Διοικητικό πρόστιμο 500 ευρώ για κακοποίηση γαϊδουριού στον Σκόπελο Λέσβου

Ο Σύλλογος Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων «Η Κιβωτός Μυτιλήνης» ανακοίνωσε ότι η Διεύθυνση Κτηνιατρικής επικύρωσε το διοικητικό πρόστιμο ύψους 500 ευρώ σε ιδιοκτήτη γαϊδουριού, ο οποίος το είχε μέσα σ’ ένα χωράφι στον Σκόπελο Λέσβου με δεμένα τα πόδια του με το κεφάλι του (παστούρωμα), μια βάρβαρη πρακτική που αποτελεί βαρύτατη μορφή κακοποίησης.

Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων «Η Κιβωτός Μυτιλήνης» αναφέρει τα εξής: «Στις 24 Ιουλίου 2018 η Δ/νση Κτηνιατρικής Λέσβου επικύρωσε και νέο διοικητικό πρόστιμο για παθητική κακοποίηση ιπποειδούς (γαϊδουράκι) στη Λέσβο, ύψους 500 ευρώ.

Στα τέλη Ιουνίου 2018, η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης ενημερώθηκε για ένα γαϊδουράκι στην περιοχή Σκοπέλου Λέσβου το οποίο βρισκόταν μέσα σε ένα χωράφι με τα πόδια του δεμένα με το κεφάλι του («παστουρωμένο»). Μεταβήκαμε στο σημείο συνοδεία προσωπικού του Δασαρχείου Λέσβου και διαπιστώσαμε τα όσα βλέπετε στο video, με αποτέλεσμα οι άνδρες του δασαρχείου να βεβαιώσουν επιτόπου το προβλεπόμενο από τον Ν4039/2012 πρόστιμο για παράβαση των κανόνων «ευζωίας» του ζώου.

«Ευζωία» είναι το σύνολο των κανόνων, που πρέπει να εφαρμόζει ο άνθρωπος στα ζώα, αναφορικά με την προστασία τους και την καλή μεταχείρισή τους, έτσι ώστε να μην πονούν και υποφέρουν, την παραμονή τους σε χώρο στεγνό, καθαρό και προστατευμένο από τις καιρικές συνθήκες, χωρίς να είναι μόνιμα δεμένα και διαβιούντα εντός ακατάλληλων κατασκευών (π.χ. μεταλλικών), τη φροντίδα για ιατρική περίθαλψη και χορήγηση κατάλληλης τροφής και νερού, την καθημερινή άσκηση ή τον περίπατό τους και γενικά τη μέριμνα για σεβασμό της ύπαρξής τους (Άρθρο 1, Ν.4039/2012)
Το μόνιμο δέσιμο των ποδιών των αλόγων, των γαϊδουριών, των προβάτων, των κατσικιών, των αγελάδων (το διαβόητο «παστούρωμα») ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ!

Η Ελληνική Νομοθεσία προστατεύει ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΖΩΟ. Η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης θα συνεχίσει τον αγώνα της ώστε να μπει επιτέλους ένα τέλος στην κακοποίηση ΚΑΙ των ιπποειδών στο νησί μας» καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων «Η Κιβωτός Μυτιλήνης».