Καταδικάστηκε ο 85χρονος που πέταξε σε κάδο την παράλυτη σκυλίτσα του

Με ποινή φυλάκισης 18 μήνες με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 8.000 ευρώ καταδικάστηκε χθες από το Β’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου ο 85χρονος ιδιοκτήτης του άρρωστου και παράλυτου θηλυκού Ροτβάιλερ που έκλεισε μέσα σε τσουβάλι και πέταξε σε κάδο σκουπιδιών τον Ιανουάριο του 2014 σε περιοχή κοντά στη Λεωφόρο Κνωσού.

Η γραμματέας και δικηγόρος του φιλοζωικού σωματείου «Ζωόφιλη Δράση» Καλλιόπη Μαραβελάκη μιλώντας στις “Ιστορίες Αδέσποτων” ανέφερε ότι το δικαστήριο απέρριψε κάθε ελαφρυντικό λόγω γήρατος και ασθένειας του κατηγορουμένου, καταδικάζοντας τον για την αποτρόπαια πράξη του, αλλά και τη συστηματική κακοποίηση του ζώου, το οποίο οδηγήθηκε στην παράλυση των άκρων του εξαιτίας της χρόνιας ασιτίας και της έλλειψης κτηνιατρικής περίθαλψης. 

Το στοιχείο όμως που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην καταδίκη του κατηγορουμένου ήταν το γεγονός ότι επιχείρησε δύο φορές να ξεφορτωθεί τη 16χρονη σκυλίτσα του κλείνοντας τη ζωντανή σε σακί και πετώντας τη στα σκουπίδια, γνωρίζοντας προφανώς ότι το ζώο θα πολτοποιηθεί από το απορριμματοφόρο του Δήμου Ηρακλείου. Εις βάρος του 85χρονου κατέθεσαν πέντε μάρτυρες, και μόνο ο γιός του ήταν μάρτυρας υπεράσπισης, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο πατέρας του υπεραγαπούσε τη σκυλίτσα του Λίζα. Σε μια όμως ειλικρινή αποστροφή της κατάθεσής του βεβαίωσε το γεγονός ότι ο πατέρας του πετώντας το ζώο στον κάδο γνώριζε ότι υπήρχε το ενδεχόμενο να αλεστεί ζωντανό από τη σκουπιδιάρα. 

Το περιστατικό συνέβη τον Ιανουάριο του 2014 όταν ο Ηλίας Βοσκάκης, ο οποίος ήταν μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη, βρήκε μέσα σε κάδο ένα σακί σφιχτά δεμένο και μέσα σε αυτό τη σκυλίτσα. Αφού έλυσε το σακί έβγαλε έξω από τον κάδο το ζώο, το οποίο ήταν αποστεωμένο και παράλυτο. Του έδωσε τροφή και νερό, ειδοποιώντας παράλληλα το φιλοζωικό σωματείο «Ζωόφιλη Δράση». Το ζώο μεταφέρθηκε άμεσα στο Δημοτικό Κυνοκομείο Ηρακλείου όπου του έγινε ευθανασία καθώς κρίθηκε η κατάσταση του μη αναστρέψιμη. Η κτηνιατρική γνωμάτευση που συμπεριλήφθηκε στη δικογραφία ανέφερε το εξής: «Το σκυλί είχε απώλεια βάρους, απίσχναση και παράλυση άκρων που οφείλεται στο γεγονός ότι στο ζώο είχε πολύ καιρό να χορηγηθεί τροφή, φαρμακευτική αγωγή και ιατρική περίθαλψη».

Τις φωτογραφίες του άτυχου ζώου που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο είδε ο Παναγιώτης Ανδρεάδης, ο οποίος αναγνώρισε το θηλυκό Ροτβάιλερ του ηλικιωμένου γείτονά του στο χωριό Κνωσός, και χωρίς κανέναν ενδοιασμό τον κατήγγειλε στο Α.Τ. Ηρακλείου. Όπως ανέφερε στην αστυνομία στο παρελθόν είχε βρει κι αυτός τη σκυλίτσα παρατημένη δίπλα σε κάδο σκουπιδιών στη Λεωφόρο Κνωσού, αλλά τότε ο 85χρονος ισχυρίστηκε ότι το είχε σκάσει από το σπίτι (άγνωστο πως αφού ήταν παράλυτη) και ότι θα τη μετέφερε στον κτηνίατρο. Κάτι που αποδείχθηκε ότι δεν έπραξε.

Η κα Καλλιόπη Μαραβελάκη εξήγησε στις “Ιστορίες Αδέσποτων” ότι οι προσαυξήσεις κατά την πληρωμή της χρηματικής ποινής των 8.000 ευρώ που επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο από το Β’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου φθάνουν το 110%, συνεπώς ο 85χρονος οφείλει να καταβάλει το ποσό των 16.800 ευρώ στη Δ.Ο.Υ. Ηρακλείου. Επίσης διαβεβαίωσε ότι μόλις καθαρογραφεί η καταδικαστική απόφαση, αυτή θα κατατεθεί στο Α.Τ. Ηρακλείου ζητώντας την επιβολή των διοικητικών προστίμων  της τάξης των 60.000 ευρώ (δηλαδή 30.000 ευρώ για παθητική κακοποίηση & 30.000 ευρώ για ενεργητική κακοποίηση) όπως ορίζει ο νόμος 4039/2012 στο άρθρο 21.

Το φιλοζωικό σωματείο «Ζωόφιλη Δράση» παρευρέθηκε στην δίκη ως παράσταση πολιτικής αγωγής καθώς το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα του παρά την ένσταση του δικηγόρου του κατηγορουμένου.