Π.Φ.Π.Ο.: Ανυπαρξία διαχείρισης αδέσποτων στο Δήμο Ελασσόνας;

Επιστολή προς τον Δήμαρχο Ελασσόνας κ. Νίκο Ευαγγέλου έστειλε η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου  με θέμα την ανυπαρξία προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων. Όπως αναφέρει η Π.Φ.Π.Ο. πολλές φορές έχει δεχθεί παράπονα από κάτοικους και επισκέπτες για ανυπαρξία μέριμνας για τ’ αδέσποτα ζώα, τα οποία διαβιούν  υπό άσχημες συνθήκες εγκατάλειψης και αναπαράγονται ανεξέλεγκτα.

Η Π.Φ.Π.Ο. ζητά από τον κ. Ευαγγέλου να προχωρήσει στην υλοποίηση των υποχρεώσεών του όπως αυτές ορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία. Αναλυτικότερα επισημαίνει στην επιστολή της: «Επειδή δεν έχετε ως Δήμος εφαρμόσει τους Ν.4039/12 και 4235/14 σας υπενθυμίζουμε, ότι πρέπει άμεσα να προχωρήσετε στα παρακάτω:

1. Άμεση συγκρότηση της 5/μελούς επιτροπής για την αντιμετώπιση των αδέσποτων ζώων του Δήμου και υποχρεωτική συνεδρίασή της τουλάχιστον κάθε μήνα, όπως ο νόμος 4235/14 ορίζει. (1 κτηνίατρος, 1 εκπρόσωπος του Δήμου, 2 μέλη του Φιλοζωικού Συλλόγου και 1 εκπαιδευτής). Η εν λόγω επιτροπή είναι η μόνη αρμόδια να αποφασίζει για τις περισυλλογές και επανατοποθετήσεις των αδέσποτων ζώων, καθώς και για να παρακολουθεί το πρόγραμμα στειρώσεων κλπ.

2. Είναι απαραίτητη η ίδρυση δημοτικού κτηνιατρείου όπου θα γίνονται οι στειρώσεις, εμβολιασμοί και λοιπές κτηνιατρικές πράξεις στα αδέσποτα ζώα του Δήμου σας. Για την εξασφάλιση εσόδων του Δήμου έχει προβλεφθεί η είσπραξη των προστίμων από όσους παραβαίνουν τη νομοθεσία για εγκλήματα κατά των ζώων. Συμπληρωματικά προτείνεται σε κάποιους Δήμους η παρακράτηση από τους λογαριασμούς της ύδρευσης-αποχέτευσης στον τομέα της καθαριότητας του ποσού των 0.50€ σε κάθε λογαριασμό για τη δημιουργία Δημοτικού κτηνιατρείου. Ο νόμος όριζε ότι μέχρι το Φεβρουάριο του 2014 έπρεπε όλοι οι Δήμοι να έχουν ιδρύσει.

3. Μέχρι τη συγκέντρωση των ποσών που θα χρειασθούν για τη ίδρυση του Δημοτικού Κτηνιατρείου είναι απαραίτητη η εξασφάλιση πίστωσης από τον προϋπολογισμό σας για εμβολιασμούς, στειρώσεις και σίτιση αδέσποτων.

4. Είναι απαραίτητο να γίνει μια συμφωνία με τους τοπικούς κτηνιάτρους, ώστε να αναλάβουν έναντι λογικού ποσού τη στείρωση και εμβολιασμό των αδέσποτων ζώων του Δήμου. Σημαντική είναι η συνεισφορά εθελοντών ελλήνων και άλλων ευρωπαίων κτηνιάτρων οι οποίοι μετά από πρόσκλησή σας μπορούν να τα στειρώσουν δωρεάν.

5. Κάθε ζώο που θα στειρώνεται και θα εμβολιάζεται θα αφήνεται στο μέρος από όπου περισυνελλέγη, όπως ο νόμος ορίζει, φορώντας απαραίτητα διακριτικό λουρί με τα στοιχεία του Δήμου, ώστε οι πολίτες να ξέρουν ότι ο Δήμος το έχει φροντίσει, ότι είναι στην προστασία του και ότι δεν αποτελεί κίνδυνο για κανένα. Απαγορεύεται εκ του νόμου η μόνιμη παραμονή των αδέσποτων ζώων σε χώρους φιλοξενίας. Τα ζώα πρέπει αμέσως μετά την αποθεραπεία από τη στείρωση ή τη θεραπεία τους από κάποιο νόσημα, πρέπει να επανέρχονται στο οικείο περιβάλλον τους.

6. Συνεργασία με την ομάδα φιλόζωων που εθελοντικά κάνουν ότι μπορούν και χωρίς καμιά βοήθεια, για να βοηθήσουν άρρωστα, υποσιτισμένα ή τραυματισμένα αδέσποτα της περιοχής σας. Νομίζουμε ότι θα έπρεπε άμεσα να συμβάλετε τουλάχιστον στη σίτιση των συγκεκριμένων ζώων όπως και στη στείρωση και ιατρική τους περίθαλψη.

7. Βοήθεια του Δήμου για εξασφάλιση πρόσβασης της Ομοσπονδίας μας στα σχολεία, ώστε να παρουσιάσουμε μαθήματα φιλοζωίας εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας.

8. Συνεργασία του Δήμου με την Αστυνομία, ώστε να ελεγχθούν οι κάτοχοι σκύλων για την τοποθέτηση τσιπ και ύπαρξη βιβλιαρίου υγείας, καθώς και για τον έλεγχο των συνθηκών ζωής τους και σε περίπτωση παραβίασης η βεβαίωση προστίμου το οποίο εισπράττει ο Δήμος.

9. Συνέντευξη τύπου σε όλα τα ΜΜΕ, ώστε να ενημερωθούν οι δημότες για τις υποχρεώσεις τους σε σχέση με τα κατοικίδιά τους, (chip, βιβλιάριο υγείας κλπ) όπου θα παρουσιασθεί το πρόγραμμα δράσης του Δήμου για τα αδέσποτα και θα καλούνται όλοι να συμβάλλουν σε αυτό.

Είναι καιρός τώρα να προχωρήσετε στην υλοποίηση των υποχρεώσεών σας. Στο πλαίσιο αυτό μπορούμε να προσφέρουμε οποιαδήποτε βοήθεια μας ζητήσετε και που είναι στις δυνατότητές μας να σας παρέχουμε».