Διοικητικό πρόστιμο σε 64χρονο άνδρα που είχε μόνιμα αλυσοδεμένο σε βράχο τον σκύλο του στην Άγρα Λέσβου

Το Αστυνομικό Τμήμα Καλλονής βεβαίωσε στις 15 Μαρτίου 2017 διοικητικό πρόστιμο ύψους 500 ευρώ στον 64χρονο άνδρα  που κακοποιούσε τον σκύλο του αφού τον είχε μόνιμα δεμένο σε βράχο χωρίς τροφή, νερό και κατάλυμα στην Άγρα Λέσβου μετά την καταγγελία που έκαναν οι εθελοντές της ομάδας «Σώστε Τα Βαρελόσκυλα της Λέσβου».

Σε ανακοίνωσή της η ομάδα «Σώστε Τα Βαρελόσκυλα της Λέσβου» αναφέρει για το νέο περιστατικό κακοποίησης: «Στις 15/3 κατά τη διάρκεια των ελέγχων μας για τον εντοπισμό κακοποιημένων ζώων, εντοπίσαμε μια πραγματικά πρωτοφανή περίπτωση. Ένα σκυλί δεμένο σ’ ένα βράχο, ως τετράποδος Προμηθέας Δεσμώτης, χωρίς τροφή, νερό, ούτε καν κάποια κάλυψη από της καιρικές συνθήκες.

 

 

 Με τη συνδρομή των ανδρών του Αστυνομικού Τμήματος Καλλονής (τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για την άμεση ανταπόκριση) εντοπίστηκε ο ιδιοκτήτης του ζώου, ο 64χρονος Γ.Π. κάτοικος Άγρας, στον οποίο επιβλήθηκε επιτόπου διοικητικό πρόστιμο 500 ευρώ για παράβαση της νομοθεσίας περί ευζωίας (Ν.4039/2012).

Του ζητήθηκε να βελτιώσει άμεσα τις συνθήκες διαβίωσης του σκυλιού και να προχωρήσει στα όσα προβλέπει ο νόμος (ηλεκτρονική σήμανση, εμβολιασμός κ.τλ.), καθώς εάν σε επόμενο έλεγχο δεν παρατηρηθεί βελτίωση θα επιβληθούν νέα πρόστιμα (και μάλιστα διπλάσιου ύψους όπως προβλέπει η νομοθεσία).

 

 

Υπενθυμίζουμε για άλλη μία φορά ότι η εκστρατεία μας ζητά να εφαρμόζονται τα εξής στοιχειώδη, τα οποία απαιτεί και η ελληνική νομοθεσία:

1. Το σκυλί να έχει ένα κατάλληλο κατάλυμα –και να μην είναι εκτεθειμένο στη βροχή, στο κρύο, στον ήλιο ή να σιγοψήνεται σε ένα βαρέλι.

2. Να έχει τροφή και νερό –και να μην τρώει μουχλιασμένα αποφάγια ούτε να πίνει λάσπη.

3. Να είναι εμβολιασμένο και αποπαρασιτωμένο ώστε να μην το «τρώνε¨οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια και για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επιστρέψει ο εφιάλτης της λύσσας στο νησί μας.

 4. Να είναι τσιπαρισμένο, δηλαδή να έχει ηλεκτρονική «ταυτότητα» ώστε να μπορεί να εντοπιστεί ο ιδιοκτήτης του αν το ζώο χαθεί και να μην καταλήξει ένα ακόμα αδέσποτο.

5. Να μην είναι μόνιμα δεμένο, λες και πρόκειται για σκλάβο σε γαλέρα,  αλλά να μπορεί, έστω και μια φορά την ημέρα, να κινείται και να τρέχει σαν ένα φυσιολογικό πλάσμα.

Υπενθυμίζουμε ότι το πλήρες ποσό των προστίμων αποδίδεται στον Δήμο Λέσβου για να χρησιμοποιηθεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για την κτηνιατρική φροντίδα των αδέσποτων ζώων του νησιού μας» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ομάδα ««Σώστε Τα Βαρελόσκυλα της Λέσβου».