Φιλοζωικά μηνύματα σε λογαριασμούς της ΕΥΔΑΠ

Αποδέκτες φιλοζωικών μηνυμάτων έγιναν οι κάτοικοι της Αίγινας, οι οποίοι έλαβαν μαζί με το λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ ένα φυλλάδιο ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης για τα ζώα συντροφιάς. Η πρωτοβουλία ανήκει σε μια ομάδα ενεργών πολιτών και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Αίγινας.

Για την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων με τα ζώα καλούνται οι πολίτες της Αίγινας να καταγγέλλουν στην Αστυνομία τα περιστατικά κακοποίησης ή θανάτωσης ζώων, υπενθυμίζοντας τις ποινές που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για όσους εγκληματούν εις βάρος τους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ενημερωτικό φυλλάδιο, η κακοποίηση σκοτώνει τα ζώα, την ηθική μας, τον πολιτισμό μας, την ίδια τη ζωή και κάθε συναίσθημα που την ορίζει.

Αναλυτικότερα το φυλλάδιο που έφθασε σε περίπου 17.000 νοικοκυριά αναφέρει τα ακόλουθα:

Δήμος Αίγινας
Πρωτοβουλία πολιτών για την εφαρμογή του νόμου περί προστασίας και ευημερίας ζώων

Προς όλους τους πολίτες της Αίγινας

Η Αίγινα είναι από τα πιο φιλόζωα νησιά. Εκτός από πολλά κατοικίδια, έχουμε το «Σωματείο Προστασίας Ζώων Αίγινας», με καταφύγιο σκύλων & πρόγραμμα τακτικών στειρώσεων αδέσποτων γατιών/σκυλιών, με το οποίο συνεργάζεται ο Δήμος Αίγινας, καθώς και το ΕΚΠΑΖ, καταφύγιο άγριων ζώων.

Η νέα νομοθεσία υποχρεώνει όσους έχουν κατοικίδια ζώα να τους παρέχουν καθαρά άνετα καταλύματα, με προστασία από τη βροχή, το κρύο και τον ήλιο, φαγητό, καθαρό νερό και τακτική άσκηση ειδικά σε περιπτώσεις που α σκυλιά μένουν δεμένα ή εγκλωβισμένα. Επισημαίνουμε ότι είναι παράνομο ένα σκυλί να είναι διαρκώς δεμένο. Επίσης πρέπει να παρέχουν κτηνιατρική φροντίδα και να στειρώνουν τα κατοικίδια τους εφόσον δεν επιθυμούν να κρατήσουν ή δεν έχουν βρει να δώσουν τα μικρά.

Σας πληροφορούμε ότι αυτοί που δηλητηριάζουν ή σκοτώνουν τα ζώα συντροφιάς (σκύλοι & γάτες)  είναι εγκληματίες και υπόκεινται σε ποινική δίωξη με ποινές φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους & πρόστιμα από 5.000 έως 30.000 ευρώ για κάθε ζώο, σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας.

Στέλνουμε μήνυμα ευαισθητοποίησης για την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων με τα ζώα και καλούμε τους πολίτες να καταγγέλλουν στην Αστυνομία τις περιπτώσεις κακοποίησης ζώων (τηλ.:22970 22100). Η Αστυνομία έχει δεσμευτεί για τη διερεύνηση & λήψη μέτρων, αλλά χρειάζεται τη βοήθεια μας όσο και εμείς τη δική της για να εξαλειφθεί κάθε βίαιη πράξη σε βάρος των ζώων.

Η κακοποίηση σκοτώνει τα ζώα, την ηθική μας, τον πολιτισμό μας, την ίδια τη ζωή και κάθε συναίσθημα που την ορίζει.