Οι Ζω.Ε.Σ. στην Πλύτρα Λακωνίας και στον τόπο όπου η «ανθρωπιά» αυτοκτόνησε με ένα τσεκούρι

Τον τόπο όπου κάποιος εγκληματίας χτύπησε στο κεφάλι με τσεκούρι τον αδέσποτο σκύλο με τ’ όνομα Τζόνυ στις 16 Νοεμβρίου 2017 στην Πλύτρα Λακωνίας, επισκέφθηκε η δημιουργός της ομάδας Ζω.Ε.Σ. Κατερίνα Παπαποστόλου μαζί με τη σκυλίτσα της Διώνη – που βίωσε την ίδια βαρβαρότητα στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας -  στέλνοντας συμβολικά το μήνυμα ότι «η αγάπη πάντα θα κερδίζει» και δίνοντας με αυτό τον τρόπο τη δική τους απάντηση στο μίσος που στρέφεται εναντίον της ζωής.

Θυμίζουμε ότι ο Τζόνυ είχε βρεθεί σε μια λίμνη αίματος το πρωί της 16ης Νοεμβρίου 2017 από τη γυναίκα που τον φρόντιζε, η οποία το προηγούμενο βράδυ για να τον προστατέψει από την βροχή τον είχε δέσει στο υπόστεγο του σπιτιού του φιλόζωου Ευάγγελου Βλαχάκη, χωρίς να ξέρει τι θα επακολουθούσε. Κάποιο δίποδο τέρας εισήλθε στον ιδιωτικό χώρο όπου βρισκόταν ο Τζόνυ και τον χτύπησε με τσεκούρι στο κεφάλι, ανάμεσα στα μάτια του.

 

 

Το φρικτό και σοκαριστικό αυτό έγκλημα έφερε ξανά στη μνήμη της Κατερίνας Παπαποστόλου τη μέρα εκείνη που βρήκε την Διώνη ετοιμοθάνατη με μια βαθιά μαχαιριά στον λαιμό της στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Το χαρισματικό αυτό πλάσμα σώθηκε χάρη στην Κατερίνα, αναμετρήθηκε με όλους τους φόβους του και νίκησε. Έγινε η αιτία να δημιουργηθεί η ομάδα Ζω.Ε.Σ. (Ζωοφιλικές Ενημερώσεις Σχολείων) και σήμερα αποτελεί τον βασικό σκύλο μέλος της που βοηθάει τα παιδιά στα σχολεία να κατανοήσουν, να αγαπούν και να σέβονται τα ζώα μέσω του  διαδραστικού και πολυθεματικού  εκπαιδευτικού προγράμματος «Ζωο….φιλώντας μαθήματα άδολης αγάπης».

Το μαρτύριο του Τζόνυ λοιπόν της θύμισε τα όσα βίωσε η Διώνη, που είναι και η πρωταγωνίστρια του σπουδαίου βιβλίου «Το Δώρο», κι έτσι η Κατερίνα Παπαποστόλου αποφάσισε να αναλάβει την φροντίδα του και λίγο καιρό αργότερα ο σκυλάκος υιοθετήθηκε από ένα ζευγάρι εθελοντές της ομάδας Ζω.Ε.Σ. στην Αθήνα.

 Παρά τις επιληπτικές του κρίσεις ο Τζόνυ είναι σήμερα
ένας χαρούμενος σκύλος γεμάτος ζωή

Τήρησε την υπόσχεση που έδωσε και επισκέφθηκε τη Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018 την Πλύτρα Λακωνίας με στόχο να συναντήσει παιδιά σε σχολεία της περιοχής και να τους διδάξει τι σημαίνει αγαπώ, συναισθάνομαι, συμβιώνω και σέβομαι όλα τα πλάσματα, για να μην υπάρξει – όπως χαρακτηριστικά είχε πει - ανάμεσά τους ποτέ άλλος δολοφόνος.

