Παράνομες οι αυθαίρετες ευθανασίες ζώων

Επιστολή προς την πρόεδρο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου Αθηνά Τραχήλη, τους κτηνιάτρους Νομού Χανίων, αλλά και τους Δημάρχους Νομού Χανίων απέστειλε στις 28 Αυγούστου η Πανελλαδική Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) υπενθυμίζοντας τους ότι στην Ελλάδα απαγορεύεται η ευθανασία υγιούς σκύλου ή γάτας, ανεξαρτήτως ηλικίας, δεσποζόμενου ή αδέσποτου.

Αναλυτικότερα η Π.Φ.Π.Ο. στην επιστολή της επισημαίνει τα ακόλουθα: «Με αφορμή περιστατικό αυθαίρετης ευθανασίας αδέσποτου σκύλου στα Χανιά, στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης – στον Εύοσμο κατατέθηκε μήνυση κατά παντός υπευθύνου – αλλά και σε άλλα μέρη ανά την επικράτεια επιθυμούμε να θέσουμε υπόψη σας τα παρακάτω:

Βάσει την νομοθεσίας μας στην Ελλάδα , σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες, η ευθανασία των ζώων συντροφιάς απαγορεύεται, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Συνοπτικά προβλέπονται τα εξής:

1. Απαγορεύεται η ευθανασία υγιούς σκύλου ή γάτας, ανεξαρτήτως ηλικίας, δεσποζόμενου ή αδέσποτου. Ειδικότερα για τα αδέσποτα ζώα βάσει της νομοθεσίας η ευθανασία αποφασίζεται αποκλειστικά και μόνο από την 5μελή επιτροπή που υπάρχει σε κάθε Δήμο. Η απόφαση για ευθανασία της 5μελούς πρέπει να είναι ομόφωνη. Αν δεν είναι ομόφωνη τότε η υπόθεση παραπέμπεται στην 3μελή επιστημονική επιτροπή, που έχει συσταθεί νομίμως σε κάθε Δήμο.

2. Ο νομοθέτης θέλοντας να προλάβει τυχόν αυθαιρεσίες στην ευθανασία ενός ζώου επιπλέον ορίζει ότι αυτή γίνεται με τον τρόπο που προαναφέραμε και εφόσον αρνηθούν να παραλάβουν το ζώο τα συνεργαζόμενα με τον Δήμο Φιλοζωικά Σωματεία.

Παρακαλούμε την πρόεδρο του Π.Κ.Σ. όπως ενημερώσει όλα τα μέλη του για τα ανωτέρω και ζητούμε την απαρέγκλιτη τήρηση της νομοθεσίας» καταλήγει στην επιστολή της η Π.Φ.Π.Ο.