Καταδικάστηκε για κακοποίηση και εγκατάλειψη 8 κουταβιών στο Ηράκλειο Κρήτης

Με ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή και χρηματική ποινική ποινή 5.000 ευρώ καταδικάστηκε χθες από το Β’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου ο κάτοικος του Κουτσουρά Ιεράπετρας που είχε στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του 8 κουτάβια κλεισμένα σε τσουβάλι, τα οποία εγκατέλειψε στο χώρο στάθμευσης του Μηχανολογικού Ηρακλείου τον Μάιο του 2014.

Το φιλοζωικό σωματείο Ηρακλείου «Ζωόφιλη Δράση» αναφέρει ότι μόλις καθαρογραφεί η καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου θα ζητήσει από το Α.Τ. Ηρακλείου να βεβαιώσει τα διοικητικά πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία, δηλαδή 240.000 ευρώ (30.000 ευρώ για κάθε κουτάβι που κακοποιήθηκε) και 2.400 ευρώ (300 ευρώ για κάθε κουτάβι που εγκαταλείφθηκε).  

Η δικηγόρος και γραμματέας του φιλοζωικού σωματείου Ηρακλείου «Ζωόφιλη Δράση» Καλλιόπη Μαραβελάκη έδωσε στη δημοσιότητα τα όσα αναφέρονται στη μήνυση που είχε καταθέσει το σωματείο προκειμένου η υπόθεση να λάβει το δρόμο της δικαιοσύνης.

 Στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του ο δράστης είχε αφήσει τα 8 κουτάβια κλεισμένα σε τσουβάλι 

Συγκεκριμένα στη μήνυση αναφέρονται τα ακόλουθα: « Την 23η Μαΐου 2014 κάλεσαν το σωματείο από τη Διεύθυνση Μηχανολογικού Ηρακλείου για να μας καταγγείλουν την κακοποίηση και εγκατάλειψη 8 κουταβιών από τον ιδιοκτήτη τους.  Συγκεκριμένα ο Π.Κ. κάτοχος του με αριθμό ....... αυτοκινήτου, εργοστασίου κατασκευής Φολκσβάγκεν και κόκκινου χρώματος, είχε στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του, μέσα σε ένα τσουβάλι 8 κουτάβια, τα οποία έκλαιγαν.

Περαστικοί που άκουσαν τα σκυλάκια να κλαίνε μερίμνησαν να τα βγάλουν από το αυτοκίνητο (δεν ήταν κλειδωμένο) και από το τσουβάλι και να τους δώσουν νερό, καθόσον ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου έλειπε. Περίμεναν τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου για να ζητήσουν εξηγήσεις γιατί λόγω της ζέστης και του κλεισίματος των ζώων σε τσουβάλι και μέσα στο αυτοκίνητο τα ζώα θα μπορούσαν να είχαν πεθάνει (σκάσει) αν δεν τα έβγαζαν από το όχημα. Ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου όταν γύρισε τους είπε ότι τα ζώα ήταν δικά του και στην συνέχεια αδιαφορώντας για αυτά, τα εγκατέλειψε στο χώρο του πάρκινγκ του Μηχανολογικού και αναχώρησε για άγνωστη κατεύθυνση. Τα ζωάκια περισυλλέχθηκαν από το σωματείο και αφού έλαβαν τη σχετική περίθαλψη, υιοθετήθηκαν από φιλόζωες οικογένειες».

 Χάρη σε αυτόν τον άνδρα τα 8 κουταβάκια σώθηκαν

Όπως αναφέρει η Καλλιόπη Μαραβελάκη χθες στο ακροατήριο ο δικηγόρος του δράστη ισχυρίστηκε ότι ο κατηγορούμενος είναι φιλόζωος, είχε γεννήσει η σκυλίτσα τους 12 κουτάβια και έφερε τα 8 σκυλάκια στο Ηράκλειο για να τα σώσει.

Επίσης ισχυρίστηκε ότι τα έβαλε στο τσουβάλι μόνο όταν άφησε το αυτοκίνητό στο πάρκινγκ του Μηχανολογικού, ότι το τσουβάλι είχε τρύπες για να αναπνέουν τα ζώα και ότι τα έβαλε στο πορτμπαγκάζ, το οποίο άφησε επίτηδες ανοικτό. Τελευταίος ισχυρισμός ήταν ότι νόμιζε ότι νόμιζε ότι του έκλεψαν τα ζώα και ότι έψαξε στο πάρκινγκ, αλλά δε τα βρήκε πουθενά.

«Τίποτα όμως από αυτά δεν ίσχυε. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε για πρώτη φορά από το χώρο στάθμευσης του Μηχανολογικού εκείνη την ημέρα και πάρθηκαν από τους υπαλλήλους της υπηρεσίας, ο κόκκινος σκαραβαίος είχε κλειστό το πορτμπαγκάζ και το τσουβάλι που είχε δέσει μέσα τα σκυλάκια δεν είναι καμία τρύπα.

 Το τσουβάλι μέσα στο οποίο ήταν κλεισμένα τα 8 κουτάβια δεν είχε καμία τρύπα 

Τα κουτάβια έζησαν δε, γιατί ο μπρατσωμένος μάγκας που φαίνεται στις φωτογραφίες είχε το θάρρος και το θράσος, ακούγοντας τα κουτάβια μέσα από το πορτμπαγκάζ του ξένου αυτοκινήτου, να το ανοίξει χωρίς δεύτερη σκέψη και να βγάλει τα ζωάκια έξω στον αέρα και στη ζωή. Στη συνέχεια τους έφτιαξε ένα χώρο με πλαστικά καφάσια μέσα στο πάρκινγκ και τα περιόρισε εκεί για να μην κινδυνεύουν και τους έσωσε νεράκι.

Ο άγνωστος αυτός λοιπόν, στον οποίο τα ζώα οφείλουν τη ζωή τους, στη συνέχεια έψαξε να βρει τον ιδιοκτήτη των ζώων και του αυτοκινήτου και όταν αυτό έγινε ζήτησε εξηγήσεις. Για τη συνέχεια ξέρουμε μόνο ότι ο καταδικασθείς έφυγε χωρίς να πάρει τα σκυλάκια. Σημειώνω ότι για να βρει κάποιος τα σκυλάκια στο σημείο που είχαν τοποθετηθεί δε χρειαζόταν καν να ψάξει, ήταν σε μέρος εμφανές και τα γαβγίσματα τους ακούγονταν παντού στο χώρο. Εκεί άλλωστε τα βρήκαμε και τα παραλάβαμε εμείς.

 Και τα 8 κουταβάκια υιοθετήθηκαν

Μετά την καταδικαστική από το δικαστήριο, αναμένουμε την καθαρογραφή της αποφάσεως με την οποία θα ζητήσουμε την επιβολή του κατά νόμο διοικητικού προστίμου υπέρ των αδέσποτων του Δήμου Ηρακλείου, το οποίο ανέρχεται σε 8 χ 30.000 ευρώ (για την κακοποίηση) και 8 χ 300 ευρώ (για την εγκατάλειψη), σύνολο 242.400 ευρώ» επισημαίνει η Καλλιόπη Μαραβελάκη.