Μάτι, ένας χρόνος μετά. Η αντιπρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Ραφήνας – Πικερμίου «Πήγασος» θυμάται…

‘Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα 23 Ιουλίου από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής που στοίχισε τη ζωή σε 102 συνανθρώπους μας με τις οικογένειες των θυμάτων να αναζητούν ακόμη απαντήσεις για την ανείπωτη αυτή τραγωδία που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα και κανείς μας δεν θα μπορέσει να ξεχάσει όλα όσα συνέβησαν.

Μέσα στον απόλυτο πανικό εκείνης της μέρας, στην καρδιά του καλοκαιριού, υπήρχαν και εκείνοι οι συμπολίτες μας, εθελοντές - μέλη του Φιλοζωικού Συλλόγου Ραφήνας – Πικερμίου «Πήγασος», που αψηφώντας τον κίνδυνο, έσπευσαν στο καμένο Μάτι, έψαξαν, βρήκαν, απεγκλώβισαν, βοήθησαν και φρόντισαν τα «παράπλευρα» θύματα αυτής της τραγωδίας: Τα ζώα.

 

 

Η αντιπρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Ραφήνας – Πικερμίου «Πήγασος» κα Άννα Βάλβη σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα «Ιστορίες Αδέσποτων» θυμάται ξανά τις ανατριχιαστικές εικόνες που αντίκρισε η ίδια και οι εθελοντές – μέλη του Συλλόγου τις πρώτες ώρες μετά τη φονική πυρκαγιά και τα όσα βίωσαν τις μέρες που ακολούθησαν.

Αναφέρεται στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, την ανθρώπινη αλυσίδα διάσωσης που στήθηκε, την πολύτιμη βοήθεια της κτηνιατρικής κλινικής «Vets4life» στο Πικέρμι, της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδος, της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας και της πλατφόρμας του Dogs' Voice, τη συγκινητική ανταπόκριση του απλού κόσμου στις εκκλήσεις τους για τροφές, φάρμακα και φιλοξενίες, στα εκατοντάδες ζώα που συμπεριλήφθηκαν σε μια άγραφη λίστα θυμάτων που δεν κατάφεραν να γλυτώσουν και στα περιστατικά επανένωσης πυρόπληκτων ζώων με τους κηδεμόνες τους που θα παραμείνουν βαθιά εντυπωμένα στο μυαλό όλων.

Μιλάει όμως και για το σήμερα. Για την κατάσταση που επικρατεί στις πληγείσες περιοχές και για τις τεράστιες ανάγκες για τροφές που έχει ο Σύλλογος προκειμένου να σιτίζει καθημερινά έναν μεγάλο αριθμό πυρόπληκτων ζώων. Η κα Βάλβη επισημαίνει ότι η αλληλεγγύη και η συμπόνια που ένιωσαν όλοι οι εθελοντές του Φιλοζωικού Συλλόγου Ραφήνας – Πικερμίου «Πήγασος» εκείνες τις μέρες από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, τους έδωσε δύναμη και τους δίνει ακόμα για να συνεχίσουν να φροντίζουν τα πυρόπληκτα ζώα. Τα «παράπλευρα» θύματα... 

 

 

Από την πρώτη στιγμή εσείς και οι εθελοντές μέλη του Φιλοζωικού Συλλόγου Ραφήνας – Πικερμίου «Πήγασος» σπεύσατε στις περιοχές της πυρκαγιάς, και συγκεκριμένα στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι, για να αναζητήσετε ζωντανά, τραυματισμένα και καμένα ζώα, αδέσποτα, δεσποζόμενα και άγρια, προκειμένου να τα βοηθήσετε. Περιγράψτε μας όσο αυτό είναι εφικτό το σκηνικό που αντικρίσατε. Αληθεύει ότι βρήκατε πολλά απανθρακωμένα σκυλιά, δεμένα μέσα σε αυλές;

Πριν απαντήσω στην ερώτησή σας επιτρέψτε μου να μεταφέρω τη συμμετοχή όλων εμάς των μελών του Φιλοζωικού Συλλόγου Ραφήνας – Πικερμίου «Πήγασος» στο πένθος για τους 102 συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους τόσο άδικα στη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018, την ειλικρινή συμπαράσταση μας στους συγγενείς και φίλους των θυμάτων, στους εγκαυματίες και πληγέντες αυτής της ανείπωτης τραγωδίας που δεν πρέπει ποτέ να επαναληφθεί ξανά.

