Περιλαίμια σήμανσης για στειρωμένους & εμβολιασμένους σκύλους τοποθετεί ο Δήμος Νάουσας

Ειδικά περιλαίμια θα τοποθετήσει ο Δήμος Νάουσας Ημαθίας στ’ αδέσποτα ζώα που έχουν στειρωθεί, εμβολιαστεί και αποπαρασιτωθεί ώστε να διακρίνονται όσα έλαβαν την απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα.Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η δημοτική αρχή αναφέρει ότι υπήρξαν κρούσματα κλοπής περιλαίμιων που φορούσαν τ’ αδέσποτα και γι’ αυτό το λόγο κάνει έκκληση στους δημότες του να μην τα κλέβουν. Τους καλεί να μην αντιμετωπίζουν τα ζώα ως παιχνίδια, εγκαταλείποντάς τα ανεξέλεγκτα στους δρόμους της πόλης όταν μεγαλώσουν ή όταν τα βαρεθούν.

Αναλυτικότερα ο Δήμος Νάουσας Ημαθίας επισημαίνει στην ανακοίνωση του για τις δράσεις της δημοτικής αρχής στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων: «Συνεχίζονται με σταθερούς ρυθμούς οι στειρώσεις σε αδέσποτα θηλυκά σκυλάκια, σε συνδυασμό με εμβολιασμό, αποπαρασίτωση, τοποθέτηση μικροτσίπ και έλεγχο των ζώων για λεϊσμανίαση. Μέχρι σήμερα έχουν στειρωθεί 8 θηλυκά σκυλάκια, ενώ το πρόγραμμα προβλέπει τη στείρωση συνολικά πλέον των 25 ζώων.

Στα αδέσποτα σκυλάκια που περνούν αυτή τη «δοκιμασία» τοποθετούνται στον λαιμό τους ειδικά λουράκια* που έχουν αγοραστεί από τον Δήμο (φωτογραφία). Η δράση προγραμματίζεται να συνεχιστεί από τον Δήμο μέχρι τον Απρίλιο, με την άριστη συνεργασία κτηνιάτρων της Νάουσας, της φιλοζωική και φιλόζωων δημοτών, ώστε να προχωρήσει όσο το δυνατόν καλύτερα και αποτελεσματικότερα η διαδικασία.

Στο μεταξύ αναμένεται η πρόσληψη κτηνιάτρου από το Δήμο (η προκήρυξη θα βγει μέσα στο Ιανουάριο) για όλο το 2016 ενώ η κατασκευή του καταφυγίου αδέσποτων αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη χρονιά.

Συνολικά 25 στειρωμένα θηλυκά ζώα σημαίνουν περίπου κατά μέσο όρο 150 λιγότερα αδέσποτα την επόμενη χρονιά. Με τον μέσο όρο ζωής των αδέσποτων σκύλων να είναι 2 χρόνια, και την στείρωση σταδιακά όλων των αδέσποτων, το πρόβλημα θα εκλείψει μέσα σε 2-3 χρόνια. Για την πλήρη αντιμετώπιση όμως του προβλήματος κρίνεται αναγκαία η συνέργεια των δημοτών. Οι δημότες θα πρέπει να συνεργαστούν και να μην αντιμετωπίζουν τα ζώα ως παιχνίδια, εγκαταλείποντάς τα ανεξέλεγκτα στους δρόμους της πόλης όταν μεγαλώσουν ή όταν τα βαρεθούν».

 

.