Διοικητικό πρόστιμο 30.000 ευρώ στο δράστη που χτύπησε βίαια και σκότωσε το κουτάβι του

Την Τρίτη 29 Μαρτίου στις 12:00 δικάζεται από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ο Σωκράτης Π. που συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας μετά από καταγγελία καθώς χτύπησε βάναυσα με αμβλύ αντικείμενο το κουτάβι του μόλις 3 μηνών με αποτέλεσμα να φτάσει ετοιμοθάνατο στο κτηνιατρείο του Κυριάκου Αθαγγελίδη και λίγες ώρες αργότερα να καταλήξει.

Την περασμένη Τετάρτη 23 Μαρτίου η Crina Juncu άκουσε τα ουρλιαχτά του ζώου από το εσωτερικό του σπιτού του δράστη στην οδό Κωνσταντίνου Οικονόμου στη Θεσσαλονίκη και κάλεσε την Αστυνομία στις 10:48.  Οι ιδιοκτήτες ενός γειτονικού καταστήματος  ανέφεραν στη Crina Juncu ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που ξεσπούσε στο κουτάβι, αλλά δεν τον κατήγγειλαν διότι φοβόντουσαν μην κάνει κακό στην επιχείρησή τους.

Όπως καταγγέλλει η Crina Juncu είχαν περάσει ήδη 45 λεπτά από την κλήση της στην Αστυνομία και ακόμα δεν είχε εμφανιστεί κανένας αστυνομικός ενώ ο δράστης συνέχιζε να ξυλοκοπεί βάναυσα το κουτάβι. Κάλεσε ξανά στις 11:30 την Αστυνομία ζητώντας την άμεση παρέμβαση της ρωτώντας χαρακτηριστικά «εάν ήταν παιδί το ίδιο θα αντιδρούσε;».  Στη συνέχεια τράβηξε βίντεο για να έχει αποδείξεις από τα ουρλιαχτά του ζώου και ζήτησε βοήθεια μέσω facebook. Ο Γιώργος Μητακίδης και η Αφροδίτη Λύδια έσπευσαν στο σημείο για να βοηθήσουν, όμως η Αστυνομία μετέβη στο σημείο στις 17:15, δηλαδή σχεδόν με 6 ώρες καθυστέρηση.

 

 

Τελικά οι αστυνομικού συνέλαβαν το δράστη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας και τον οδήγησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Δωδεκανήσου Θεσσαλονίκης όπου ομολόγησε ότι χτύπησε βάναυσα το κουτάβι προβάλλοντας τη δικαιολογία ότι ουρούσε μέσα στο σπίτι. Μόλις άκουσε δε ότι του επιβλήθηκε το διοικητικό πρόστιμο των 30.000 ευρώ όπως ορίζει το  άρθρο 21 του νόμου 4039/2012 ο δράστης άρχισε να εκλιπαρεί τους αστυνομικούς δηλώνοντας μεταμέλεια, χωρίς ωστόσο να βρει ανταπόκριση.

Ο δράστης αφέθηκε ελεύθερος και θα δικαστεί την Τρίτη 29 Μαρτίου στις 12:00 από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης. Υπάρχει όμως το ενδεχόμενο η δίκη να αναβληθεί εξαιτίας της απεργίας των δικηγόρων.

Με εισαγγελική διαταγή το κουταβάκι μεταφέρθηκε στις 21:00 σε κωματώδη κατάσταση στο κτηνιατρείο του Κυριάκου Αθαγγελίδη και δυστυχώς κατέληξε την επόμενη ημέρα τα ξημερώματα στις 1:45.

 

 

Η κτηνιατρική γνωμάτευση του κ. Αθαγγελίδη, η οποία προσκομίστηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Δωδεκανήσου για να συμπεριληφθεί στο φάκελο της δικογραφίας αναφέρει: «Κατά την κλινική εξέταση διαιστώθηκαν νευρολογικές διαταραχές συμβατές με κρανιοεγκεφαλική κάκωση με πλήρη απουσία της συνείδης του σκύλου (κώμα), σοβαρή υποθερμία, υπόταση και αύξηση του μυϊκού τόνου και στα τέσσερα άκρα. Ο σκύλος εμφάνισε μη ανταποκρινόμενη μυδρίαση και στους δύο οφθαλμούς, χύμωση στο σκληρό χιτώνα του αριστερού οφθαλμού και εστιακή θολερότητα στον κερατοειδή χιτώνα αμφοτερόπλευρα. Ο σκύλος νοσηλεύτηκε εντατικά για πλήρη υποστήριξη και κατά τη διάρκεια της νοσηλείας έκανε ανακοπή και άπνοια. Τέθηκε σε πλήρη μηχανική υποστήριξη για τη διατήρησή του στη ζωή. Παρόλα αυτά κατέληξε στις 1:45.

 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κρανιοεγκεφαλική κάκωση στο σκύλο, σε αντίθεση με τον άνθρωπο, είναι ιδιαίτερα σπάνια, λόγω της προστασίας του εγκεφάλου από την ιδιαιτερότητα της δομής των οστών του κρανίου του σκύλου και για να προκληθεί απαιτείται άσκηση εξαιρετικά μεγάλης μηχανικής βίας. Είναι προφανές ότι οι βλάβες και οι κακώσεις του σκύλου προήλθαν από θλαστικά τραύματα από αμβλύ αντικείμενο ή πρόσκρουση με μεγάλη ταχύτητα σε σκληρές επιφάνειες».