Και η Κ.Ε.Δ.Ε. κατά Γ. Τσιρώνη για την αντιφιλοζωική κατεύθυνση που κινείται η τροποποίηση του νόμου που προστατεύει τ’ αδέσποτα ζώα

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) σε συνεδρίαση του που πραγματοποιήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2017 αποφάσισε ομόφωνα ότι «Συμφωνεί με το αίτημα των φιλοζωικών οργανώσεων περί εκπροσώπησης τους στην ομάδα εργασίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που αφορά στην προστασία των αδέσποτων ζώων. Ζητά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την άμεση θεσμική ανταπόκριση του στο ανωτέρω αίτημα. Θεωρεί ότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα είναι εύρυθμη η εργασία της ομάδας εργασίας και επομένως δεν θα έχει ουσιαστικό περιεχόμενο και η δική μας εκπροσώπηση».

Η απόφαση αυτή της Κ.Ε.Δ.Ε. αφορά στην επικείμενη τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας για την προστασία των αδέσποτων ζώων που δρομολογείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, η οποία έχει προκαλέσει την έντονη  ανησυχία των τριών φιλοζωικών ομοσπονδιών της χώρας (Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία και Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής – Σαρωνικού) καθώς στην επιτροπή λήψης αποφάσεων συμμετέχουν φορείς που δεν έχουν καμία σχέση με τη φιλοζωία – εκ των οποίων αρκετοί εξυπηρετούν αλλότρια της προστασίας των ζώων συμφέροντα - και πολλές από τις προτάσεις τους κινούνται σε αντιφιλοζωική κατεύθυνση καταργώντας ακόμα και θετικές διατάξεις του νόμου 4039/2012.

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π..Φ.Π.Ο.) σχολιάζοντας την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε. επισημαίνει: «Μετά από αίτημα της Π.Φ.Π.Ο. ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της Κ.Ε.Δ.Ε εξέδωσε την παρακάτω απόφαση διαμαρτυρόμενο για την απουσία των φιλοζωικών φορέων από την κεντρική επιτροπή, που επεξεργάζεται την τροποποίηση του νόμου για την προστασία των ζώων ενώ αντίθετα σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του νόμου παίζουν φορείς ξένοι με την φιλοζωία. Ο κ. Τσιρώνης πρέπει να αναλογισθεί το μέγα ολίσθημά του και να δεχτεί την πρόταση των τριών ομοσπονδιών να συμμετάσχουν με εκπρόσωπό τους η κάθε μία. Είναι ο μοναδικός υπουργός στα χρονικά που δεν έχει ως βασικό συνομιλητή του σε ένα νόμο που αφορά την προστασία των ζώων τους φιλοζωικούς φορείς αλλά διάφορες οικονομικές συντεχνίες. Ας τον σταματήσει κάποιος επιτέλους».