Ακόμα και κάτω από την Ακρόπολη δηλητηριάζουν αδέσποτα γατιά

Η δηλητηρίαση 6 γατιών με φόλες στις 13 Ιουλίου στην πλατεία Φιλομούσου Εταιρείας στην Πλάκα κάτω από την Ακρόπολη, το σύμβολο του πολιτισμού για όλη την ανθρωπότητα, έβγαλε χθες στο δρόμο δεκάδες φιλόζωους, οι οποίοι συμμετείχαν στην πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομάδα κατά της Κακοποίησης των Ζώων».

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος και ενωμένοι σαν μια γροθιά έφθασαν στην «αμαρτωλή» πλατεία υψώνοντας δυναμική φωνή κατά του εγκλήματος που διαπράχθηκε εις βάρος 6 αθώων πλασμάτων που πλήρωσαν ακριβά την ανάγκη τους για λίγο φαγητό.

 

 

«Τα ζώα ομορφαίνουν τη ζωή μας, ενώ οι φόλες εκθέτουν την πατρίδα», «Τα ζώα τα φροντίζουμε και δεν τα αφανίζουμε», «Οι φόλες είναι φόνος και συ ο δολοφόνος», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν από τους διαδηλωτές, οι οποίοι μοίρασαν φυλλάδια στους τουρίστες ενημερώνοντας τους για τα εγκλήματα που διαπράττονται εις βάρος των ζώων κάτω από την Ακρόπολη.

Η Μ.Κ.Ο. Εφτάψυχες – Nine Lives Greece που έφερε στη δημοσιότητα το περιστατικό δηλητηρίασης καταγγέλλει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που στην κεντρική πλατεία της Πλάκας θανατώνονται ή εξαφανίζονται μυστηριωδώς αδέσποτα γατιά. «Κάθε χρόνο πεθαίνουν όλο και περισσότερες γάτες. Τα εγκλήματα έχουν αναφερθεί στην αστυνομία. Αλλά κανείς δε βγαίνει μπροστά να κατονομάσει τους δράστες. Συνεπώς οι δολοφονίες συνεχίζονται» επισημαίνει η Μ.Κ.Ο. Εφτάψυχες - Nine Lives Greece.

 

 

Στο ηλεκτρονικό ψήφισμα «Δικαιοσύνη για τις γάτες της Πλάκας» της Μ.Κ.Ο. Εφτάψυχες – Nine Lives Greece (που μπορείτε να υπογράψετε εδώ) προς τον Αρχηγό της Αστυνομίας κ. Κωνσταντίνο Τσουβαλά, τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρο Κοντονή, τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γεώργιο Καμίνη και κάθε αρμόδιο  για την ταχεία και πλήρη διερεύνηση της μαζικής δηλητηρίασης των γατών που έλαβε χώρα στις 13 Ιουλίου 2017, στην Πλατεία Φιλόμουσου Εταιρείας, στην Πλάκα, αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Έξι γάτες δηλητηριάστηκαν με αποτέλεσμα να πεθάνουν. Τα θύματα ήταν δύο μαύρες ενήλικες αρσενικές γάτες, μια νεαρή γάτα μητέρα και τρία από τα γατάκια της. Ένα γατάκι διέφυγε και είναι υπό θεραπεία.

Στις 10 Ιουλίου, τα μέλη της Nine Lives Greece πήγαν στην Πλατεία Φιλομούσου Eταιρείας, στην Πλάκα και είδαν μία οικογένεια ασπρόμαυρων γατών: μια μητέρα με τέσσερα παιχνιδιάρικα γατάκια που απολάμβαναν την πλατεία και τη φροντίδα αρκετών εθελοντών, αλλά και κάποιων υπαλλήλων από τα εκεί εστιατόρια. Οι άλλες δύο μαύρες γάτες που ζούσαν σε αυτή την πλατεία είχαν ήδη στειρωθεί από τις Εφτάψυχες, οι οποίες φρόντισαν πρόσφατα και τη μία από τις δύο γάτες για ένα οδοντιατρικό θέμα που είχε.

 

 

Ένας από τους ιδιοκτήτες των εστιατορίων παραπονέθηκε ότι τα γατάκια ικετεύουν για φαγητό και ενοχλούν τους πελάτες. Οι Εφτάψυχες παρουσίασαν ένα λεπτομερές σχέδιο που περιελάμβανε τακτική τροφοδοσία των γατών, αποθαρρύνοντάς τα έτσι από το ενοχλούν τους πελάτες, αλλά και τη στείρωση της γάτας μητέρας.

Ωστόσο, τρεις ημέρες αργότερα ένα πιάτο γεμάτο φαγητό, παρόμοιο με ένα από αυτά που σερβίρονται στις ταβέρνες της πλατείας, ανακατεμένο με δηλητήριο, δόθηκε στις γάτες, με αποτέλεσμα αυτές να το φάνε και να πεθάνουν με οδυνηρό και φρικτό τρόπο.

Τα σώματα των μικρών γατών δεν βρέθηκαν ποτέ. Τα σώματα των δύο μαύρων στειρωμένων γατών και η ασπρόμαυρη μητέρα γάτα, καθώς και το δηλητηριασμένο φαγητό, βρίσκονται τώρα σε κρατικό εργαστήριο για αυτοψία και ανάλυση.

 

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που έχει διαπραχθεί ένα τόσο βάναυσο έγκλημα στην ίδια πλατεία. Για αρκετά χρόνια σκοτώνονται γάτες εκεί και ποτέ δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από την αστυνομία.

Οι ελληνικοί νόμοι 4039/2012 και 4384/2016 επιβάλλουν σκληρές κυρώσεις - πρόστιμα και / ή ποινές φυλάκισης - για εγκληματίες που κακοποιούν ή σκόπιμα σκοτώνουν ζώα συντροφιάς.

Σας ζητάμε να υπογράψετε αυτό το αίτημα, ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε τη διεξαγωγή έρευνας από την αστυνομία και τις τοπικές δικαστικές αρχές. Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι η προσαγωγή των δραστών στη δικαιοσύνη θα λειτουργήσει ως μελλοντικό αποτρεπτικό μέτρο και θα διασφαλίσει τη ζωή των ζώων».

 

 

Την Πέμπτη 20 Ιουλίου οι εθελοντές της Μ.Κ.Ο. Εφτάψυχες – Nine Lives Greece πήγαν στην πλατεία Φιλομούσου Εταιρείας και ενημέρωσαν τους κατοίκους, μαγαζάτορες και περαστικούς για τις δηλητηριάσεις των γατιών. Γέμισαν την γύρω περιοχή με σχετικές αφίσες προσπαθώντας και με αυτό τον τρόπο να αποτρέψουμε οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες κατά των υπόλοιπων αδέσποτων γατιών.

Η Μ.Κ.Ο. Εφτάψυχες – Nine Lives Greece απευθύνει έκκληση σε όποιον ή όποια μπορεί να φιλοξενήσει ή να υιοθετήσει το γατάκι που επέζησε από το περιστατικό δηλητηρίασης να αφήσει μήνυμα στη Σελίδα που διαθέτει στο facebook

 

 

Φωτογραφίες: Πάνος Σταυρινός - Μ.Κ.Ο. Εφτάψυχες