Άγνωστοι καταστρέφουν τις ταΐστρες του Δήμου Αρταίων

Ο Δήμος Αρταίων σε ανακοίνωση του προειδοποιεί τους αγνώστους που καταστρέφουν συστηματικά τις ταΐστρες και ποτίστρες που έχουν τοποθετηθεί από τη δημοτική αρχή σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης για τη σίτιση των αδέσποτων ζώων ότι έχουν εξαντληθεί τα όρια ανοχής και ήδη έχει προχωρήσει στις διαδικασίες που ορίζει η νομοθεσία, έτσι ώστε αν κάποιος συλληφθεί επ’ αυτοφώρω να εφαρμοσθούν άμεσα οι σχετικές διατάξεις. Υπενθυμίζει ότι ο βανδαλισμός και η καταστροφή δημόσιας περιουσίας είναι ποινικό αδίκημα και τιμωρείται από το νόμο.

Αναλυτικότερα ο Δήμος Αρταίων σε ανακοίνωση του που εξέδωσε στις 20 Αυγούστου επισημαίνει τα ακόλουθα: «Είναι γνωστό ότι, ο Δήμος μας στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων και των υποχρεώσεών του σε εφαρμογή του Ν. 4235/2014, λειτουργεί πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Μία από τις υποχρεώσεις αυτές είναι και η δημιουργία σημείων παροχής τροφής και νερού για τα ζώα που επανεντάσσονται στο φυσικό περιβάλλον, σε συνεργασία με τα αντίστοιχα φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις.

Για το λόγο αυτό, έχει ήδη προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του Δήμου ειδική πίστωση για την προμήθεια ταϊστρών και ποτίστρων, οι οποίες τοποθετούνται σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης μας, μετά από απόφαση της ειδικής πενταμελούς επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Μέσω της πίστωσης αυτής πραγματοποιήθηκε η προμήθεια τριάντα ταϊστρών, οι οποίες έχουν ήδη τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία της πόλης μας.

 

 

Δυστυχώς όμως κάποιοι συμπολίτες μας, οι οποίοι ενδεχομένως δεν επιθυμούν τη σωστή λειτουργία του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, προβαίνουν κατ΄ επανάληψη σε βανδαλισμούς των ταϊστρών, καταστρέφοντάς τες ολοκληρωτικά. Ειδικά στην περιοχή του παραλιμνίου πάρκου, είναι η πολλοστή φορά που έχει διαπιστωθεί βανδαλισμός και ολοκληρωτική καταστροφή των ταϊστρών, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η σίτιση των επανεντασσόμενων ζώων από τα μέλη του Φιλοζωικού Σωματείου Άρτας.

Είναι σαφές, σύμφωνα και με τη γνώμη των ειδικών, ότι οι επανεντασσόμενοι σκύλοι οι οποίοι δεν τρέφονται σωστά, καθίστανται επιθετικοί και επικίνδυνοι. Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους μας ότι τέτοιου είδους ενέργειες δεν βλάπτουν μόνο το Δήμο (λειτουργικά και οικονομικά) αλλά και όλους τους υπόλοιπους συμπολίτες μας.

Αν ο οποιοσδήποτε πολίτης θεωρεί ότι, οι συγκεκριμένες ταΐστρες δεν πρέπει να τοποθετηθούν στα σημεία αυτά για κάποιους λόγους ή να εκφράσει το οποιοδήποτε παράπονο σχετικά με τη λειτουργία του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, είναι πιο λογικό και πιο φρόνιμο να επισκεφθεί το Δήμαρχο, τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να καταθέσει το αίτημά του και την ένστασή του, παρά να προχωρά σε βανδαλισμούς και καταστροφές, εκτός και αν υπάρχουν άλλοι λόγοι που εξυπηρετούν την επιθυμία κάποιων να μη λειτουργήσει το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου μας.

Ο βανδαλισμός και η καταστροφή δημόσιας περιουσίας είναι ποινικό αδίκημα και τιμωρείται από το νόμο, γι’ αυτό και ο Δήμος προειδοποιεί τον οποιονδήποτε προβαίνει σε τέτοιου είδους ενέργειες, ότι πλέον έχουν εξαντληθεί τα όρια ανοχής και ότι έχει ήδη προχωρήσει στις διαδικασίες που ορίζει η νομοθεσία, έτσι ώστε αν κάποιος συλληφθεί επ’ αυτοφώρω να εφαρμοσθούν άμεσα οι σχετικές διατάξεις».