Από το ίδιο βράδυ της 23ης Ιουλίου, κάναμε προσπάθειες να βοηθήσουμε κάποια ζώα που γνωρίζαμε ότι βρίσκονται σε σημεία μέσα στην πύρινη κόλαση. Απεγκλωβίσαμε έξι κουτάβια που βρισκόντουσαν σε οικόπεδο φύλαξης, ευτυχώς με λίγα εγκαύματα, κυρίως στα πατουσάκια και στη ράχη τους.

Την επόμενη μέρα το πρωί τρεις εθελοντές μας μαζί με μία κτηνίατρο ξεκίνησαν να ερευνήσουν την περιοχή για εντοπισμό τραυματισμένων ή εγκλωβισμένων ζώων. Η εικόνα που αντίκρισαν ήταν θλιβερή και απογοητευτική. Ένα μαύρο τοπίο με καρβουνιασμένα πτώματα από σκυλιά, γάτες αλλά και ζώα άγριας φύσης όπως χελώνες, αλεπούδες και σκαντζόχοιρους, στα καμένα δασύλλια. Δυστυχώς η ένταση της φωτιάς ήταν τόσο μεγάλη που όλα είχαν γίνει στάχτες και δύσκολα αναγνώριζες για τι ζώο πρόκειται. Στους δρόμους κάποια ζώα που είχαν σωθεί από την πύρινη λαίλαπα, είχαν εμφανή σημάδια εγκαυμάτων αλλά και δύσπνοιας. Φανταστείτε ότι για πολλές μέρες που οργώναμε την περιοχή, μόνο με μάσκα μπορούσες να κυκλοφορείς από την αποπνικτική ατμόσφαιρα που επικρατούσε.

Σε αρκετά καμένα σπίτια και αυλές βρήκαμε απανθρακωμένα σκυλιά που δεν μπόρεσαν ή δεν πρόλαβαν να βρουν τρόπο διαφυγής. Σε κάποιες αυλές δυστυχώς συναντήσαμε και απανθρακωμένα πτώματα σκύλων που ήταν δεμένα. Στο εσωτερικό των σπιτιών δεν μπορούσαμε να μπούμε παρά μόνο με την παρουσία αστυνομίας ή πυροσβεστών. Μια τέτοια περίπτωση ήταν στο εσωτερικό σπιτιού που κάηκε όπου βρέθηκαν 30 περίπου γάτες απανθρακωμένες.

 

 

Ποιες ήταν οι πρώτες κινήσεις που έκανε ο Φιλοζωικός Σύλλογος Ραφήνας – Πικερμίου «Πήγασος»; Ποιες ήταν οι προτεραιότητες που έθεσε; Πώς οργανώθηκε ώστε να σώσει όσο το δυνατόν περισσότερα ζώα που κάηκαν ή υπέστησαν εγκαύματα στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από την πύρινη λαίλαπα;

Μετά το σοκ της πρώτης ημέρας από το σκηνικό που αντικρίσαμε, στήθηκε μια ολόκληρη επιχείρηση με βάση μας, το κτηνιατρείο Vets4life όπου μεταφέρθηκε και ο μεγαλύτερος αριθμός των τραυματισμένων ζώων.

Με την πολύτιμη βοήθεια της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Ο.) και της πλατφόρμας του Dogs' Voice και την έκκληση εθελοντών που έκανε ο Σύλλογός μας σε όλη την Ελλάδα, άρχισαν να επικοινωνούν μαζί μας Έλληνες και ξένοι για να τους δώσουμε οδηγίες πώς να βοηθήσουν είτε στην ανεύρεση τραυματισμένων ζώων, είτε στη μεταφορά τους, είτε στη φιλοξενία τους εάν δεν υπήρχε λόγος νοσηλείας μετά τις πρώτες βοήθειες που είχαν ήδη δεχθεί.

Η αλήθεια είναι ότι υπήρξαν πολλοί εθελοντές, φιλοζωικές οργανώσεις ακόμα και άνθρωποι που ήρθαν για αυτόν τον λόγο από το εξωτερικό, και λειτούργησαν αυτόνομα μεταφέροντας ζώα σε πολλές περιοχές της Αθήνας, αφού πολλοί κτηνίατροι είχαν δηλώσει ότι θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν. Η κινητοποίηση ήταν τεράστια από όλο τον κόσμο και τους ευχαριστούμε για άλλη μια φορά για την πολύτιμη βοήθειά τους.

