Ακρωτηριάστηκε το διαλυμένο πόδι του κουταβιού που βρέθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στην Αγιάσο της Λέσβου

Σε ολικό ακρωτηριασμό του αριστερού μπροστινού ποδιού του υποβλήθηκε χθες με επιτυχία το κουταβάκι, ράτσας Γκέκας, που εντοπίστηκε σε τραγική κατάσταση το πρωί της Παρασκευής 29 Ιουνίου 2018 στην Αγιάσο της Λέσβου.

Φιλόζωοι κάτοικοι της περιοχής μετέφεραν το κουτάβι με το πόδι σε προχωρημένη σήψη σε ιδιωτικό κτηνιατρείο για περίθαλψη, ενώ ο Σύλλογος Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων «Η Κιβωτός Μυτιλήνης» ανέλαβε για άλλη μια φορά τα έξοδα νοσηλείας και χειρουργείου του.

 

 

Σύμφωνα με την «Κιβωτό Μυτιλήνης» οι επόμενες 48 ώρες θεωρούνται κρίσιμες, αλλά οι κτηνίατροι δηλώνουν αρκετά αισιόδοξοι καθώς μέχρι στιγμής όλα πηγαίνουν καλά και το κουταβάκι ήδη στηρίζεται στα 3 του πόδια και τρώει με πολύ όρεξη το φαγητό του.  Επίσης ευχαρίστησε όλους τους πολίτες που ανταποκρίθηκαν άμεσα στην έκκληση για συνεισφορά στα έξοδα θεραπείας του κουταβιού.  

Ο Σύλλογος Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων «Η Κιβωτός Μυτιλήνης» σε ανακοίνωσή του αναφέρει για το περιστατικό τα εξής: «Σήμερα το πρωί (Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018), η ΚΙΒΩΤΟΣ ενημερώθηκε για το τραυματισμένο κουτάβι της φωτογραφίας στην Αγιάσο Λέσβου. Παράλληλα, άρχισαν να φτάνουν μηνύματα όπου έκαναν έκκληση «να δείξουν οι αρμόδιοι άμεσο ενδιαφέρον και να σώσουν το σκυλάκι που φαίνεται να ψυχορραγεί».

 

 

1. Αρμόδιος για την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων στη Λέσβο είναι ο ΔΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ, όπως προβλέπεται από την εθνική νομοθεσία (Ν.4039/2012).

2. Ο «αρμόδιος» Δήμος Λέσβου, από 1/1/2018 μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ για τα αδέσποτα ζώα του νησιού μας καθώς το εφετινό πρόγραμμα διαχείρισης και περίθαλψης αδέσποτων ζώων στη Λέσβο δεν έχει ξεκινήσει, όπως είχαμε αναφέρει με προηγούμενο ΔΤ μας (το οποίο τα περισσότερα ΜΜΕ της Λέσβου δεν θεώρησαν αρκετά σημαντικό για να αναδημοσιεύσουν….).

3. Όπως μας απάντησε, βέβαια, ο αρμόδιος Δήμος Λέσβου «διαδικαστικοί και γραφειοκρατικοί λόγοι έχουν καθυστερήσει τη σύναψη σύμβασης του Δήμου Λέσβου με κτηνίατρο για τις εργασίες περίθαλψης των αδέσποτων ζώων» -αλλά μας διαβεβαίωνε ότι  «πως όλες οι κτηνιατρικές εργασίες που προβλέπονται για το 2108 θα εκτελεστούν κανονικά, παρά την πρόσκαιρη καθυστέρηση».

 

 

4. Δυστυχώς, όμως,  το κουτάβι που αργοπέθαινε ΣΗΜΕΡΑ στην Αγιάσο, ΔΕΝ καταλαβαίνει από «διαδικαστικούς και γραφειοκρατικούς λόγους» και είχε και μια δυσκολία να περιμένει μερικές εβδομάδες ακόμα ώστε να «εκτελεστούν κανονικά, παρά την πρόσκαιρη καθυστέρηση» οι «προβλεπόμενες κτηνιατρικές εργασίες» που θα το έσωζαν.

5. Έτσι, με τη συνδρομή φιλόζωων κατοίκων της Αγιάσου μεταφέρθηκε σήμερα σε ιδιωτικό κτηνιατρείο στη Μυτιλήνη για να του παρασχεθεί η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα. Το πόδι του πρέπει να αφαιρεθεί αλλά και πάλι δεν είναι βέβαιο ότι θα καταφέρει να επιβιώσει. Προς το παρόν φιλοξενείται σε κρίσιμη κατάσταση στο κτηνιατρείο ώστε να ανανήψει και να μπορέσει να χειρουργηθεί τη Δευτέρα.

6. Τα έξοδα του θα τα αναλάβει αναγκαστικά η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης -αφού ο «αρμόδιος» Δήμος μας κωλύεται προς το παρόν.

7. Ας σημειώσουμε ότι το κουταβάκι είναι καθαρόαιμο κυνηγόσκυλο (Γκέκας) – και να αναλογιστούμε όλοι μας -αρμόδιοι φορείς, φιλοζωικά σωματεία, και απλοί πολίτες- πώς και από ποιους προκύπτουν τα «αδέσποτα» ζώα τα οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε σε αυτό το νησί...».