Επικυρώθηκε το διοικητικό πρόστιμο των 30.000 ευρώ στον άνδρα που σκότωσε τον σκύλο συγχωριανού του στην Αγιάσο της Λέσβου

Η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κα Παναγιώτα Πετρίδου επικύρωσε  στις 25 Μαΐου 2018 το διοικητικό πρόστιμα των 30.000 ευρώ σε βάρος του 39χρονου άνδρα, ο  οποίος το απόγευμα του Σαββάτου 14 Απριλίου 2018 πυροβόλησε με καραμπίνα και σκότωσε δεσποζόμενο σκύλο μπροστά στα μάτια του κτηνοτρόφου ιδιοκτήτη του στην Αγιάσο της Λέσβου.

Ο δράστης πρωτόδικα είχε καταδικαστεί για την πράξη του στις 19 Απριλίου 2018 από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης με ποινή φυλάκισης 2 χρόνια και 3 μήνες - με τριετή αναστολή - και 5.000 ευρώ χρηματική ποινή.

Θυμίζουμε ότι ο κτηνοτρόφος που βρισκόταν σε απόσταση μερικών μέτρων από τον σκύλο του που εκείνη την ώρα συνόδευε το κοπάδι του, είδε τον δράστη να σηκώνει την καραμπίνα και να τον εκτελεί εν ψυχρώ και στη συνέχεια να το βάζει στα πόδια χωρίς όμως να έχει αντιληφθεί την παρουσία του ιδιοκτήτη του, ο οποίος έγινε αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του ζώου του. Ο κτηνοτρόφος δεν καταδίωξε τον δράστη, τον οποίο αναγνώρισε, αλλά έτρεξε όσο πιο γρήγορα μπορούσε κοντά στον σκύλο του για να τον βοηθήσει. Δυστυχώς όμως ο θάνατος του άτυχου ζώου ήταν ακαριαίος.

Η αστυνομία κατάφερε να εντοπίσει τον 39χρονο δράστη το βράδυ της Κυριακής 15 Απριλίου και να προχωρήσει στην σύλληψή του στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, αφού προηγήθηκε η καταγγελία που κατέθεσε εις βάρος του ο κτηνοτρόφος και ιδιοκτήτης του άτυχου σκύλου στο Αστυνομικό Τμήμα Αγιάσου. Το πρωί της επόμενης ημέρας ο δράστης οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα για να απολογηθεί και έλαβε τριήμερη αναβολή για να εκδικαστεί η υπόθεση στις 19 Απριλίου 2018.

Ο Σύλλογος Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων «Η Κιβωτός Μυτιλήνης» τονίζει τα ακόλουθα: «Στις 25 Μαΐου 2018 η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Λέσβου επικύρωσε το διοικητικό πρόστιμο των 30.000 (ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ) ευρώ στον δράστη τη δολοφονίας ιδιόκτητου σκυλιού στην Αγιάσο Λέσβου στις 14 Απριλίου 2018. Υπενθυμίζουμε ότι ο δράστης είχε συλληφθεί στα πλαίσια του αυτοφώρου και έχει ήδη καταδικαστεί στις 19/4/2018 από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης σε 2 χρόνια και 3 μήνες φυλάκιση (με τριετή αναστολή) και 5.000 ευρώ χρηματική ποινή.

Το συγκεκριμένο πρόστιμο είναι το δεύτερο που επικυρώνεται στη Λέσβο για δολοφονία ζώου (έχει προηγηθεί το 2015 βεβαίωση αντίστοιχου διοικητικού πρόστιμο  30.000 ευρώ για τη δολοφονία μιας αδέσποτης σκυλίτσας στο Μανταμάδο Λέσβου το 2012)  και εκκρεμούν αρκετά ακόμα.

Πριν μερικές ημέρες διαβάζαμε για «τους πενιχρούς πόρους» που έχει στη διάθεσή του ο Δήμος Λέσβου για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων στο νησί μας. Πλέον, τα χρήματα που οφείλει να διεκδικήσει και να εισπράξει ο Δήμος Λέσβου για την ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ της Λέσβου –γιατί ΕΚΕΙ διατίθενται αποκλειστικά τα χρήματα από τα πρόστιμα της φιλοζωικής νομοθεσίας (Νόμος 4483/2017, Άρθρο 54)-  από αυτά τα δύο πρόστιμα και μόνο είναι ΕΞΗΝΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ! Θεωρούμε δεδομένο ότι οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες έχουν ήδη ξεκινήσει τις απαραίτητες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση».