Καταδικάστηκαν οι δύο παράνομοι εκτροφείς που κακοποιούσαν κατ’ εξακολούθηση σκυλιά στον Καρτερό Ηρακλείου Κρήτης

Από το Α’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου καταδικάστηκαν την Πέμπτη 4 Μαΐου οι δύο παράνομοι εκτροφείς που κάτω από απαράδεκτες συνθήκες ζευγάρωναν και πουλούσαν σκυλιά δίπλα στην περίφραξη του στρατοπέδου της ΣΕΑΠ μεταξύ Νέας Αλικαρνασσού και Καρτερού. Το δικαστήριο επέβαλε στον καθένα ξεχωριστά ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ για κάθε παράνομη πράξη τους.

Κατά την απολογία τους ενώπιον του δικαστηρίου οι δύο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν κάθε σχέση τους με το παράνομο εκτροφείο. Κι ενώ ισχυρίζονταν  ότι δεν γνωρίζουν ούτε καν που βρίσκεται το εκτροφείο, λίγο αργότερα έπεσαν σε αντιφάσεις, αφού ανέφεραν ότι στο συγκεκριμένο χώρο υπήρχαν εγκαταστάσεις. Τα επιχειρήματα τους δεν έγιναν πιστευτά από το δικαστήριο, τα οποίο τους έκρινε ένοχους καταδικάζοντάς τους για παθητική κακοποίηση των ζώων κατ’ εξακολούθηση από κοινού, παράνομη εκτροφή και εμπορία.

 

 

Η τύχη των έξι σκύλων που εντοπίστηκαν να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, κατά την έρευνα του φιλοζωικού σωματείου Ηρακλείου «Ζωόφιλη Δράση» στο παράνομο εκτροφείο, αγνοείται μέχρι και σήμερα.

«Δυστυχώς δεν ξαναβρήκαμε τα σκυλάκια για να γίνει κατάσχεση. Ουσιαστικά εξαφανίστηκαν όταν η Αστυνομία μετέβη στο παράνομο εκτροφείο κι άρχισε να ρωτά τους γείτονες ποιος είναι ο ιδιοκτήτης των ζώων. Λογικά οι εμπλεκόμενοι με το παράνομο εκτροφείο ενημερώθηκαν για την επίσκεψη της Αστυνομίας και φρόντισαν να εξαφανίσουν τα ίχνη των ζώων πριν σχηματιστεί δικογραφία εις βάρος τους» ανέφερε στις «Ιστορίες Αδέσποτων» η κα Καλλιόπη Μαραβελάκη, γραμματέας και δικηγόρος του φιλοζωικού σωματείου Ηρακλείου «Ζωόφιλη Δράση».

 

 

Την καταγγελία θυμίζουμε ότι κατέθεσε το φιλοζωικό σωματείο Ηρακλείου «Ζωόφιλη Δράση» στην Αστυνομία, αφού ενημερώθηκε για την ύπαρξη του παράνομου εκτροφείου από κατοίκους της Νέας Αλικαρνασσού και του Καρτερού Ηρακλείου.

Η κα Καλλιόπη Μαραβελάκη χαρακτήρισε πολύ σημαντική την καταδίκη των δύο παράνομων εκτροφέων από τη Νέα Αλικαρνασσό καθώς είναι η πρώτη καταδικαστική απόφαση στην Κρήτη για παράνομη λειτουργία εκτροφείου κυνηγετικών σκύλων, παράνομη εκτροφή και εμπορία.

Πέραν των ποινών που ορίστηκαν από το δικαστήριο, το φιλοζωικό σωματείο Ηρακλείου «Ζωόφιλη Δράση» ανέφερε ότι θα φροντίσει ώστε μετά την καθαρογράφηση της απόφασης, να βεβαιωθεί από την Αστυνομία για τον κάθε ένα από τους καταδικασθέντες, το διοικητικό πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ για κάθε ένα από τα έξι σκυλιά (πέντε θηλυκά κι ένα αρσενικό), που εντοπίστηκαν κακοποιημένα κατά την επιτόπια έρευνα του σωματείου, δηλαδή σύνολο 180.000 ευρώ, όπως ορίζει το άρθρο 21 του νόμου 4039/2012.

 

 

Η καταγγελία που είχε καταθέσει το φιλοζωικό σωματείο Ηρακλείου «Ζωόφιλη Δράση» στο Β’ Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου αναφορικά με το παράνομο εκτροφείο, βάσει της οποίας σχηματίστηκε δικογραφία, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Από κατοίκους της Νέας Αλικαρνασσού και του Καρτερού Ηρακλείου έχουν γίνει στο σωματείο μας πολλαπλές καταγγελίες για εκτροφείο ζώων, και ειδικότερα κυνηγητικών σκυλιών, στην περιοχή του στρατοπέδου Σ.Ε.Α.Π. μεταξύ Νέας Αλικαρνασσού και Καρτερού.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες υπάρχουν σε άσχημες συνθήκες πλήθος από ζώα, μικρά και μεγάλα, δηλαδή μητέρες με τα κουτάβια τους τα οποία πωλούνται σε τρίτους από τους διατηρούντες το συγκεκριμένο εκτροφείο. Ως ιδιοκτήτες των ζώων μας δόθηκαν οι καταγγελλόμενοι.

Ερευνώντας τις καταγγελίες, όντως βρήκαμε το χώρο που μας αναφέρθηκε, στην περιοχή της γέφυρας του ρεύματος Καρτερού. Συγκεκριμένα στα δεξιά της Παλαιάς Εθνικής Οδού Ηρακλείου - Αγίου Νικολάου, και στο ρεύμα κατεύθυνσης από Καρτερό προς Ηράκλειο, σ’ ένα βαθούλωμα γης που έχει δημιουργηθεί από τις κτιριακές εγκαταστάσεις της Πετροεμπορικής και της γέφυρας της εθνικής οδού, δίπλα στην περίφραξη του στρατοπέδου ΣΕΑΠ, κατέρχεται ένας χωματόδρομος που οδηγεί σε ένα χώρο όπου υπάρχουν πλήθος πρόχειρων εγκαταστάσεων φιλοξενίας σκυλιών, μεγάλων και μικρών.

 

 

Κατά τον παρόντα χρόνο υπάρχουν 5 θηλυκά σκυλιά, σημειώνουμε όμως ότι είναι προφανές από το χώρο και τα βαρέλια, τις πρόχειρες κατασκευές που υπάρχουν, τις αλυσίδες ζώων, αλλά και τη δομή του εδάφους (πατημένο χώμα και τρύπες που σκάβουν τα σκυλιά γύρω από το χώρο που είναι δεμένα) και τα κόπρανα, ότι εκεί φιλοξενούνται κατά καιρούς περισσότερα σκυλιά, και κουτάβια για τα οποία υπάρχουν μικρά σπιτάκια.

Τα παραπάνω συμφωνούν και με τις καταγγελίες που έχουμε σύμφωνα με τις οποίες στον χώρο φιλοξενούνται πλήθος ζώα. Στη χθεσινή επίσκεψή μας, ένα εκ των πέντε θηλυκών σκυλιών είναι σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, ενώ τα υπόλοιπα έχουν μεγάλες θηλές, γεγονός που δεικνύει πολλές γέννες. Τα ζώα διαβιούν δεμένα κάτω από δένδρα σε συνθήκες που προσβάλλουν τα φιλόζωα αισθήματα και όχι μόνο.

 

 

Κατά την επίσκεψή μας ξηρή τροφή και νερό υπήρχε μόνο στο ζώο το οποίο εγκυμονούσε, ενώ τα άλλα τέσσερα δεν είχαν καθόλου νερό και τροφή. Ο χώρος που τα ζώα είναι δεμένα και διαβιούν είναι σκουπιδότοπος, γεμάτος από ανθρώπινα απορρίμματα και κόπρανα.

Είναι εκτεθειμένα στα ρυάκια που δημιουργούν τα νερά της βροχής και κατέρχονται κάτω από την γέφυρα της εθνικής οδού, ενώ οι πρόχειρες εγκαταστάσεις δεν τα προστατεύουν από τα καιρικά φαινόμενα.

Τρία εξ αυτών είναι εξαιρετικά φοβικά και τρέμουν ακόμα και στο πλησίασμα του χεριού που θα τα χαϊδέψει. Τα άλλα δύο είναι φοβικά - επιθετικά. Γενικά η συμπεριφορά των ζώων δε δείχνει ζώα που τους συμπεριφέρονται «καλά»…».

 

 

Μετά το σχηματισμό της δικογραφίας, το παράνομο εκτροφείο σφραγίστηκε από την ΣΕΑΠ και τον αξιωματικό κ. Πορταράκη από το Β’ Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου.