Το μήνυμα «οι σκύλοι - οδηγοί τυφλών επιτρέπονται σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς» «τρέχει» σε όλες τις στάσεις του ΟΑΣΑ στην Αθήνα

Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε από την απαράδεκτη συμπεριφορά του οδηγού να απαιτήσει παράνομα την περασμένη Δευτέρα από μια τυφλή γυναίκα, η οποία τύγχανε να είναι η Ιωάννα – Μαρία Γκέρτσου, ιδρύτρια της Ελληνικής Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων – Οδηγών «Λάρα», να κατέβει από το λεωφορείο στο οποίο είχε επιβιβαστεί μαζί με την σκυλίτσα της οδηγό Μέη επί της οδού Παπανικολή στο Χαλάνδρι, ο ΟΑΣΑ άρχισε να προβάλει το εξής μήνυμα σε όλες τις ηλεκτρονικές πινακίδες στις στάσεις λεωφορείων και τρόλεϊ της Αθήνας:«Γνωστοποίηση προς το επιβατικό κοινό: Εκπαιδευμένοι σκύλοι - οδηγοί τυφλών επιτρέπεται να τους συνοδεύουν σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».

Θυμίζουμε ότι ο οδηγός έφθασε στο σημείο να καλέσει την αστυνομία όταν η κα Γκέρτσου αρνήθηκε να κατέβει από το λεωφορείο μαζί με την σκυλίτσα της Μέη. Η υπόθεση οδηγήθηκε στο Α.Τ. Χαλανδρίου όπου η κα Γκέρτσου που είχε το νόμο με το μέρος της κινήθηκε νομικά εναντίον του υπερασπιζόμενη όχι μόνο τα δικά της δικαιώματα αλλά και όλων των ανθρώπων με προβλήματα όρασης που έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με παρόμοιες απαράδεχτες συμπεριφορές.

«Δέχτηκα τηλέφωνα από συνδικαλιστές του ΟΑΣΑ, ο οποίοι κλαίγονταν πως ο οδηγός έχει παιδιά. Μετά άρχισε το τροπάρι η αξιωματικός υπηρεσίας πως ο οδηγός δεν άσκησε ρατσιστική επίθεση διότι αναφέρθηκε στη Μέη κι όχι σε εμένα, λες κι εγώ τον σκύλο - οδηγό τον έχω για πλάκα. Μετά, προσπαθούσε να μου επιχειρηματολογήσει, πως και η ίδια δέχεται ρατσισμό, λόγω επαγγέλματος. Της εξήγησα λοιπόν πως το επάγγελμα της είναι επιλογή της. Η αναπηρία δεν είναι επιλογή κανενός.

 

Αν ήταν άλλος άνθρωπος με απώλεια όρασης θα είχε βάλει τα κλάματα και θα είχε φύγει κακήν κακώς από το λεωφορείο για να συνεχίσει με τα πόδια. Κι εγώ, οφείλω να υπερασπίζομαι το δίκαιο γι’ αυτούς που δεν μπορούν. Μετά, ανέλαβε ο διοικητής ο οποίος μου είπε πως ο οδηγός, εμφάνισε μεταμέλεια και πρέπει να δίνουμε βάση στο ανθρώπινο μέρος κ.λπ. κ.λπ. Του απάντησα λοιπόν πως ο ανθρωπισμός θέλει αρχίδια κι όχι όταν φτάνουμε στην αστυνομία (που είχε ο ίδιος καλέσει) κι αποδεικνύεται πως ο οδηγός έχει άδικο να μου το παίζει ανθρωπιστής.

Εν ολίγοις, επιβλήθηκε στον οδηγό διοικητικό πρόστιμο κι έπεται συνέχεια διότι η μήνυση για ρατσιστική συμπεριφορά αφορά ποινικό αδίκημα αλλά για κάποιο λόγο δε συνδέεται με την άρνηση εισόδου σ’ έναν σκύλο – οδηγό τυφλών» αναφέρει η κα Γκέρτσου, η οποία εδώ και χρόνια μάχεται για τα δικαιώματα των ατόμων με πρόβληματα όρασης.