Κεφαλονιά: Καταδικάστηκε ο άνδρας που πυροβόλησε και σκότωσε τον σκύλο του συγχωριανού του στα Χαβδάτα Παλλικής το 2016

Με ποινή φυλάκισης 25 μήνες με τριετή αναστολή και χρηματική ποινή 10.500 ευρώ καταδικάστηκε στις 23 Ιανουαρίου 2019 ο κτηνοτρόφος, ο οποίος στις 15 Οκτωβρίου 2016 πυροβόλησε τρεις φορές και σκότωσε τον 6χρονο σκύλο του συγχωριανού του και μάλιστα μπροστά στα μάτια του στο χωριό Χαβδάτα Παλλικής στην Κεφαλλονιά μονό και μόνο επειδή το ζώο είχε μπει στο χωράφι του.

Ο Διονύσης Καππάτος, γραμματέας του Συλλόγου Ζωόφιλων Δήμου Κεφαλονιάς «Ντορίς» ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της ιστορίας του νησιού που επιβάλλεται αυτή η ποινή και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για μελλοντικούς αυτόκλητους πιστολέρο –εκτελεστές ζώων.

«Το γεγονός πως ο άνθρωπος γνωρίζει το καλό και το κακό, αποδεικνύει την ανωτερότητα της σκέψης του σε σχέση με τα ζώα.  Το γεγονός πως παρ’ όλα αυτά, κάνει το κακό, αποδεικνύει την ηθική κατωτερότητα του σε σχέση με τα ζώα. Αυτά είχε γράψει ο εμβληματικός αμερικανός λογοτέχνης Μαρκ Τουαίην κάπου στα 1906. Τόσο επίκαιρο στους καιρούς μας. Η αγόρευση της κας εισαγγελέως στην έδρα ήταν καταπέλτης και πρότεινε την ενοχή του: “Είστε επικίνδυνος κύριε για τον δημόσιο περίγυρο σας”. 25 μήνες φυλάκισης με τριετή αναστολή,10.500 ευρώ πρόστιμο και 30.000 ευρώ διοικητικό πρόστιμo.

Μια μεγάλη, μια τεράστια δικαίωση για τον κ. Παντελή Μ. για την ψυχή του, για τις αναμνήσεις του, για τις χαρές που είχε χαρίσει σε αυτόν και την οικογένεια του η ύπαρξη αυτού του σκυλιού, που τη μεγάλωσε με μπιμπερό η γυναίκα του, που τον κοιτούσε στα μάτια, που τον ακολουθούσε παντού, μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου 15/10/2016, που ο κτηνοτρόφος – εκτελεστής Β.Δ. του Γ. κάτοικος Χαβδάτων Παλλικής το εκτέλεσε μπρος στα μάτια του με δύο βολές και μια τρίτη χαριστική για να είναι σίγουρος για την αποτελεσματικότητα της αποτρόπαιης εγκληματικής ενέργειας του» επισημαίνει ο κ. Καππάτος.

Η καταδικαστική αυτή απόφαση δικαίωσε τον κηδεμόνα της άτυχης σκυλίτσας Παντελή Μ., ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Διονύση Καππάτο, άνοιξε την καρδιά του και με μεγάλη συγκίνηση του ανέφερε τα εξής: «Αναπαύτηκε η ψυχή της. Αποδόθηκε δικαιοσύνη. Δυόμιση χρόνια περιμέναμε αυτήν τη στιγμή. Μας φόβισαν, μας πίεσαν ψυχολογικά, προσπάθησαν ακόμη και να μας χρηματίσουν, μας λοιδόρησαν. Είχα σύμμαχους όμως, την οικογένεια μου, τους συγχωριανούς μου, τους φίλους μας, πολλούς γνωστούς και άγνωστους που μου έσφιγγαν το χέρι και μου έδιναν κουράγιο. Την εικόνα του πατέρα μου που μου έλεγε στα όνειρα μου να προχωρήσω μέχρι τη δικαίωση του αδικοχαμένου φίλου μου.

Και να που δικαιώθηκα. Νιώθω ανακουφισμένος με αυτή την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης. Ας αποτελέσει αυτή η απόφαση η αρχή, το έναυσμα για να καταλάβουν όλοι αυτοί οι αδίστακτοι εκεί έξω ότι η ατιμωρησία τελείωσε! Να μάθουν να σέβονται όλα τα έμβια ζώα. Ο πλανήτης δεν ανήκει στα δίποδα μόνο. Να μεταφέρω δημόσια τις ευχαριστίες μου στις δικαστικές αρχές και το Αστυνομικό Τμήμα στο Ληξούρι που έπραξαν τα δέοντα και εφάρμοσαν τον νόμο άψογα ως όφειλαν. Επίσης όλους όσοι στάθηκαν κοντά μας σε αυτή την περιπέτεια μας και μας εμψύχωναν».

Από την πλευρά του Ο Διονύσης Καππάτος εκ μέρους του Συλλόγου Ζωόφιλων Δήμου Κεφαλονιάς «Ντορίς» ευχαριστεί τον κ. Παντελή Μ.  που δεν λύγισε κάτω από την πίεση που δέχθηκε στη μικρή κοινωνία και πήγε μέχρι τέλους την υπόθεση για να δικαιώσει την ψυχούλα του αδικοχαμένου φιλαράκου του και να δείξει τον δρόμο και τον τρόπο. «Ας ευχηθούμε αυτή η απόφαση, η πρώτη στο νησί μας, να λειτουργήσει αποτρεπτικά για μελλοντικούς αυτόκλητους πιστολέρο –εκτελεστές ζώων. Κλείνοντας μας έρχεται στο νου η φράση του Γερμανού καθολικού μονάχου Θωμά Κεμπήσιου. Αν η καρδιά σου έβλεπε σωστά, κάθε ζώο θα 'ταν καθρέφτης της ζωής και ιερό βιβλίο. Όλα τα ζώα, όσο μικρά κι ασήμαντα κι αν είναι, αντανακλούν την καλοσύνη του».