Από κατάποση μεγάλης δόσης τοξικής ουσίας πέθανε η σκυλίτσα – οδηγός τυφλών της Ελληνικής Σχολής «Λάρα»

Δηλητηρίαση από κατάποση μεγάλης δόσης τοξικής ουσίας ήταν τελικά η αιτία θανάτου της Ντάιαμοντ που βρήκε φρικτό θάνατο στην αυλή του σπιτιού της την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017 στο Μαραθώνα Αττικής.

Η Ντάιαμοντ ήταν ένα μαύρο Labrador Rertriever ηλικίας 4,5 ετών και ήταν πιστοποιημένος σκύλος-οδηγός τυφλών της Σχολής «Λάρα» που είχε χορηγηθεί στον Παναγιώτη Κόλια, έναν νέο άνθρωπο με ολική απώλεια όρασης.

Από την ίδια τοξική ουσία, η σύσταση της οποίας αναμένεται να εξακριβωθεί στις επόμενες ημέρες, δηλητηριάστηκε και η δεύτερη σκυλίτσα της οικογένειας, η Φαίδρα, η οποία σε αντίθεση με την Ντάιαμοντ γλύτωσε τα χειρότερα.

 

 

Η οικογένεια της Ελληνικής Σχολής Σκύλων-Οδηγών Τυφλών «Λάρα» είναι συντετριμμένη από τον άδικο χαμό της Ντάιαμοντ και αδυνατεί να συνειδητοποιήσει ότι συνέβη αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα εις βάρος ενός σκύλου – οδηγού τυφλών που ήταν τα «μάτια» ενός συνανθρώπου μας.

Η  Ελληνική Σχολή Σκύλων - Οδηγών Τυφλών «Λάρα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της τα ακόλουθα: «Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017, σε αυλή οικίας επί της οδού Σπύρου Λούη στην περιοχή του Δ. Μαραθώνα, δηλητηριάστηκε η Diamond (Ντάιαμοντ), ένα μαύρο Labrador Rertriever ηλικίας 4,5 ετών. Η Diamond ήταν πιστοποιημένος σκύλος-οδηγός της Σχολής “Λάρα” και είχε χορηγηθεί στον Παναγιώτη Κόλια. Παρά την άμεση αντίδραση, ο θάνατός της επήλθε πολύ γρήγορα. Όπως διαπιστώθηκε κατά την νεκροψία, ο θάνατος αποδίδεται στην κατάποση μεγάλης δόσης τοξικής ουσίας, η σύσταση της οποίας αναμένεται να εξακριβωθεί στις επόμενες ημέρες.

 

 

Δυστυχώς, αρκετοί συμπολίτες μας έχουν βιώσει τον ξαφνικό θάνατο του αγαπημένου τους κατοικίδιου από εσκεμμένη δηλητηρίαση, βιώνοντας ανείπωτο πόνο.

Στην περίπτωση της Diamond στέρησαν από τον χειριστή της, τον Παναγιώτη Κόλια έναν εργαζόμενο πολίτη με ολική απώλεια όρασης, τη συντροφικότητα, τη χαρά και την αγάπη, αφού η σχέση μεταξύ σκύλου-οδηγού και χειριστή είναι στενή, αμοιβαία κι αξιοθαύμαστη. Ειδικά σε μια χώρα με ελάχιστους σκύλους-οδηγούς λόγω του υψηλότατου κόστους εκπαίδευσης, ο Παναγιώτης και η Diamond υπήρξαν μια άριστα εκπαιδευμένη και συντονισμένη ομάδα.

Πλέον όμως κάποιοι αφαίρεσαν από τον Παναγιώτη το – δεδομένο για τους περισσότερους – δικαίωμα στην καλύτερη, ταχύτερη και κυρίως ασφαλέστερη μετακίνηση. Κυρίως όμως, του τραυμάτισαν την αυτοπεποίθηση που χαίρει κάθε χειριστής σκύλου-οδηγού αντιλαμβανόμενος ότι η δικαιωματικά ισότιμη μεταχείριση είναι εφικτή παρά τα όποια εμπόδια, φυσικά ή κοινωνικά.

