Κρήτη: Καταδικάστηκαν δράστης και συνεργός για τον στραγγαλισμό μικρού γατιού στις Μοίρες Ηρακλείου

Με ποινή φυλάκισης 2 ετών με αναστολή και χρηματική ποινή 10.000 ευρώ (με την προσαύξηση 110% φτάνει τις 21.000 ευρώ) καταδικάστηκε σήμερα από το Β’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου ο 20χρονος νεαρός άνδρας, κάτοικος των Μοιρών, ο οποίος τον Νοέμβριο του 2015 ανέβασε στο facebook μια φωτογραφία που έδειχνε τον ίδιο να πνίγει με το δεξί του χέρι ένα γατάκι. Ο δράστης καταδικάστηκε για «κακοποίηση, πράξη βίας και βασανισμού σε βάρος ζώου και ειδικότερα θανάτωσης του μικρού γατιού με τη μέθοδο του στραγγαλισμού μέχρι θανάτου και της δημοσίευσης της φωτογραφίας του ιδίου με το νεκρό ζώο στο facebook».

Κατηγορούμενος στην δίκη ήταν και ο 22χρονος συνεργός του, ο οποίος επίσης καταδικάστηκε με ποινή φυλάκισης 18 μηνών με αναστολή και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ (με την προσαύξηση 110% φτάνει τις 10.500 ευρώ) για την παροχή ψυχικής συνδρομής στον φυσικό αυτουργό του στραγγαλισμού του ζώου κατά τη διάρκεια της πράξης φωτογραφίζοντάς τον παράλληλα να κρατά το νεκρό σώμα της γάτας.

Θυμίζουμε ότι ο νεαρός άνδρας καμάρωνε, δείχνοντας με την αναρτημένη φωτογραφία, πώς μπορεί να πνίξει γατάκι με το ένα χέρι. Μόλις όμως αντιλήφθηκε την κατακραυγή του κόσμου και υπό το φόβο να τον καταγγείλουν,  κατέβασε την επίμαχη φωτογραφία και τα σχόλια των διαδικτυακών του φίλων που τον επιβράβευαν για το έγκλημα του.

Το  Φιλοζωικό Σωματείο Ηρακλείου «Ζωόφιλη Δράση» πρόλαβε να αποθηκεύσει το σχετικό υλικό και έστειλε το προφίλ του νεαρού στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία κατάφερε να κάνει ανασύσταση της ανάρτησης.  Υπήρχε όμως και αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος είδε τον κατηγορούμενο να πνίγει το γατάκι με το ένα του χέρι. Μετά την καταγγελία που κατατέθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2015, σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος και των δύο ανδρών.  Οι δύο κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν στις καταθέσεις τους ότι στη φωτογραφία χαϊδεύουν το γατάκι.

Η γραμματέας και δικηγόρος του Φιλοζωικού Σωματείου Ηρακλείου «Ζωόφιλη Δράση» κα Καλλιόπη Μαραβελάκη αναφέρει: «Με την απόφαση της αυτή η ελληνική Δικαιοσύνη δικάζει αυστηρά και ορθώς κατά τη γνώμη μας δύο νεαρά άτομα που δεν εκτιμούν την αξία της ζωής για άλλα έμβια όντα, δεικνύοντας έτσι τις προθέσεις των δικαστών στις περιπτώσεις θανάτωσης ζώου δια βασανισμού και του δημόσιου καυχήματος για την πράξη».