Κρήτη: Αναζητούν πληροφορίες για τον δράστη που εξοντώνει αδέσποτα ζώα με φόλες στο Κεραμούτσι Ηρακλείου

Από την εκκλησία μέχρι και την παιδική χαρά του χωριού Κεραμούτσι Ηρακλείου στην Κρήτη κάποιος εγκληματίας σκορπάει τις τελευταίες ημέρες δηλητηριασμένα δολώματα με αποτέλεσμα δεκάδες αδέσποτα ζώα να έχουν βρει φρικτό θάνατο, ενώ μια δεσποζόμενη σκυλίτσα σώθηκε την τελευταία στιγμή.

Το Φιλοζωικό Σωματείο Ηρακλείου «Ζωόφιλη Δράση» ενημέρωσε το Αστυνομικό Τμήμα Μαλεβιζίου για τη μαζική εξόντωση των ζώων με φόλες στο Κεραμούτσι, ενώ ο κ. Καλλέργης, που είναι ο κηδεμόνας της σκυλίτσας που σώθηκε και κάτοικος του χωριού, κατέθεσε ήδη στις αστυνομικές αρχές προκειμένου να σχηματιστεί δικογραφία.

Την Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018 Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες της κρητικής ομάδας Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων, μετά από έκκληση της Ζωόφιλης Δράσης, μετέβησαν στο χωριό Κεραμούτσι, όπου η εκπαιδευμένη σκυλίτσα Ντάικα με την επίβλεψη των χειριστών της εντόπισε σε κάδο σκουπιδιών κοντά στην εκκλησία του χωριού κομματάκια από μαγειρευτές πατάτες ανακατεμένες με άσπρη σκόνη!

 Μαγειρευτές πατάτες με άσπρη σκόνη
 εντόπισε η εκπαιδευμένη σκυλίτσα Ντάικα  

Η Καλλιόπη Μαραβελάκη, γραμματέας και δικηγόρος της Ζωόφιλης Δράσης, ανέφερε ότι τα δηλητηριασμένα αυτά δολώματα παραδόθηκαν στην Αστυνομία προκειμένου να προωθηθούν για τοξικολογικές αναλύσεις και θα αποτελέσουν τμήμα της δικογραφίας που σχηματίζεται. Όποιος γνωρίζει οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει για να εντοπιστεί ο δράστης να ενημερώσει το Α.Τ. Μαλεβιζίου ή να καλέσει το Φιλοζωικό Σωματείο Ηρακλείου «Ζωόφιλη Δράση» στον αριθμό κινητού τηλεφώνου 6934090182.

Η Καλλιόπη Μαραβελάκη περιγράφει καρέ-καρέ τη διάσωση ενός αδέσποτου σκύλου που είχε καταναλώσει δηλητηριασμένη τροφή και πάλευε να κρατηθεί στη ζωή στην αυλή της εκκλησίας του χωριού Κεραμούτσι. Πέντε κάτοικοι του χωριού που βρήκαν το σκυλάκι κινητοποιήθηκαν άμεσα για να το σώσουν, ειδοποιώντας τα μέλη του Φιλοζωικού Σωματείου Ηρακλείου «Ζωόφιλη Δράση». Συγκεκριμένα η κα Μαραβελάκη αναφέρει: «Για τέταρτη συνεχή μέρα πετάνε φόλες στο Κεραμούτσι. Την Πέμπτη 9 Αυγούστου πολύ νωρίς το πρωί δεχθήκαμε τηλέφωνο από τον κ.  Καλλέργη από το Κεραμούτσι, ότι πέταξαν ξανά φόλες στο χωριό και ένα ακόμα αδέσποτο σκυλάκι ψυχομαχούσε στην αυλή της εκκλησίας. Πήγαμε όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε.

Το βρήκαμε να έχει σπασμούς, σάλια και να έχει αφήσει μια γραμμή από κόπρανα καθώς είχε συρθεί ανήμπορο στο έδαφος μέχρι το σημείο που σταμάτησε. Εφαρμόσαμε εμετικό σιρόπι και ατροπίνες και το μεταφέραμε άμεσα στο Ηράκλειο. Είχαμε επικοινωνήσει με τον κτηνίατρο κ. Τριγώνη για να ανοίξει πιο νωρίς το κτηνιατρείο του. Και έτσι το ζώο μπήκε άμεσα σε ορό.

 Το σκυλάκι που σώθηκε ψυχορραγούσε
 στην αυλή της εκκλησίας του χωριού

Όπως μας ενημέρωσε ο κτηνίατρος το ζωάκι έχει ηρεμήσει από σπασμούς πλέον.  Δεν κάνει εμετούς αλλά έχει αίμα από την έξοδο των κοπράνων γεγονός που δείχνει ότι οι φόλες είχαν ποντικοφάρμακο. Πήρε Κονάκιον (Βιταμίνη K1) και ορό το ζωάκι και πάει προς το παρόν καλύτερα. Το σκυλάκι είναι μικρό σε ηλικία, αρσενικό περίπου 10 μηνών και γύρω στα 8 κιλά.

Ελπίζουμε να σωθεί όπως το ελπίζουν και οι πέντε κάτοικοι του Κεραμουτσίου που ήταν σοκαρισμένοι γύρω από το ζωάκι όταν πήγαμε να το πάρουμε. Ουσιαστικά οι άνθρωποι είχαν σοκαριστεί με το θέαμα του ζώου σε σπασμούς και διαμαρτύρονταν όλοι για το γεγονός ότι δεν μπορούν να αφήσουν τα ζωάκια τους να κάνουν βόλτα στο χωριό.

Μας ζήτησαν εφόδια για να μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, δηλαδή κονάκιον, ατροπίνες και εμετικές αμπούλες, ενώ ήταν σοκαρισμένοι με κάποιους συγχωριανούς τους που περνούσαν με τα αυτοκίνητά τους έξω από την εκκλησία, οι οποίοι γελούσαν και κορόιδευαν για το ότι οι πέντε αυτοί κάτοικοι λυπόντουσαν και προσπαθούσαν να σώσουν το ζωάκι. Κάπου προς την κατεύθυνση αυτών των αυτοκινήτων θα πρέπει να ψάξουμε για τον ή τους ανθρώπους που πετάνε τις φόλες.

Εμείς παρακαλούμε όποιος από τους κάτοικους του χωριού γνωρίζει κάτι να μας καλέσει στο 6934090182 και να μας το πει. Το καλό πρόσωπο του Κεραμουτσίου δεν είναι οι άνθρωποι που σκοτώνουν τα αδέσποτα ζώα, αλλά οι άνθρωποι που συναντήσαμε έξω από την εκκλησία του χωριού να προσπαθούν με όποιον τρόπο μπορούσαν να σώσουν το δηλητηριασμένο σκυλάκι» επισημαίνει η Καλλιόπη Μαραβελάκη.