 

 

Περιγράψτε μας τη διαδικασία που ακολουθούσαν οι εθελοντές σας όταν εντόπιζαν ένα τραυματισμένο ή καμένο ζώο. Ποια προβλήματα κληθήκατε να αντιμετωπίσετε άμεσα;

Μας ενημέρωναν για το περιστατικό, σε τι κατάσταση βρέθηκε το ζώο και το ακριβές σημείο που εντοπίστηκε. Στη συνέχεια, οι εθελοντές μας το μετέφεραν ανάλογα, είτε στο Vets4life εάν επρόκειτο για βαρύ περιστατικό, είτε στο κτηνιατρικό κέντρο που είχε στηθεί από τους εθελοντές κτηνιάτρους της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδος (Ε.Δ.Κ.Ε.) στην Ραφήνα για τις πρώτες βοήθειες. Υπήρξαν και περιστατικά απεγκλωβισμού που κληθήκαμε να διεκπεραιώσουμε, λόγω της εμπειρίας μας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που κληθήκαμε να βρούμε άμεση λύση αφορούσε στα ζωάκια που λάμβαναν τις πρώτες βοήθειες και μπορούσαν να φύγουν από την κλινική. Όπως καταλαβαίνετε αυτά τα πλάσματα δεν μπορούσαν εκ των πραγμάτων να επανενταχθούν στο φυσικό τους περιβάλλον και έπρεπε να βρούμε σπίτια φιλοξενίας. Ευτυχώς η ανταπόκριση του κόσμου στις εκκλήσεις μας να ανοίξουν τα σπίτια τους για φιλοξενίες ήταν τεράστια. Στήθηκε ολόκληρο δίκτυο φιλοξενίας με τη βοήθεια και πάλι της πλατφόρμας του Dogs' Voice και την επικεφαλής του κα Έλενα Δέδε και άνοιξαν πάνω από 300 σπίτια όπου φιλοξένησαν τα πυρόπληκτα ζώα, σκύλους και γάτες. Και μάλιστα πολλά από αυτά τα υιοθέτησαν κιόλας.

 

 

Ποια ήταν η συμβολή του Φιλοζωικού Συλλόγου Ραφήνας – Πικερμίου «Πήγασος ώστε οικόσιτα ζώα συντροφιάς να βρουν ξανά τους κηδεμόνες τους και αδέσποτα να βρουν σπίτια φιλοξενίας; Υπάρχουν κάποια περιστατικά επανένωσης που θέλετε να τα μοιραστείτε μαζί μας;

Αυτό ήταν μεγάλο πρόβλημα. Ειδικά τις πρώτες μέρες μέχρι να οργανωθούμε και να μπορέσουμε να συντονιστούμε με άλλους εθελοντές, τα ζώα ερχόντουσαν στην κλινική, χωρίς ενημέρωση στο πού βρέθηκαν. Όσα σκυλιά  έφεραν  τσιπάκι, ήταν εύκολο να βρούμε τους κηδεμόνες τους. Αλλά τα περισσότερα πυρόπληκτα ζώα δεν είχαν ηλεκτρονική σήμανση και έτσι μόνο με τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως σε ειδικές σελίδες που είχαν δημιουργηθεί για τα χαμένα και απολεσθέντα ζώα της πυρόπληκτης περιοχής μπορούσαν να βρεθούν από τους κηδεμόνες τους.

 Εν τω μεταξύ εκτός από τον Σύλλογό μας, όπως σας είπα παραπάνω, υπήρχαν και πολλοί εθελοντές που λειτουργούσαν αυτόνομα και τα ζώα τα μετέφεραν σε άλλους κτηνιάτρους, σε άλλες περιοχές.

Η μεγαλύτερη ευτυχία ήταν όταν εκτυλίχθηκαν μπροστά στα μάτια μας επανενώσεις χαμένων ζώων με τους κηδεμόνες τους. Αγκαλιές, κλάματα αλλά και χαμόγελα ήταν η ομορφότερη εικόνα μέσα στη μαυρίλα των ημερών.

 

 

Υπάρχουν κάποια περιστατικά διάσωσης πυρόπληκτων ζώων που θυμάστε πολύ έντονα;

Ήταν πολλά τα περιστατικά διάσωσης αλλά κάτι διαφορετικό που κληθήκαμε ήταν όταν μια ομάδα εθελοντών, εντόπισε σε ένα καμένο μαντρί, μια κατσικούλα με εγκαύματα και μόνο μία κότα που είχαν καταφέρει να επιζήσουν από την πύρινη λαίλαπα. Ζήτησαν τη βοήθειά μας και έτσι σπεύσαμε επί τόπου, απεγκλωβίσαμε την κατσικούλα και μαζί με την κότα μεταφέρθηκαν για τις πρώτες βοήθειες. Εθελοντής μας ανέλαβε τα άτυχα ζώα φιλοξενώντας τα και θεραπεύοντάς τα από τα εγκαύματα.

