Δικάζεται ο ηλικιωμένος που πέταξε στα σκουπίδια τον παράλυτο σκύλο του

Ενώπιον του Β’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου θα βρεθεί στις 19 Οκτωβρίου ο ηλικιωμένος άνδρας, ο οποίος τον Ιανουάριο του 2014 έκλεισε σε σακί τον άρρωστο, αποστεωμένο και παράλυτο σκύλο του και στη συνέχεια τον πέταξε σε κάδο σκουπιδιών κοντά στην περιοχή της Λεωφόρου Κνωσού. Η δίκη είχε αναβληθεί στις 24 Νοεμβρίου του 2014. 

Όπως εξηγεί η δικηγόρος και γραμματέας του φιλοζωικού σωματείου «Ζωόφιλη Δράση» Καλλιόπη Μαραβελάκη το ζώο, που οδηγήθηκε στην παραλυσία λόγω ασιτίας, αν και παράλυτο προσπάθησε να διαφύγει από τον ασυνείδητο ιδιοκτήτη του και βρέθηκε να σέρνεται στη λεωφόρο Κνωσού της πόλης του Ηρακλείου. Δεν κατάφερε, όμως, να διαφύγει καθώς ο ηλικιωμένος το ξαναβρήκε, λέγοντας στους παρόντες μάρτυρες ότι θα το μετέφερε στον κτηνίατρο. Αντί αυτού, προσθέτει η κ. Μαραβελάκη, το έκλεισε σε ένα σακί και το πέταξε στα σκουπίδια.

Τον σκύλο εντόπισε ένας περαστικός, ο οποίος αφού έλυσε το σακί στη συνέχεια τον έβγαλε έξω από τον κάδο, δίνοντας του τροφή και νερό. Στη συνέχεια ειδοποίησε το φιλοζωικό σωματείο «Ζωόφιλη Δράση» και ο σκύλος οδηγήθηκε άμεσα στο Δημοτικό Κυνοκομείο Ηρακλείου. Σύμφωνα με τη γνωμάτευση του κτηνιάτρου το σκυλί είχε «απώλεια βάρους, απίσχναση και παράλυση άκρων που οφείλεται στο γεγονός ότι στο ζώο είχε πολύ καιρό να χορηγηθεί τροφή, φαρμακευτική αγωγή και ιατρική περίθαλψη. Λόγω της κακής και μη αναστρέψιμης κατάστασής του το ζώο κατέληξε μετά από ευθανασία στο Δημοτικό Κυνοκομείο Ηρακλείου.

 

 

Ο Παναγιώτης, βλέποντας τις φωτογραφίες του ζώου στο διαδίκτυο, αναγνώρισε τον σκύλο του ηλικιωμένου γείτονά του στο χωριό Κνωσός, και αμέσως τον κατήγγειλε στην αστυνομία. «Ο υπαίτιος της πράξεως δικάζεται γιατί ο Παναγιώτης δεν δίστασε να καταγγείλει τη βάρβαρη πράξη του ασυνείδητου ιδιοκτήτη, η οποία δεν προσβάλει απλά τα φιλόζωα αισθήματα, αλλά την ίδια την ανθρώπινη φύση και ηθική» επισημαίνει το φιλοζωικό σωματείο «Ζωόφιλη Δράση».

Σύμφωνα με την μήνυση «ο καταγγελλόμενος ιδιοκτήτης του σκύλου, το παραμελούσε με κάθε δυνατό τρόπο, το ζώο δεν λάμβανε όχι απλά την συνήθη κτηνιατρική περίθαλψη που κάθε ζώο έπρεπε να λαμβάνει, αλλά ούτε καν τροφή, με αποτέλεσμα το ζώο ένεκα ελλείψεως τροφής και ιατρικής περιθάλψεως, να χάσει βάρος και να απισχνανθεί μέχρι παραλύσεως των άκρων του. Όταν δε έφτασε σ’ αυτή την κατάσταση από υπαιτιότητα του ιδιοκτήτη του, εκείνος αντί της φροντίδας που όφειλε να του παράσχει το έβαλε σ’ ένα σάκο τον οποίο έκλεισε σφικτά ώστε το ζώο να μην μπορεί να ξεφύγει και το πέταξε στους κάδους σκουπιδιών, όπου θα αλεθόταν ζωντανό από την σκουπιδιάρα του Δήμου Ηρακλείου».