Κ.Ε.Δ.Ε.: «Δεν μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης ένα σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς που ήταν προϊόν μονολόγου»

Την εξέταση από μηδενική βάση του σχεδίου νόμου που αφορά στα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, ζητά με χθεσινή απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.).

Όπως επισημάνθηκε, ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός προχώρησε στην κατάρτιση ενός σχεδίου νόμου, ουσιαστικά μέσα από μια διαδικασία μονολόγου και όχι ουσιαστικού διαλόγου, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις Φιλοζωικές Οργανώσεις και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Για το λόγο αυτό το ΔΣ της Κ.Ε.Δ.Ε., χαρακτηρίζει ως ορθή την απόφαση απόσυρσης του σχεδίου και προτείνει οι αλλαγές που θα γίνουν να είναι προϊόν ουσιαστικού διαλόγου και συνεργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Τοπικών Κοινωνιών, των Φιλοζωικών Οργανώσεις και όλων των  εμπλεκόμενων φορέων. Επιπλέον αναγνωρίζει την αναγκαιότητα θεσμοθέτησης συγκεκριμένων κανόνων, αφού ληφθούν υπόψη τόσο οι προτάσεις των φορέων, όσο και η ευρωπαϊκή και διεθνής εμπειρία.

Ενδεικτικό της βαρύτητας που δίνει η ΚΕΔΕ στο σχετικό θέμα, είναι οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει από κοινού με τις Φιλοζωικές Οργανώσεις για την προστασία τόσο των Αδέσποτων, όσο και των Δεσποζόμενων ζώων. Μάλιστα έχει οργανωθεί με πρωτοβουλία της Κ.Ε.Δ.Ε. ειδική θεματική ημερίδα στην Αθήνα, από την οποία προέκυψαν συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες κατατέθηκαν στο αρμόδιο Υπουργείο και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γιώργος Πατούλης τόνισε τα εξής: «Το νομοσχέδιο για τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς που αποσύρθηκε ήταν σε τελείως λάθος κατεύθυνση. Εξέλιξη που δικαιώνει τις  ενστάσεις που είχαμε θέσει από την αρχή. Η επιλογή του κ. Τσιρώνη να μην ακούσει τις θέσεις όλων των φιλοζωικών οργανώσεων, κάτι το οποίο ως Κ.Ε.Δ.Ε. είχαμε θέσει ως προϋπόθεση για το διάλογο, αποδείχθηκε καταστροφική. 

Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και δεν θα ανεχθούμε περαιτέρω πειραματισμούς και ερασιτεχνισμούς.

Το αρμόδιο Υπουργείο νομοθέτησε, αγνοώντας τις τοπικές κοινωνίες αλλά και τις θέσεις των φιλοζωικών οργανώσεων, οι οποίες διαθέτουν γνώση και εμπειρία στο ζήτημα της προστασίας των ζώων. Επιπλέον αγνόησε την Κ.Ε.Δ.Ε. η οποία από την πρώτη στιγμή κατέθεσε τεκμηριωμένες προτάσεις προκειμένου να βρεθεί η βέλτιστη λύση για το ζήτημα.

Απαιτείται ένα  Εθνικό Σχέδιο και μια συγκεκριμένη πολιτική για τα ζώα προκειμένου η χώρα μας να μπει στην τροχιά των χωρών  που δεν έχουν αδέσποτα  και έχουν υψηλό φιλοζωικό επίπεδο.

Για να επιτευχθεί όμως αυτός ο στόχος είναι αναγκαία η θεσμοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, κατόπιν όμως διαβούλευσης και σε στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Όλοι μαζί Κράτος, Αυτοδιοίκηση, Φιλοζωικές Οργανώσεις, Τοπικοί φορείς σε μια κοινή κατεύθυνση οφείλουμε να εργαστούμε από κοινού για να διαμορφωθεί μία αποτελεσματική πολιτική σε αυτό το φλέγον ζήτημα».

 

 

Ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γιώργος Πατούλης συναντήθηκε την Τρίτη 27 Μαρτίου 2018 με την πρόεδρο της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας Νατάσσα Μπομπολάκη, την πρόεδρο της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας Σοφία Τζονίκη και την πρόεδρο της Μ.Κ.Ο. Dog’s Voice  Έλενα Δέδε, με αφορμή την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Τσιρώνη να αποσύρει το νομοσχέδιο για τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι αλλαγές που απαιτούνται στο θεσμικό πλαίσιο με βασικό γνώμονα την προστασία των ζώων, το συμφέρον των τοπικών  κοινωνιών αλλά και τις προτάσεις που έχουν καταθέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι φιλοζωικές οργανώσεις.

 Κατά τη συζήτηση ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως για την Αυτοδιοίκηση αποτελεί προτεραιότητα η εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης, μέσα και από τις σχετικές προτάσεις που έχει καταθέσει η Κ.Ε.Δ.Ε.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των φιλοζωικών οργανώσεων επεσήμαναν ότι οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και με τις φιλοζωικές οργανώσεις και σωματεία, αξιοποιώντας την ευαισθησία αλλά και την εμπειρία που διαθέτουν στη διαχείριση του ζητήματος.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. τόνισε τα εξής: «Η απόσυρση του νομοσχεδίου για τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς αποδεικνύει ότι οι ενστάσεις που είχαμε υποβάλλει από την αρχή, ήταν στη σωστή βάση.

 Το αρμόδιο υπουργείο πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο μέσα από διάλογο με τους αρμόδιους φορείς και λαμβάνοντας υπόψιν τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης αλλά και  των φιλοζωικών οργανώσεων, οι οποίες διαθέτουν γνώση και εμπειρία και ευαισθησία για το ζήτημα της προστασίας των ζώων.

Κατά τη σημερινή μας συζήτηση με τις φιλοζωικές οργανώσεις συμφωνήσαμε ότι απαιτείται ένα  Εθνικό Σχέδιο και μια συγκεκριμένη πολιτική για τα ζώα προκειμένου η χώρα μας να μπει στην τροχιά των χωρών  που δεν έχουν αδέσποτα  και έχουν υψηλό φιλοζωικό επίπεδο».