωές των ζώων. Για μένα οι ζωές των ζώων είναι ισότιμες με τις ανθρώπινες ζωές. Είναι σαν να πετάς έναν άνθρωπο στο δρόμο.

 

 

Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες έχω παρατηρήσει ότι τα αδέσποτα γίνονται περισσότερα γιατί οι ιδιοκτήτες τους τα παρατάνε στο δρόμο για να πάνε διακοπές. Αυτό δείχνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα ζώα σαν αντικείμενα. Επίσης οι περισσότεροι μεταχειρίζονται τα ζώα σαν παιχνίδια για τα παιδιά τους χωρίς να τους έχουν ιδιαίτερη αγάπη. Τα συναισθήματά μου είναι αντιπάθεια, θυμός για τους ανεύθυνους ανθρώπους που πετάνε τα σκυλιά στο δρόμο. Σίγουρα αυτοί οι άνθρωποι αδιαφορούν για τις ανάγκες των ζώων.

Για την κυρία που υιοθέτησε τελικά την Bee νιώθω μεγάλη συμπάθεια γιατί η πράξη της είναι παράδειγμα καλοσύνης, αγάπης και αφοσίωσης. Σίγουρα αυτός ο άνθρωπος είναι πολύ υπεύθυνος και σίγουρα φέρεται με τον ίδιο τρόπο και στους ανθρώπους. Τι θα έλεγα στην Bee; Ότι την θεωρώ γενναία γιατί κατάφερε να επιβιώσει από όλες αυτές τις κακουχίες και ότι της άξιζε μια τόσο καλή ζωή» καταλήγει ο μικρός Ερμής. 

 

 

Η κα Σταυρούλα Βούλγαρη μιλώντας στις «Ιστορίες Αδέσποτων» ανέφερε: «Οι μαθητές μου αγάπησαν την Bee και νοιάστηκαν για εκείνην πραγματικά! Το κυριότερο όμως είναι ότι η ιστορία της έγινε αφορμή να συζητήσουμε για την υπεύθυνη κηδεμονία και την αγάπη που πρέπει να δίνουμε στους τετράποδους φίλους μας! Κόντρα στην απανθρωπιά, τη βία, την κακοποίηση και τα εγκλήματα που καθημερινά γινόμαστε θεατές. Στην απαισιοδοξία των καιρών συμβαίνουν μικρά θαύματα».

Σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ε' τάξης του Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας, αλλά και στη δασκάλα τους κα Σταυρούλα Βούλγαρη αξίζουν πολλά συγχαρητήρια γιατί μέσα από την ιστορία της Bee απέδειξαν πόσο ευαισθητοποιημένοι και ενημερωμένοι είναι στο θέμα των αδέσποτων ζώων και πως ξέρουν να συμπεριφέρονται και να φροντίζουν τους τετράποδους φίλους τους. 

Οι ζωγραφιές των παιδιών δείχνουν ολοφάναιρα πόσο άγγιξε τις ψυχές τους η ιστορία της Bee.