Ηράκλειο: Καταδίκασαν τις εθελόντριες που έσωσαν την άρρωστη σκυλίτσα και έβγαλαν «λάδι» την ανεύθυνη «κηδεμόνα» της

«Πυροβολισμό του εθελοντισμού» χαρακτήρισε η Πανελλαδική Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) την απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου να καταδικάσει στις 22 Φεβρουαρίου 2018 τις δύο φιλόζωες εθελόντριες καθώς σύμφωνα με το «σκεπτικό» έκλεψαν την σκυλίτσα που έσωσαν το 2013 από τους δρόμους όπου περιφερόταν επί μήνες άρρωστη από τη λεϊσμανίωση, εμφανώς καταπονημένη από τις αλλεπάλληλες γέννες και χωρίς να φέρει ηλεκτρονική ταυτότητα (μικροτσίπ). Κατά της καταδικαστικής απόφασης οι δύο εθελόντριες άσκησαν έφεση.

Η Π.Φ.Π.Ο. αναφέρει: «Με έκπληξη και οργή ενημερωθήκαμε  για την απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου στις 22 Φεβρουαρίου 2018 με την οποία καταδικάστηκαν για κλοπή σκύλου, υπεξαίρεση και αποδοχή εγκλήματος  δύο φιλόζωες  εθελόντριες, που προσπάθησαν να σώσουν ένα εξαθλιωμένο σκύλο, ημίαιμο boxer,  με πολλά δερματικά προβλήματα και  εμφανείς ενδείξεις  της ασθένειας καλααζάρ (λεϊσμανίωση), που περιφερόταν  επί μήνες στους δρόμους, εμφανώς καταπονημένο και ταλαιπωρημένο.

 Η σκυλίτσα όπως βρέθηκε με πληγές στο σώμα, αλλά και στα μάτια 

Το σκυλί δεν έφερε ηλεκτρονική σήμανση ενώ οι  συνεχείς προσπάθειες των εθελοντριών να μάθουν αν  έχει κηδεμόνα απέβησαν άκαρπες, αφού κανείς δεν ήξερε κάτι  γι’ αυτό και  έπραξαν αυτό που επίτασσε η λογική, η ηθική και η προστασία της δημόσιας υγείας.

Παράλληλα εμφανείς ήταν οι ενδείξεις, ότι το ζώο είχε γεννήσει πάρα πολλές φορές, συνέπεια της αδεσποτείας του επί χρόνια και φυσικά άγνωστη η κατάληξη των νεογνών .Αποφάσισαν να πάρουν το ζώο προκειμένου να το βοηθήσουν , να το περιθάλψουν  και να πάψει να βασανίζεται. Το μετέφεραν στο κυνοκομείο Ηρακλείου, όπου όντως διαγνώστηκε ότι πάσχει από την παραπάνω  ζωοανθρωπονόσο.

Προκειμένου να μην ευθανατωθεί  –  το περιστατικό έλαβε χώρα το 2013 που ο νόμος δεν προέβλεπε περίθαλψη των λεισμανιακών ζώων –  το πήραν , το μετέφεραν σε ιδιώτη κτηνίατρο για να γίνουν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και να καθοριστεί η θεραπεία του , αναλαμβάνοντας οι ίδιες το κόστος της θεραπείας της νοσηλείας  και την εν γένει φροντίδα του.

 Η σκυλίτσα μετά την περίθαλψή της 

Όμως ξαφνικά εμφανίστηκε η ανεύθυνη κηδεμόνας του ζώου και απαίτησε την επιστροφή του  για να συνεχίσει τον βασανισμό του ζώου  καταθέτοντας μήνυση για κλοπή του. Οι εθελόντριες πράττοντας ηθικά  αρνήθηκαν  και το ζώο έζησε  για ενάμιση χρόνο, με αγάπη, φροντίδα και ασφάλεια  μακριά από τους δρόμους, την καταπόνηση, την εγκατάλειψη και τις συνεχείς γέννες, ενώ παράλληλα προστατεύθηκε και η δημόσια υγεία.

Στις 22.2.18 έγινε το δικαστήριο, όπου παρά την πρόταση της Εισαγγελέως της έδρας να αθωωθούν και την εξαιρετική αγόρευσή της, η Πρόεδρος του δικαστηρίου μέσα σε ένα κρεσέντο αφιλοζωίας και στήριξης της εγκληματικά ανεύθυνης στάσης της κηδεμόνας του σκύλου αποφάσισε την καταδίκη τους , «πυροβολώντας»  τον εθελοντισμό και την υποχρέωση που όλοι μας έχουμε να φροντίζουμε και προστατεύουμε βάναυσα κακοποιημένα  και εγκαταλελειμμένα ζώα.

Τέτοιες αποφάσεις βλάπτουν τον πολιτισμό μας, την δικαιοσύνη, την ανθρωπιά μας  και επιβραβεύουν τις εγκληματικά ανεύθυνες συμπεριφορές  των κηδεμόνων ζώων, που ευθύνονται γι αυτή την άθλια εικόνα της χώρας μας σε σχέση με τα ζώα συντροφιάς. Βεβαίως και εφεσιβλήθη η απόφαση» καταλήγει η Π.Φ.Π.Ο.