Έφυγε σε ηλικία 16 ετών η Λάρα, ο πρώτος σκύλος – οδηγός τυφλών στην Ελλάδα

Σε ηλικία 16 ετών πέθανε την Τρίτη 26 Μαρτίου 2019 η Λάρα, ο  πρώτος σκύλος - οδηγός τυφλών στην Ελλάδα, που ενέπνευσε και οδήγησε τη χειρίστρια και κηδεμόνα της ψυχολόγο Ιωάννα – Μαρία Γκέρτσου να ιδρύσει στις 24 Ιουλίου του 2008 την Ελληνική Σχολή Σκύλων - Οδηγών «Λάρα» με σκοπό να εκπαιδεύει και να παρέχει εντελώς δωρεάν σκύλους-οδηγούς σε άτομα με ολική ή μερική απώλεια όρασης.

Η είδηση του θανάτου της προκάλεσε τη θλίψη των φιλόζωων και πολύ περισσότερο των ανθρώπων της Σχολής στην οποία η λατρεμένη τους σκυλίτσα κατείχε τιμητικά τη θέση της Επίτιμου Προέδρου στο Διοικητικό Συμβούλιο!

 

 

Στο αποχαιρετιστήριο μήνυμα της η Ελληνική Σχολή Σκύλων - Οδηγών «Λάρα» αναφέρει: «Το τέλος μιας εποχής, η αρχή μιας άλλης. Η Λάρα, ο πρώτος σκύλος - οδηγός τυφλών της Ελλάδας, πέρασε υπερήφανα τη γέφυρα του ουράνιου τόξου, στην ηλικία των 16 ετών! Περισσότερο από ποτέ θα μείνουμε ενωμένοι για να υποστηρίξουμε το όραμά σου! Λαράκι θα μας λείπεις και θα σε θυμόμαστε πάντα!».

Η Λάρα, που αποτέλεσε το έναυσμα για τη δημιουργία της Σχολής Σκύλων-Οδηγών Τυφλών με το όνομά της, ήταν ένα μαύρο Labrador – Retriever που εργάστηκε ως Σκύλος-Οδηγός από τον Οκτώβριο του 2005 έως το 2009. Ακολουθώντας πιστά τη «μαμά» και χειρίστριά της Ιωάννα - Μαρία Γκέρτσου, έζησε και ταξίδεψε σε πολλά μέρη του κόσμου.

 

 

Όταν έπιασε δουλειά στην Ελλάδα, η έννοια των Σκύλων-Οδηγών ήταν σχεδόν άγνωστη και τα νομικά πλαίσια που επέτρεπαν την πρόσβασή τους, ανύπαρκτα. Χάρη στην αφοσίωσή της, τον χαρακτήρα της και την απίστευτη υπομονή της, πάρα πολλοί Έλληνες έμαθαν, δέχτηκαν και αγάπησαν τους Σκύλους-Οδηγούς Τυφλών.

Η Ιωάννα – Μαρία Γκέρτσου αποχαιρέτησε με λόγια καρδιάς την αγαπημένη της Λάρα που για 16 ολόκληρα χρόνια ήταν ένας πιστός συνοδοιπόρος στη ζωή της: «Όταν πρωτοκράτησα τη λαβή που με συνέδεε με τον σκύλο, σάστισα: ήξερα πως πηγαίνω προς μια κατεύθυνση, μα συνάμα, ένιωθα μια απρόσμενα οικεία δύναμη, να με κατευθύνει κάπου αλλού. Αυτόματα, κόλλησα τα πόδια μου στο έδαφος. Τότε, άκουσα τη φωνή του εκπαιδευτή που μου φώναζε: «Follow the Dog» κι αυτό έκανα: Ι followed the Dog. Λάρα: 03/05/2003 - 26/03/19».