«Το Θεατράκι του Αδέσποτου» στα Γιαννιτσά ξυπνά συνειδήσεις

Στη σχολική αυλή του συγκροτήματος νηπιαγωγείων Πέτρου και Παύλου Γιαννιτσών «φύτρωσε» το «Θεατράκι του Αδέσποτου», το οποίο ήδη έχει αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους κι έγινε μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα σύμβολο Ανθρωπιάς, Παιδείας και Πολιτισμού.

Εμπνευστής του η συγγραφέας και δασκάλα Κική Δημητριάδου, η οποία εδώ και τρία χρόνια, αγωνίζεται να υλοποιήσει ένα όνειρο ζωής έχοντας την πολύτιμη στήριξη των εθελοντών συμπολιτών της και του Δήμου Πέλλας. Και το όνειρο μετουσιώθηκε σε πραγματικότητα και «βαπτίστηκε»  επισήμως πια «Το Θεατράκι του Αδέσποτου».

Πρόκειται για ένα χώρο που θα φιλοξενεί σχολικές γιορτές, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις καλλιτεχνών από όλη την Ελλάδα, προωθώντας ταυτόχρονα τις αξίες της φιλοζωίας σε παιδιά και ενήλικες. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ονομάστηκε «Το Θεατράκι Του Αδέσποτου». Η Κική Δημητριάδου, η οποία είναι υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του μικρού αυτού θεάτρου, ανέφερε στις “Ιστορίες Αδέσποτων” ότι πριν από κάθε παράσταση θα προηγούνται πάντα δυο λόγια για τ’ αδέσποτα ζώα με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν και να αφυπνίσουν.

Η Κική Δημητριάδου με ιδιαίτερη συγκίνηση μοιράζεται μαζί μας τ’ όνειρο της και πως αυτό έγινε πραγματικότητα, ευχαριστώντας παράλληλα όλους τους συμπολίτες της που εργάστηκαν εθελοντικά και όλοι μαζί δημιούργησαν «Το Θεατράκι Του Αδέσποτου» που «φύτρωσε» σ’ ένα χώρο όπου στις 14 Σεπτέμβρη 1944 έγινε ομαδική εκτέλεση Γιαννιτσωτών από τους Γερμανούς κατακτητές.

«Μια σχολική αυλή ευρύχωρη και δεντροφυτεμένη, αυτή του συγκροτήματος νηπιαγωγείων Πέτρου και Παύλου Γιαννιτσών ονειρεύτηκα να ζωντανέψει. Να πάψει να μοιάζει με ακάλυπτο πολυκατοικιών που δεν αγαπήθηκε από τους ιδιοκτήτες του. Τα πρώτα βήματά μου σ' αυτό το όνειρο τα χρωστάω στον Γιώργο Δήμτση, τον πρώτο Γιαννιτσώτη που μοιράστηκε τ' όνειρο για την αναμόρφωση και την αξιοποίησή της. 

Στο μεταξύ η ιδέα ενός μικρού θεάτρου στην αυλή, περίμενε υπομονετικά, χρόνια πριν σε μια ακρίτσα του μυαλού μου, να ωριμάσει σαν φρούτο στην ώρα του. Και το πλήρωμα του χρόνου έφτασε. Στη σχολική αυλή «φύτρωσε» ένα θεατράκι! 

Δεν ήταν εποχή που γίνονταν θαύματα. Κάθε άλλο. Οι άνθρωποι έτρεχαν πανικόβλητοι να προλάβουν. Να προλάβουν τι; Μα να πληρώσουν, να διεκπεραιώσουν, να διευθετήσουν, να καταλάβουν, να ολοκληρώσουν, να ξεχρεώσουν, να, να, να. Με τελευταία στον κατάλογο -τι κρίμα- το να ονειρευτούν, να αγαπήσουν και ν' αγαπηθούν.

Με φόντο μια τέτοια καθημερινότητα φτώχειας, γκρίνιας, διαπλοκής κι ανασφάλειας, το θεατράκι γεννήθηκε παντελώς ανήξερο για την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Έμοιαζε μ' ένα τσιμεντένιο λουλούδι που περίμενε την άνοιξη.  «Πότε έρχεται η άνοιξη γι’ αυτά τα παράξενα λουλούδια;» ρωτούσαν τα πουλιά που κούρνιαζαν στα δέντρα της αυλής. Κανείς δεν βρισκόταν να δώσει μιαν απάντηση. 

Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.  «Ο άνθρωπος» λέει ο π. Φιλόθεος Φάρος «είναι ένα μείγμα μεγαλείου και κατάντιας». Διαλέγουμε και παίρνουμε. Επιλέγουμε πώς θα ζήσουμε. Την πρώτη επιλογή έκαναν, και το απέδειξαν με τη δράση τους, οι μηχανικοί αυτού του δημιουργήματος, και κατ' ουσία κατασκευαστές του, ο Δημήτρης Μπόλλας κι ο Χρήστος Τομπάζης. Οι δυο τους άνοιξαν τον κατάλογο των ανθρώπων που νοιάστηκαν να δώσουν την απάντηση στα πουλιά της ιστορίας μας. 

Οι δυο τους έγιναν επίμονοι (κινηματογραφικοί) κηπουροί, στην πιο άνυδρη φάση της ζωής των τελευταίων χρόνων της επαρχιακής πόλης που ζούμε, αλλά και της πατρίδας μας. Πότισαν, σκάλισαν και λίπαναν με την έγνοια και την οικονομική τους υποστήριξη, το τσιμεντένιο λουλούδι της σχολικής αυλής. Οι εκπαιδευτικοί του συγκροτήματος νηπιαγωγείων κι οι μικροί μαθητές τους θα τους χρωστάνε πάντα τα θεατράκι τους.

