Παραδειγματική τιμωρία για κακοποίηση σκύλου

Με χρηματική ποινή 15.000 ευρώ και ποινή φυλάκισης 16 μήνες με αναστολή καταδίκασε στις 23 Ιουλίου το Α’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου Κρήτης τον άνδρα που συστηματικά κακοποιούσε τον σκύλο του, ράτσας Μπόξερ. Το άτυχο ζώο ζούσε μόνιμα σε περιφραγμένο χώρο κάτω από άθλιες συνθήκες και χωρίς να έχει φαγητό και νερό, με αποτέλεσμα να είναι υποσιτισμένο και σκελετωμένο. Ο δράστης ξεσπούσε με πράξεις βίας εναντίον του ζώου, ενώ το είχε ακρωτηριάσει κόβοντας βίαια την ουρά του.

Στις 7 Φεβρουαρίου του 2014 η Ζωόφιλη Δράση κατήγγειλε τον δράστη στο Β Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου και σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος του με τις κατηγορίες της ενεργητικής και παθητικής κακοποίησης του ζώου, το οποίο μερικές μέρες αργότερα κατέληξε.

 

 

Η Καλλιόπη Μαραβελάκη, γραμματέας της Ζωόφιλης Δράσης μιλώντας στις “Ιστορίες Αδέσποτων” ανέφερε: «Γι’ αυτή την υπόθεση βγήκε άμεση εισαγγελική διάταξη αφαίρεσης του ζώου, η οποία όμως εκτελέστηκε 1,5 μήνα μετά την έκδοση της καθώς η αστυνομία δεν μπορούσε να εντοπίσει τον ιδιοκτήτη του σκύλου. Είχαμε στη διάθεση μας μόνο ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο, στο οποίο ποτέ ο ιδιοκτήτης του άτυχου ζώου δεν απαντούσε. Όταν αποφάσισε να απαντήσει στην αστυνομία, εκτελέστηκε αμέσως η διάταξη αφαίρεσης και το ζώο παραδόθηκε στο Κυνοκομείο Ηρακλείου. Την ίδια ημέρα υποβλήθηκε σε εξετάσεις και η Ζωόφιλη Δράση αγόρασε τα φάρμακά του. Δυστυχώς, όμως, κατά τη διάρκεια της νύχτας το ζώο κατέληξε. Έφυγε αφήνοντας μας να μας τρώνε οι τύψεις της αργής νομικής οδού που ακολουθούμε πάντα».

Το κατηγορητήριο & η ποινή

Το Α Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου εκδίκασε στις 23 Ιουλίου την υπόθεση με βάση το ακόλουθο κατηγορητήριο: «Από το έτος 2011 και μέχρι την 7η Φεβρουαρίου του 2014 τουλάχιστον, ο κατηγορούμενος, με περισσότερες πράξεις του που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, προέβη σε κακοποίηση ζώου συντροφιάς, και ειδικότερα δεν εξασφάλισε κατάλληλες και υγιεινές συνθήκες ευζωίας και προέβη σε πράξεις βίας και σε ακρωτηριασμό σε βάρος σκύλου ράτσας Μπόξερ, τον οποίο διατηρούσε εντός περιφραγμένου χώρου. Συγκεκριμένα δεν παρείχε στο ζώο τροφή και νερό με αποτέλεσμα να είναι υποσιτισμένο και σκελετωμένο, δεν μερίμνησε για την ιατρική του φροντίδα με αποτέλεσμα το ζώο να φέρει εξωτερικά και εσωτερικά παράσιτα, τα οποία εξέρχονταν από την έξοδο των κοπράνων, δεν παρείχε στο ζώο κατάλυμα προφυλαγμένο από τις καιρικές συνθήκες, ενώ προέβη σε πράξεις βίας κατά του ζώου, καθώς ο σκύλος έφερε παλιές πληγές επί του σώματος του και η ουρά του ήταν κομμένη με βίαιο τρόπο, διότι κομμάτι του κόκαλου προεξείχε του δέρματος».

 

 

Το δικαστήριο απέρριψε το αρχικό αίτημα αναβολής της υπόθεσης αλλά και τον ισχυρισμό της υπεράσπισης ότι έφταιγε η Ζωόφιλη Δράση και όχι ο ιδιοκτήτης για την τραγική κατάσταση του ζώου. «Αυτό πάλι πρώτη φορά ακούστηκε σε δικαστήριο, ότι δηλαδή δεν φταίει ο ιδιοκτήτης του ζώου για την κατάσταση του, αλλά το φιλοζωικό σωματείο που κατήγγειλε την κακοποίηση. Αυτός ο ισχυρισμός που αναπτύχθηκε με περίσσιο θράσος θύμωσε κατά την άποψη μας ακόμα περισσότερο τους δικαστές και τον Εισαγγελέα Έδρας και έτσι ο καταδικασθείς πήρε ως μάθημα τη μέγιστη δυνατή χρηματική ποινή που είναι η μεγαλύτερη που έχει δοθεί ποτέ στα ελληνικά ποινικά χρονικά για υπόθεση κακοποίησης κατά ζώου. Κατ’ εκφώνηση 15.000 ευρώ και πληρωτέα στην εφορία 31.500 ευρώ. Με την απόφαση του αυτή το δικαστήριο απέδειξε ότι η ελληνική Δικαιοσύνη σέβεται τις ζωές των αδύναμων και εξαρτημένων πλασμάτων» ανέφερε η Καλλιόπη Μαραβελάκη, γραμματέας της Ζωόφιλης Δράσης.