 

 

Εν προκειμένω λοιπόν, οι συγκεκριμένοι θύτες διατάραξαν με βίαιο τρόπο την καθημερινότητα ενός συνανθρώπου μας σε πτυχές που για κάποιους είναι δεδομένες. Με μία «φόλα» τερμάτισαν βίαια και επώδυνα την πολύτιμη εργασία-προσφορά ενός σκύλου-οδηγού, που για την εκπαίδευση του οποίου απαιτήθηκαν όχι μόνο πολύτιμοι οικονομικοί πόροι, αλλά και η αγάπη μίας αλυσίδας ανθρώπων της Σχολής “Λάρα”, που με ανιδιοτέλεια συνεισέφεραν χρόνο και ενέργεια επί ενάμιση έτος, προκειμένου να λάβει αυτό το πολύτιμο δώρο ο Παναγιώτης.

Όλοι εμείς στην Σχολή “Λάρα” είμαστε συντετριμμένοι από τον άδικο χαμό της Diamond. Η συγκεκριμένη πράξη προσφοράς από πλευράς μας δεν αποτελεί μία τυπική ενέργεια παράδοσης ενός σκύλου, αλλά μία εξελικτική διαδικασία που στοχεύει στην παροχή πρωτόγνωρων και προηγμένων υπηρεσιών, οι οποίες αλλάζουν τον τρόπο αντίληψης των ανθρώπων με απώλεια όρασης, και εμμέσως ολόκληρης της κοινωνίας.

 

 

Αυτή η ανιδιοτελής μας πορεία καθιέρωσης ενός ολόκληρου θεσμού, ήταν και παραμένει αρκετά δύσβατη. Όμως θα συνεχίσουμε στην ίδια πορεία, στηρίζοντας απεριόριστα όχι μόνο τον δικό μας Παναγιώτη, αλλά και κάθε τωρινό ή μελλοντικό χειριστή μας με απώλεια όρασης.

Η Ελληνική Σχολή Σκύλων Οδηγών “Λάρα” με την ολοκλήρωση των εξετάσεων θα προβεί σε όποιες εκ του Νόμου ενέργειες δύναται να ενεργοποιήσει, δεδομένου μάλιστα του πρωτόγνωρου της υπόθεσης και της ειδικής προστασίας της ισχύουσας νομοθεσίας.

Βέβαια, η έκβαση παρόμοιων υποθέσεων δείχνει ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να επιφέρει στην τιμωρία των δραστών, με εξαίρεση ίσως τις σπάνιες εκείνες περιπτώσεις όπου κάποιος συμπολίτης μας αποφασίσει να επιδείξει θάρρος και να αναφέρει στις αρμόδιες αρχές τον υπαίτιο τέτοιου είδους εγκληματικών συμπεριφορών.

 

Και εμείς συντάσσουμε με τη φωνή μας πως η αποσιώπηση ανάλογων περιστατικών ωμής βίας μας καθιστά συνυπεύθυνους, είτε για τη δική μας Diamond είτε για κάποιο σκυλάκι που περιπλανάται στους δρόμους.

Όλοι μας μπορούμε να συμβάλλουμε ώστε αυτού του είδους οι δολοφόνοι να απομονωθούν κοινωνικά, να τιμωρούνται όποτε είναι εφικτό, και με την κατάλληλη παιδεία στο μέλλον να εκλείψουν.

Κλείνοντας αναφέρουμε μια παράγραφο από την Εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας με αρ. πρωτ. Υ1γ/Γ.Π 90421/15-10-2014: «Οι αναφερόμενες κατηγορίες ζώων (σκύλοι – οδηγοί, σκύλοι-βοηθοί και σκύλοι–θεραπείας), θεωρούνται ως ισότιμοι με τους πολίτες που εξυπηρετούν και για αυτό το σκοπό προστατεύονται από τις διατάξεις της Πολιτείας».

Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου και του Επιστημονικού Συμβούλιου

της Ελληνικής Σχολής Σκύλων - Οδηγών “Λάρα”

Πρόεδρος ΔΣ Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου

Γραμματέας ΔΣ – Πρόεδρος ΕΣ Δρ. Ι. Μπασδέκης