Νομικό Συμβούλιο του Κράτους: Απαγορεύεται η εκτροφή ζώων συντροφιάς μέχρι την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης

Η Πανελλαδική Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που ίσως να επιταχύνει την έκδοση υπουργικής απόφασης, η οποία εκκρεμεί εδώ και 5 χρόνια περίπου, σχετικά με τις προϋποθέσεις για να δοθεί άδεια στα επαγγέλματα των εκτροφέων και εκπαιδευτών ζώων συντροφιάς. Όπως τονίζει η Π.Φ.Π.Ο. η έλλειψη αυτής της απόφασης για την οποία ευθύνονται οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του υπουργείου έχει αφήσει πλήρως ασύδοτους τους εκτροφείς και εκπαιδευτές κατοικίδιων ζώων.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κανείς δεν μπορεί να εκτρέφει ή εκπαιδεύει ζώα συντροφιάς μέχρι να εκδοθούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, που θα ρυθμίζουν τα θέματα της αδειοδότησης των επαγγελμάτων αυτών και ως εκ τούτου όλοι οι εκτροφείς και εκπαιδευτές είναι ουσιαστικά παράνομοι από το 2012, που ισχύει ο νόμος 4039/12.

«Η Ομοσπονδία μας με επιστολές έχει επισημάνει ουκ ολίγες φορές προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων το πρόβλημα που δημιουργείται λόγω έλλειψης των υπουργικών αποφάσεων αλλά οι πάντες κωφεύουν. Η κλασσική απάντηση που εισπράττουμε κοντά 5 χρόνια τώρα είναι ότι δεν επαρκεί το προσωπικό και ότι υπάρχουν άλλα σημαντικότερα θέματα. Να επισημάνουμε, ότι η έλλειψη υπουργικής απόφασης για τις προϋποθέσεις εκτροφής έχει συμβάλλει πολύ στην αύξηση των αδέσποτων ζώων στη χώρα μας» καταλήγει στην ανακοίνωση της η Π.Φ.Π.Ο.