Ο Δήμαρχος Θήρας δεσμεύεται ότι θα αναζητηθεί άλλος χώρος για το καταφύγιο

Για να αποφευχθεί η περεταίρω δυσφήμιση της Σαντορίνης εξαιτίας της απόφασης του Δήμου Θήρας να κλείσει το μη αδειοδοτημένο, αλλά μοναδικό καταφύγιο αδέσποτων ζώων & ιπποειδών του νησιού,  ο Δήμαρχος Θήρας Νικόλαος Ζώρζος δεσμεύεται στο προσωπικό προφίλ του στο facebook ότι η δημοτική αρχή θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να βρει κατάλληλο χώρο ώστε να μεταφερθεί το καταφύγιο.

Θυμίζουμε ότι ο Δήμος Θήρας συνεργαζόταν από το 2009 με τους ξένους και Έλληνες εθελοντές της Ένωσης Ζωοφίλων Θήρας (S.A.W.A.) που λειτουργούν το καταφύγιο στην περιοχή του Καρτεράδου, το οποίο έχει δημιουργηθεί χωρίς άδεια σε έκταση του Δήμου Θήρας και της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου.

Το πρόβλημα προέκυψε εξαιτίας του προέδρου του Δημοτικού Διαμερίσματος Καρτεράδου Ιωάννη Ρούσσου, ο οποίος εδώ και 5 χρόνια με κακόβουλες πράξεις και βανδαλισμούς επιδιώκει να διώξει το καταφύγιο από την περιοχή, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται εκτός οικισμού. Μάλιστα άσκησε ποινικές διώξεις εναντίον του Δήμου Θήρας και της Ένωσης Ζωοφίλων Θήρας, και η υπόθεση θα εκδικαστεί στις 20 Οκτωβρίου στο Πταισματοδικείο Σαντορίνης. 

Η Ένωση Ζωοφίλων Θήρας κατήγγειλε ότι ο Δήμος Θήρας προκειμένου να αποφύγει τις νομικές κυρώσεις κατέφυγε στην εύκολη λύση του οριστικού κλεισίματος του καταφυγίου χωρίς πρώτα να έχει βρει εναλλακτική τοποθεσία για να φιλοξενηθούν τα 100 αδέσποτα σκυλιά και τα είκοσι γέρικα γαϊδουράκια. Το γεγονός αυτό προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις τόσο των Ελλήνων όσο και των ξένων φιλόζωων από όλο τον κόσμο οδηγώντας τον Δήμαρχο Θήρας να ξεκαθαρίσει τι προτίθεται να πράξει η δημοτική αρχή από δω και πέρα σε σχέση με το καταφύγιο. 

Ο Δήμαρχος Θήρας Νικόλαος Ζώρζος αναφέρει στη δήλωση του

Αγαπητοί Δημότες, Κάτοικοι και Φίλοι της Σαντορίνης. Θέλοντας να αποκαταστήσω την αλήθεια αναφορικά με το ζήτημα που έχει ανακύψει τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το καταφύγιο ζώων στο νησί μας, θα ήθελα να σας πληροφορήσω υπεύθυνα, δίνοντας τα στοιχεία που αποδεικνύουν το πραγματικό πρόσωπο της Δημοτικής Αρχής απέναντι στα αδέσποτα ζώα.

Ο Δήμος Θήρας - και εγώ προσωπικά - από ετών επιλέξαμε να εκφράσουμε μέσα από τις ενέργειές μας μια φιλόζωη προσέγγιση σχετικά με τα αδέσποτα ζώα στην καθημερινή ζωή του νησιού, και είμαστε περήφανοι ως ένας από τους ελάχιστους Δήμους πανελλαδικά που υλοποιεί τέτοια δράση.

Ο Δήμος μας κάθε χρόνο καλύπτει από ιδίους οικονομικούς πόρους το σύνολο των αναγκαίων δαπανών που απαιτούνται για την φροντίδα των αδέσποτων ζώων, όπως το κόστος της τροφής, του νερού και της ιατρικής τους παρακολούθησης. Στα αδέσποτα σκυλιά που περισυλλέγονται στο νησί μας, γίνεται άμεσα εξέταση από κτηνίατρο, στείρωση, αποπαρασίτωση και τοποθέτηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ετησίως το ποσό που αναλογεί σε όλα αυτά υπερβαίνει τις 80.000 ευρώ.

Μετά από καταγγελίες ιδιωτών, και έλεγχο που διενήργησε η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, διαπιστώθηκε ότι δεν τηρείται η κείμενη νομοθεσία του Ελληνικού Κράτους σχετικά με τα αδέσποτα ζώα και ότι ο χώρος στον οποίο το φιλοζωικό σωματείο του νησιού μας περιέθαλπε τα ζώα δεν πληροί τις νόμιμες προδιαγραφές. Για τον λόγο αυτό άλλωστε έχουν ασκηθεί και ποινικές διώξεις. Όπως και κάθε πολίτης και κάθε φορέας δικαιωμάτων, υποχρεώσεων και αρμοδιοτήτων, που υπάγεται στην έννομη τάξη της χώρας μας, έτσι και ο Δήμος μας είναι υποχρεωμένος να τηρεί τους νόμους του κράτους και να εφαρμόζει τις εντολές των αρμοδίων αρχών. Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα προβλέπει αποκλειστικά μετά την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων, την καταγραφή τους, τον ιατρικό έλεγχο και την στείρωση τους, και μετά την αποθεραπεία τους την επιστροφή τους στο σημείο που βρέθηκαν.

Με λυπεί ιδιαίτερα ο διασυρμός που υφίσταται το νησί μας και ο Δήμος Θήρας παγκοσμίως μέσω ψευδών ανακοινώσεων για ένα θέμα, στο οποίο εγώ προσωπικά έχω επιδείξει την μέγιστη ευαισθησία. Η Δημοτική Αρχή έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία δύο χρόνια για να βρεθεί χώρος, ο οποίος θα τηρεί τις προδιαγραφές που θέτει ο νόμος. Μέχρι σήμερα δυστυχώς όλες οι απόπειρες που κάναμε – μερικές εκ των οποίων έφτασαν πολύ κοντά στην απόκτηση του χώρου- δεν ήταν επιτυχείς. Παρόλα αυτά, συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για να βρεθεί κατάλληλος χώρος ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε να μεριμνούμε για τα αδέσποτα ζώα του νησιού μας.

Τέλος ας μην ξεχνάμε πως κάθε αδέσποτο που βρέθηκε στο δρόμο είναι αποτέλεσμα ενός ανεύθυνου ιδιοκτήτη ζώου, πράξη που εκτός από παράνομη είναι και ανήθικη.