Πόσο σημαντική και ποια ήταν η βοήθεια του κόσμου; Ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις σας για τροφές και φάρμακα για τα πυρόπληκτα ζώα;

Η βοήθεια που λάβαμε σε όλα τα επίπεδα ήταν μη αναμενόμενη. Η ανταπόκριση ήταν τεράστια. Ευαισθητοποιήθηκαν όλοι με το δράμα που διαδραματίστηκε την 23η Ιουλίου και έτσι εταιρείες, Έλληνες ιδιώτες και άνθρωποι από το εξωτερικό έγιναν μια τεράστια «ομπρέλα» και αγκάλιασαν τα βασανισμένα αυτά πλάσματα που υπέφεραν το ίδιο όπως και οι πυρόπληκτοι συνάνθρωποί μας. Τροφές και φάρμακα ερχόντουσαν κατά κύματα από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό και τα τηλέφωνα του Συλλόγου μας δεν σταμάταγαν να χτυπούν από απλούς ανθρώπους που ήθελαν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο. Ήταν πολύ συγκινητικό και ενθαρρυντικό, να αισθάνεσαι εκείνες τις τραγικές μέρες ότι δεν είσαι μόνος σου να παλεύεις με τον πόνο και τη θλίψη.

 

 

Υπήρξε συνεργασία με τις υπόλοιπες φιλοζωικές οργανώσεις των πυρόπληκτων περιοχών και σε ποιο επίπεδο;

Οι πυρόπληκτες περιοχές ήταν η Ραφήνα και ο Μαραθώνας. Στην Ραφήνα μόνο ο «Πήγασος» δραστηριοποιείται και στον Μαραθώνα η «Κοίτη». Φυσικά και υπήρχε πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των δύο φιλοζωικών συλλόγων διότι η φιλοζωία δεν έχει σύνορα.

Μετά από έναν χρόνο ποια είναι η κατάσταση των πυρόπληκτων αδέσποτων ζώων που συνεχίζουν να ζουν στις καμένες περιοχές; Ποιες είναι οι ανάγκες σας; Ποια προβλήματα αντιμετωπίζετε; Ο κόσμος συνεχίζει να βοηθάει; Ποια είναι η συμβολή του Δήμου Ραφήνας - Πικερμίου;

Μετά από έναν χρόνο, φαίνεται η ζωή αρχίζει να επανέρχεται σιγά -σιγά. Όλο αυτό το διάστημα έχουν κάνει την εμφάνισή τους κυρίως αδέσποτες γάτες που όμως επειδή η περιοχή στην μεγαλύτερη έκτασή της δεν κατοικείται ακόμα, έχουμε φροντίσει να βάλουμε ταΐστρες σε επιλεγμένα σημεία, όπως γατοαποικίες και καθημερινά ένα χρόνο τώρα, εθελοντής μας έχει αναλάβει το τάισμα.

Με τη βοήθεια ομάδων - εθελοντών όπως το «Αδεσποτολόγιο» και οι  «Εφτάψυχες», αλλά  και με δική μας συνδρομή, έχουν γίνει πολλές στειρώσεις στην περιοχή και φυσικά πολλές θεραπείες.

Όπως σας ανέφερα η σίτιση είναι καθημερινή και οι τροφές είναι πλέον δυσεύρετες. Κατά διαστήματα κάνουμε εκκλήσεις για γατοτροφές, για να μπορούμε να συνεχίζουμε να ταΐζουμε στην περιοχή που το έχει ακόμα ανάγκη. Υπάρχει ανταπόκριση αλλά μικρή σε σχέση με τον αριθμό των ζώων που φροντίζουμε.

Η συμβολή του Δήμου Ραφήνας - Πικερμίου δυστυχώς είναι περιορισμένη και μόνο όταν υπάρχει κάποια χορηγία τροφών προς τον δήμο μας βοηθάει.

 

 

Τι αποκόμισε ο Σύλλογος σας μέσα από αυτή την τραγωδία και τι μήνυμα θέλει να στείλει σήμερα που ξυπνούν ξανά οι μνήμες;

Για όλους εμάς που συνειδητά επιλέξαμε να βοηθάμε τη ζωή να υπάρξει με όποιον τρόπο μπορούμε, τα σημάδια της τραγωδίας εκείνης της ημέρας θα μείνουν ανεξίτηλα για πάντα μέσα μας.

Η αλληλεγγύη και η συμπόνια που νοιώσαμε εκείνες τις μέρες από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου όμως, είναι αυτό που μας έδωσε δύναμη και μας δίνει ακόμα να συνεχίζουμε...

 

 

Όποιος επιθυμεί να στηρίξει το έργο του Φιλοζωικού Συλλόγου Ραφήνας – Πικερμίου «Πήγασος» μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του μέσω της σελίδας που διαθέτει στο facebook.