Οι τοίχοι «μίλησαν» στο Δημαρχείο Ιωαννιτών ενάντια στην παράνομη περισυλλογή αδέσποτων ζώων

«Κάτω τα ξερά σας από τ’ αδέσποτα» έγραψαν άγνωστοι στους τοίχους του Δημαρχείου Ιωαννιτών αντιδρώντας στην απόφαση του δημάρχου Θωμά Μπέγκα να περισυλλέξει τα αδέσποτα ζώα από το κέντρο της πόλης και να τα εγκαταλείψει σε περιφερειακά σημεία μετά τον τραυματισμό μιας γυναίκας από δάγκωμα σκύλου.

Ήδη οι φιλοζωικές οργανώσεις κάνουν λόγω για εξαφανίσεις αδέσποτων σκύλων που ήταν στειρωμένα, τσιπαρισμένα και εμβολιασμένα, τα οποία ζούσαν για πολλά χρόνια σε συγκεκριμένα σημεία στα Γιάννενα χωρίς προβλήματα συμβίωσης με τους ανθρώπους.

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Ζώων σε ανακοίνωσή της περιγράφει τι ακριβώς συμβαίνει στα Γιάννενα, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν οι πολίτες να γίνει η πόλη τους αρνητικό παράδειγμα απάνθρωπης μεταχείρισης ζώων: «Με αφορμή το θλιβερό περιστατικό του τραυματισμού συμπολίτισσας μας από αδέσποτα σκυλιά στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων (τα οποία δεν είχε διαχειριστεί ο Δήμος Ιωαννιτών, ήταν αστείρωτα και η παρουσία τους στον χώρο έξω από το δικαστικό μέγαρο δεν ήταν αποτέλεσμα σχεδιασμένης επανένταξης), έχουμε γίνει μάρτυρες από τις 7 Δεκέμβρη, ενός γενικευμένου πογκρόμ μαζικής «εξαφάνισης» όλων των αδέσποτων σκύλων, ακόμα και αυτών που έχουν επανενταχθεί στον αστικό ιστό της πόλης. Ζώα τα οποία έχει διαχειριστεί ο Δήμος από κοινού με τις φιλοζωικές οργανώσεις στα πλαίσια της συνεργασίας τους για την λειτουργία του ΚΑΖΙ (Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων Ιωαννίνων). Τα αδέσποτα αυτά, είναι εμβολιασμένα, στειρωμένα και τσιπαρισμένα, έχουν γίνει αποδεκτά από τις τοπικές γειτονιές και τους επαγγελματίες και έχουν προσαρμοστεί στους συγκεκριμένους χώρους για πολλά χρόνια χωρίς προβλήματα συμβίωσης με τους ανθρώπους.

Η θέση του Δήμου για «εξανδραποδισμό» των αδέσποτων σε περιφερειακά σημεία της πόλης, μας βρίσκει ριζικά αντίθετους γιατί θα οδηγήσει σε μη προσαρμογή στο νέο περιβάλλον, θα φέρει τα ζώα αντιμέτωπα με τις τοπικές κοινωνίες αν δεν έχουν προηγηθεί συνεννοήσεις και ενημέρωση, με ισχυρά πιθανό αποτέλεσμα την εξόντωσή τους. Ο νόμος 4039/12, αναφέρει ρητά στην παράγραφο 9 του άρθρου 9 πως: Ζώα συντροφιάς, που δεν έχουν υιοθετηθεί και σύμφωνα με γνωμάτευση του κτηνίατρου κρίνονται ότι είναι υγιή, επανεντάσσονται άμεσα στο οικείο τους περιβάλλον, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου που περισυλλέγησαν, αφού προηγουμένως ελεγχθεί ότι έχουν σημανθεί και καταγραφεί ηλεκτρονικά και ότι έχουν υποβληθεί σε αποπαρασίτωση, εμβολιασμό και στείρωση.

 

 

Με βάση την παραπάνω επιταγή του νομοθέτη, τα ζώα που έχουν κριθεί ως υγιή, έχουν αντιμετωπισθεί πλήρως από το ΚΑΖΙ και έχουν επανενταχθεί σε συγκεκριμένα σημεία του Δήμου με απόφαση της Πενταμελούς Επιτροπής όπως ορίζεται από τον ίδιο νόμο, είναι πέρα για πέρα παράνομο να «μετεγκατασταθούν» (sic!) σε άλλο χώρο, χωρίς πρόβλεψη σίτισης και χωρίς ανθρώπους που τα γνωρίζουν, τα φροντίζουν και τους εμπιστεύονται. Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας προδιαγεγραμμένο το μέλλον τους, εκτός και αν αυτή είναι η επιδίωξη της Δημοτικής Αρχής εν όψη των εορτών και της εκστρατείας για την ανάδειξη της πόλης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Και πόσο οξύμωρο, κυνικό και υποκριτικό φαντάζει βέβαια, να προμελετάτε η εξόντωση αυτών των “παράσιτων” στο όνομα του πολιτισμού. Του πολιτισμού όμως, όχι των αρχών και των αξιών, αλλά της γκλαμουριάς και της μπίζνας. Στα πλαίσια που χάραξαν νωρίτερα το Πεκίνο (2008) και πέρυσι το Σότσι, που ξεσήκωσαν κραυγές διαμαρτυρίας, οργής και αγανάκτησης σε όλο τον κόσμο με την μαζική εξόντωση των αδέσποτων πριν την έναρξη των αντίστοιχων Ολυμπιάδων. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να γίνει και η πόλη μας ένα τέτοιο αρνητικό παράδειγμα απάνθρωπης μεταχείρισης ζώων, ούτε να δυσφημιστούμε ως πολίτες και ως άνθρωποι, στο όνομα της «καθαρότητας». Γιατί τα επόμενα θύματα θα είναι οι άστεγοι. Τα μεθεπόμενα, οι άνεργοι. Στα χνάρια των φασιστών της Ουγγαρίας, που μελετάνε για τους τελευταίους στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Είμαστε πρόθυμοι και ανοικτοί στον διάλογο και την συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές για την διευκόλυνση και την επιτάχυνση των διαδικασιών διαχείρισης όσων αδέσποτων παραμένουν αστείρωτα και ανεμβολίαστα. Στον προσδιορισμό κατάλληλων χώρων επανένταξης. Στη φροντίδα και την σίτισή τους. Στις διαδικασίες ενημέρωσης της κοινωνίας. Όπου πάνω απ όλα πρέπει να καταδεικνύεται πως η παρουσία αδέσποτων ζώων στις πόλεις, είναι προϊόν της ανθρώπινης αδιαφορίας και αναλγησίας και όχι δικής τους επιλογής. Και πως οι απανταχού φιλόζωοι, ενταγμένοι σε συλλογικότητες ή ανένταχτοι, είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Και χρήσιμοι σε κάθε Δημοτική Αρχή που σέβεται την αποστολή της και υπηρετεί τις αξίες του πολιτισμού μας.