Η Κατερίνα Παπαποστόλου μαζί με τους εθελοντές της ομάδας Ζω.Ε.Σ., Διώνη, Ελευθερία Μικρογιαννάκη, Κωνσταντίνα Ρίζου και Δημήτρη Γραμματικάκη επισκέφθηκαν τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων Νεάπολης και Κάμπου, με στόχο να θέσουν τις βάσεις για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς που θα σηκώνει το χέρι της για να δώσει μόνο αγάπη και βοήθεια στα ανυπεράσπιστα πλάσματα. Παράλληλα ιδρύθηκε μια ακόμα ομάδα Ζω.Ε.Σ., με υπεύθυνη την Σταματική Δελακοβία και πρώτο μέλος τη δασκάλα Ματίνα Τσίρου.

 

 

Η Κατερίνα Παπαποστόλου, εκπαιδευτικός, εκπαιδεύτρια σκύλων και δημιουργός της ομάδας Ζω.Ε.Σ. μιλώντας στην ιστοσελίδα «Ιστορίες Αδέσποτων» ανέφερε τα εξής: «Πολλές φορές δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν τα συναισθήματα που νιώθεις όταν επιστρέφεις στον τόπο όπου παραλίγο να δολοφονηθεί ένα ακόμη ζώο από τα χέρια ενός ανθρώπου ψυχικά ανισόρροπου, ο οποίος εξακολουθεί να κυκλοφορεί ελεύθερος και να είναι απόλυτα επικίνδυνος τόσο για τα υπόλοιπα ζώα αλλά και φυσικά για τους ανθρώπους.

Έφτασα εκεί με τη Διώνη, θύμωσα, έκλαψα, απογοητεύτηκα μα πήρα ταυτόχρονα και ακόμη περισσότερη δύναμη από την εικόνα του Τζόνυ τότε που κατάφερε και όχι μόνο επέζησε του φονικού αλλά και εμπιστεύτηκε και πάλι τους ανθρώπους. Ταξίδεψα σχεδόν 1.800 χιλιόμετρα σε τρεις μέρες γιατί έπρεπε να ολοκληρώσω την υπόσχεσή μου που του είχα δώσει τότε. Πως μια μέρα θα πάω εκεί με τη Διώνη να μιλήσουμε για αληθινή και άδολη αγάπη ώστε να μην υπάρξει άλλος Τζόνυ.

 

 

Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος και θέλει πολλή υπομονή και πολλές θυσίες. Ξέρω όμως πολύ καλά πού θέλω να φτάσω μα και όλα τα μέσα που χρειάζεται να αξιοποιήσω. Φύγαμε με τη Διώνη και τους τρεις εθελοντές της ομάδας μου μα άφησα πίσω ένα μεγάλο κομμάτι της καρδιάς μου μα κυρίως την ίδρυση μιας ακόμη ομάδας Ζω.Ε.Σ. που θα οργώσει κυριολεκτικά από τον Σεπτέμβριο όλα τα σχολεία.

Ένα τεράστιο ευχαριστώ στην Σταματική Δελακόβια, Υπεύθυνη Ομάδας εκεί που κάλυψε τα έξοδα μεταφοράς και σίτισής μας, στην Ματίνα Τσίρου συνάδελφο εκπαιδευτικό και μέλος της ομάδας εκεί που άνοιξε τις πόρτες του σχολείου που υπηρετεί αλλά και μας έφερε σε επαφή για την επίσκεψή μας στο Δημοτικό Σχολείο της Νεάπολης αλλά και στην Μαρία Αρώνη που κάλυψε τη διαμονή μας στο Aroni Bungalows.

 

 

Συνεχίζουμε δυνατότεροι την πορεία μας μέχρι να ακουστεί και η τελευταία παιδική φωνή, μέχρι να σιγήσει και η τελευταία αδέσποτη κραυγή!» καταλήγει η Κατερίνα Παπαποστόλου.