Με τον νέο Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη συναντήθηκαν εκπρόσωποι της Π.Φ.Π.Ο.

Μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων και την περίθαλψη των αδέσποτων σε επίπεδο δήμων αλλά και πολιτικές που μπορούν να εφαρμοστούν σε επίπεδο Περιφέρειας, εξετάστηκαν στη συνάντηση που είχε ο νέος Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, με την Πρόεδρο της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο) Νατάσα Μπομπολάκη και συνεργάτες της.

Με στόχο την αλλαγή νοοτροπίας της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στα ζώα, έμφαση δόθηκε σε μια εκτεταμένη ενημερωτική προσπάθεια από κοινού με εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες υπό την ομπρέλα της Περιφέρειας Αττικής, ενώ εκτέθηκαν μια σειρά από προτάσεις με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων, δεσποζόμενων και αδέσποτων, στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πατούλης, ως νέος Περιφερειάρχης Αττικής, διατύπωσε την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει μία ενιαία πολιτική για το σύνολο των Δήμων της Αττικής όσον αφορά στην προστασία των ζώων. Συγκεκριμένα ο κ. Πατούλης επεσήμανε: «Μέσα από ένα πλέγμα οριζόντιων δράσεων και προγραμμάτων σε όλους τους Δήμους αλλά και μέσα από πρωτοβουλίες ενημέρωσης της κοινωνίας μας, θα καλλιεργήσουμε ένα πλαίσιο πολιτισμού για τα τετράποδα ζώα. Θα αξιοποιήσουμε όλους τους διαθέσιμους μηχανισμούς δικτύωσης και τις συνεργασίες προκειμένου να βελτιώσουμε τον τρόπο που ως πολίτες τοποθετούμαστε απέναντι στα ζώα αλλά και τις συνθήκες μεταχείρισης, φύλαξης, προστασίας των τετράποδων φίλων μας».

Επίσης έγινε αναφορά στις κακές συνθήκες μεταχείρισης και διαβίωσης των ζώων στο Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ) και στην αναγκαιότητα να αναμορφωθεί το πλαίσιο λειτουργίας του κέντρου και να γίνουν βελτιώσεις, ενώ συζητήθηκε η διοργάνωση με την ευκαιρία του εορτασμούς της Παγκόσμιας Ημέρας Ζώων την 4η Οκτωβρίου, μίας ανοικτής εκδήλωσης με τη συνεργασία και την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν, επίσης, τα στελέχη της Ομοσπονδίας Βίκυ Χρήστου και Ίρις Καλφοπούλου, και η συνεργάτης Λίζα Τρύφωνος.

Σε ανακοίνωσή της η Π.Φ.Π.Ο. αναφέρει τα εξής: «Στο τραπέζι τέθηκαν εκ μέρους μας αρκετά θέματα που έχουν να κάνουν με τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας όσον αφορά τα θέματα των ζώων εστιάζοντας κυρίως σε θέματα παιδείας και ενημέρωσης.

Τονίσαμε την αναγκαιότητα ουσιαστικής παρέμβασης των Δήμων με γνώμονα την πρόληψη και όχι μόνο την διαχείριση των ήδη υπαρχόντων αδέσποτων, την αναγκαιότητα άμεσης και ουσιαστικής βελτίωσης των εγκαταστάσεων προσωρινής διαβίωσης των ζώων όσων Δήμων διαθέτουν κυνοκομεία ή διαδημοτικά κέντρα.

Προτείναμε εκδηλώσεις για τα ζώα, τη δημιουργία στην Περιφέρεια Αττικής ειδικής υπηρεσίας για τα ζώα με άτομα που θα διαθέτουν και φιλοζωική παιδεία αλλά και πραγματική γνώση των θεμάτων που αφορούν τα ζώα, συζητήθηκαν θέματα ζωολογικών κήπων κ.λπ.

Το γεγονός ότι από τους πρώτους φορείς που συνάντησε ο νέος Περιφερειάρχης ήταν ένας φιλοζωικός φορέας μας δημιουργεί αυξημένες προσδοκίες για το μέλλον και ελπίζουμε, ότι δεν θα διαψευσθούμε».