Καταδικάστηκε γυναίκα για παθητική κακοποίηση της σκυλίτσας της στην Άντισσα της Λέσβου

Με ποινή φυλάκισης 15 μήνες με τριετή αναστολή καταδικάστηκε στις 29 Νοεμβρίου 2018 από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης η γυναίκα που είχε αφήσει την σκυλίτσα της υπό την επίβλεψη συγγενικού της προσώπου με αποτέλεσμα το αποστεωμένο ζώο να παραμένει μόνιμα δεμένο σε χωράφι στην περιοχή της Άντισσας στη Λέσβο και να σαπίζει αβοήθητο από τη βαθιά πληγή γύρω από τον λαιμό του που του προκάλεσε το περιλαίμιο.

Ο Σύλλογος Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων «Η Κιβωτός Μυτιλήνης» αναφέρει σχετικά: «Στις 11 Νοεμβρίου 2014, φιλόζωοι πολίτες στην περιοχή της Άντισσας, εντόπισαν τη σκυλίτσα των φωτογραφιών στην κατάσταση που βλέπετε. Το ζώο ήταν πετσί και κόκαλο, δεμένο με μια κοντή αλυσίδα και το περιλαίμιό του είχε μπει μέσα στη σάρκα του λαιμού του.

 Το περιλαίμιο του ζώου είχε γίνει ένα με τη σάρκα του
προκαλώντας του μια φρικτή πληγή

Στις 29 Νοεμβρίου 2018, μετά από 4 χρόνια και 4 αναβολές, εκδικάστηκε η υπόθεση στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης. Η ιδιοκτήτρια του ζώου ισχυρίστηκε ότι, λόγω προσωπικών προβλημάτων, είχε αναθέσει την επίβλεψη του ζώου στην κουνιάδα της η οποία, επειδή το φοβόταν, το είχε μόνιμα δεμένο και του πέταγε φαγητό από απόσταση.

Δήλωσε ότι δεν είχε πρόθεση να κάνει κακό στο ζώο και ότι προθυμοποιήθηκε να πληρώσει όλα τα έξοδα θεραπείας του. Σύμφωνα με την υπερασπιστική της γραμμή, το μόνιμο δέσιμο είναι κάτι που συνηθίζεται στα χωριά και δεν είναι τόσο βάναυσο όσο η ενεργητική κακοποίηση.

 Νιώθοντας ασφάλεια ίσως για πρώτη φορά στη ζωή της

Από την πλευρά μας να τονίσουμε ότι, ναι μεν η ενεργητική κακοποίηση αποτελεί βάναυση μεταχείριση ενός ζώου, όμως η παθητική κακοποίηση και ειδικότερα η μόνιμη αλυσσόδεση, με κοντή αλυσίδα, χωρίς νερό και τροφή, αποτελεί μορφή κακοποίησης με αργό και βασανιστικό θάνατο.

Η Εισαγγελέας, τόνισε ότι τα ζώα αξίζουν μεταχείριση με σεβασμό και ζήτησε την καταδίκη και την παραδειγματική τιμωρία της κατηγορουμένης, καθώς τέτοιες πράξεις παραμέλησης και συνακόλουθης παθητικής κακοποίησης των ζώων αποτελούν προσβολή της ανθρωπιάς και του πολιτισμού μας.

 Όταν η σκυλίτσα ανάρρωσε πλήρως δόθηκε για υιοθεσία! 

Το δικαστήριο καταδίκασε την ιδιοκτήτρια του ζώου σε 15 μήνες φυλάκιση (με τριετή αναστολή) αναγνωρίζοντας το ελαφρυντικό ότι μετά την τέλεση της πράξης της, προσπάθησε να άρει τις συνέπειες αυτής. Ρόλο σαφώς έπαιξε και το γεγονός ότι η κατηγορούμενη αντιμετωπίζει οξύτατα οικονομικά προβλήματα και βαρύτατα οικογενειακά προβλήματα υγείας.

Στην ιδιοκτήτρια του ζώου έχουν ήδη βεβαιωθεί και επικυρωθεί και τα σχετικά διοικητικά πρόστιμα. Η σκυλίτσα αφαιρέθηκε από την εν λόγω ήδη από την πρώτη στιγμή και ζει πλέον ευτυχισμένη και ασφαλής με την νέα της οικογένεια» καταλήγει ο Σύλλογος Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων «Η Κιβωτός Μυτιλήνης». 

.