Συγκέντρωση υπογραφών στο Avaaz για να μπει τέλος στον βασανισμό των γαϊδουριών στη Σαντορίνη

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία συλλογής ηλεκτρονικών υπογραφών μέσω της πλατφόρμας avaaz.org ενάντια στη συστηματική και εξόφθαλμη  κακοποίηση των γαϊδουριών στη Σαντορίνη που ντροπιάζει  διεθνώς τη χώρα μας. Το ψήφισμα διαμαρτυρίας θα επιδοθεί στο Υπουργείο Τουρισμού και τον Δήμο Σαντορίνης και θα ζητά την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων αρχών ώστε να μπει τέλος στην παράνομη εκμετάλλευση και τον βασανισμό των γαϊδουριών στο κατά τ' άλλα κοσμοπολίτικο νησί της Σαντορίνης.

Πατήστε εδώ για να υπογράψετε 

Η βρετανική εφημερίδα Daily Mail σε ρεπορτάζ της που δημοσίευσε στις 6 Μαΐου 2018 καταγγέλλει την κατ’ εξακολούθηση κακοποίηση των γαϊδουριών στη Σαντορίνη που εξαναγκάζονται κάτω από τον καυτό ήλιο να ανεβαίνουν έως και πέντε φορές την ημέρα τα 520 πλακόστρωτα σκαλοπάτια για να μεταφέρουν τους τουρίστες από το λιμάνι στα Φηρά.

Γιατί είναι σημαντικό να υπογράψετε

Μέχρι το 1979 τα γαϊδουράκια στη Σαντορίνη ήταν το μοναδικό μέσο μεταφοράς στο νησί. Έκτοτε χρησιμοποιούνται ως τουριστική ατραξιόν την οποία προωθούν ακόμη και τα τουριστικά γραφεία του νησιού!

Μεταφέρουν σε καθημερινή βάση κατά τη θερινή περίοδο, κόσμο και ενίοτε και διάφορα φορτία, από το λιμάνι στα Φηρά. Καθημερινά κάνουν έως και πέντε φορές την ίδια διαδρομή.

Η ιδιότυπη «βάρδια» τους, μπορεί να διαρκέσει έως και δέκα ώρες καθημερινά, και αυτό κάτω από υψηλές θερμοκρασίες.

 

 

Δεν βρίσκονται στη σκιά και σκυμμένα περιμένουν τους επόμενους επιβάτες. Πολλές φορές κατά την άνοδο τους στα Φηρά αναγκάζονται να γλύψουν κάποια πέτρα που δεν την έχει δει ο ήλιος για να δροσιστούν.

Ο Tim Wass, διευθυντής της οργάνωσης Safe Haven for Donkeys αναφέρει σε άρθρο για το CNN Greece, πως «τα γαϊδουράκια υποφέρουν μυϊκά, σκελετικά ενώ οι σύνδεσμοι τους παθαίνουν μεγάλη ζημιά, εξαιτίας του βάρους που σηκώνουν και των σκαλοπατιών που ανεβαίνουν».

 

 

 

Πολλά από αυτά πεθαίνουν μη μπορώντας να αντέξουν τα ατελείωτα δρομολόγια που τους επιβάλλονται από τους ιδιοκτήτες τους. Ζητούμε από τα αρμόδια όργανα, την εξασφάλιση και επιβολή κανόνων ευζωίας για τα γαϊδουράκια του νησιού, καθώς και τον περιορισμό ( μέσω της σημαντικής μείωσης των καθημερινών διαδρομών καθώς και τον περιορισμό του φορτίου) ή και την οριστική παύση της εκμετάλλευσης τους για σκοπούς κέρδους.

Πολλοί τουρίστες όταν διαπιστώνουν από κοντά το βασανιστήριο που υπόκεινται αυτά τα ζώα, προκειμένου να διατηρηθεί αυτό το περιττό και εξοργιστικό ιδιότυπο «έθιμο», διαμαρτύρονται έντονα. Πολλοί από αυτούς ήδη κινητοποιούνται αφήνοντας τα σχόλια τους σε διάφορα τουριστικά site. Ήδη τα δυσμενή σχόλια έχουν γίνει θέμα σε πολλά άρθρα.

Ας συμβάλλουμε όλοι, έτσι ώστε να βοηθήσουμε τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης σταματώντας την ακραία εκμετάλλευση τους.