Πρέπει να βρεθεί κάποιος να το πει στα πουλιά τώρα. Να τους πει πως η γενναιοδωρία, ψυχής κυρίως, είναι αυτή που μπορεί να κάνει ένα τσιμεντένιο λουλούδι ν' ανθίσει. Μέσα στο ευρύχωρο κι ευλογημένο αυτό όνειρο χώρεσε κι ο «Αδέσποτος».

Ο αδέσποτος σκύλος, πρωταγωνιστής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που πασχίζει να γίνει σύμβολο Ανθρωπιάς, Παιδείας και Πολιτισμού. Αν αυτοί οι στόχοι κατακτηθούν τότε δεν χρειάζεται να μιλάει κανείς για φιλοζωία. Περισσεύει!

Στις 15 Ιουνίου 2015, στη διάρκεια σχολικής γιορτής, αφιερωμένης στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Αδέσποτου, ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Π. κ. Παναγιώτης Κερασόπουλος εκ μέρους του Δήμου Πέλλας «βάφτισε», κατά το πρωτόκολλο έκανε την ονοματοδοσία του μικρού θεάτρου. Έτσι η πόλη μας έχει πια «Το Θεατράκι του Αδέσποτου». Πανελλήνια πρωτιά σ' έναν αγώνα δρόμου ανθρωπιάς και εθελοντισμού. 

Στον χώρο που «φύτρωσε» εξάλλου το θεατράκι, στις 14 Σεπτέμβρη 1944 έγινε η ομαδική εκτέλεση των συμπατριωτών μας από τους Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους.  Αυτόν το χώρο το θεατράκι υπόσχεται να τον τιμά και να τον ζωντανεύει με τις παιδικές φωνές που θα το γεμίζουν, αλλά και μ' αυτές των ενήλικων ηθοποιών και μουσικών που περιμένει να φιλοξενήσει στη σκηνή του. Κάθε φορά πριν ζωντανέψει με τις κάθε λογιών παραστάσεις του, δύο λόγια θα προηγούνται για το θέμα των αδέσποτων ζώων. Δυο λόγια αφύπνισης. 

Κι επειδή «βάφτιση» χωρίς μπομπονιέρες δεν γίνεται, οι πέντε κτηνίατροι της πόλης, Χριστόδουλος Ζορμπάς, Δόμνα Μπόζου, Πεχλιβανίδης Αναστάσιος, Γιάννης Ρίντης και Θάνος Τζηρίνης, χρηματοδότησαν τις μπομπονιέρες της ξεχωριστής αυτής βάφτισης. Τις μπομπονιέρες που περιείχαν κροκέτες για τους φίλους του Αδέσποτου, τ' αδέσποτα της πόλης, και κουφέτα για τους μικρούς δίποδους φίλους του» καταλήγει η Κική Δημητριάδου.

Ο κατάλογος των χορηγών του έργου «Το Θεατράκι του Αδέσποτου» που με τη βοήθεια του Δήμου Πέλλας το υλοποίησαν, είναι ο εξής:

Μεγάλοι χορηγοί

ΔΟΜΙΚΗ Π. ΠΑΥΛΙΔΗΣ Α.Ε. (Βιομηχανία έτοιμου σκυροδέματος & εμπορία αδρανών υλικών), ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ (Μελετών - Επιβλέψεων - Κατασκευών): Μπόλλας Κων. Δημήτριος - Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ., Τομπάζης Αναστ. Χρήστος - Διπλ. Αρχιτέκτων Μηχανικός Α.Π.Θ., Βασιλειάδης Ευστάθιος - Σχεδιαστής μέσω Η/Υ, ΑΦΟΙ ΚΑΠΕΛΛΗ & ΣΙΑ Ο.Ε. (Υλικά οικοδομών - Έπιπλα κουζίνας - Είδη υγιεινής - Υδραυλικά - Καλοριφέρ, κ.λ.π.) και ΣΤΙΝΤΣΟΥΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (Είδη Υγιεινής - Πλακίδια δαπέδων - Υδραυλικά, κ.λ.π.).

Σημαντικοί Χορηγοί 

Χασολάνης Παναγιώτης (Εμπορία μεταχειρισμένων ανταλλακτικών), Τοψής Βασίλειος (Εμπορία λιπαντικών), Καρακιολάς Στυλιανός (Εμπορία φωτιστικών & ηλεκτρολογικού υλικού), Γεωργιάδης Νικόλαος
(Συστήματα κουφωμάτων - Πόρτες ασφαλείας & εσωτερικές - Κουζίνα - Ντουλάπες, κ.λ.π.), Δήμτσης Γεώργιος (Υλικά οικοδομών), ΑΦΟΙ ΚΑΜΤΣΗ Ο.Ε. (Θέρμανση - Κλιματισμός – Ηλιακά), Τραϊανός Χατζής & ΣΙΑ Ε.Ε. (ALPHA ΤΕΧΝΙΚΗ) (Εισαγωγές -Εμπορία - SERVICE μηχανών γραφείου - Η/Υ - εκτυπώσεις, κ.λ.π.) και  Λεωνίδας Καλευράς- Ιωάννα Παύλου (Οδοντίατροι).

Βοήθησαν σημαντικά με την εργασία τους

Λελεκίδης Πέτρος (Χωματουργικές εργασίες),  Σαχπαζίδης Ανατόλιος (Τεχνίτης οικοδομών),  Καραμαριάς Κωνσταντίνος (Τεχνίτης οικοδομών), Ζέσκας Πέτρος (Τεχνίτης οικοδομών), Γιάντσης Ιωάννης (Τεχνίτης οικοδομών) και KERAKOLL ΕΛΛΑΣ Ε.Π.Ε. (Βιομηχανία προηγμένων υλικών οικοδομής).