Ποινή φυλάκισης χωρίς αναστολή για τον άνδρα που κακοποιούσε την σκυλίτσα του στην πόλη των Σερρών

Με ποινή φυλάκισης ενός έτους χωρίς αναστολή – αλλά εξαγοράσιμη – και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ καταδικάστηκε την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018 από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σερρών ο «ιδιοκτήτης» της σκυλίτσας, την οποία άφηνε μόνιμα αλυσοδεμένη και υποσιτισμένη στην αυλή του σπιτιού του στην πόλη των Σερρών. Η σκυλίτσα εντοπίστηκε - μετά από καταγγελία μιας κατοίκου της περιοχής  - στις 24 Ιανουαρίου του 2016 από εθελοντές του Φιλοζωικού Ομίλου Σερρών να ζει κάτω από άθλιες συνθήκες, χωρίς φαγητό και νερό, έχοντας δίπλα της νεκρό το ένα από τα 5 κουτάβια της.

Η έδρα του δικαστηρίου καταδίκασε τον κατηγορούμενο και δεν έλαβε υπόψη της την προκλητική έκθεση αυτοψίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Σερρών, στην οποία δεν εντοπίζεται καμία κακοποίηση του σκελετωμένου και αλυσοδεμένου ζώου, αλλά ούτε και των κουταβιών της! Μάλιστα στο σχετικό της έγγραφο αναφέρεται ότι η διατροφική κατάσταση της σκυλίτσας οφειλόταν στον θηλασμό, το νεκρό κουτάβι είχε πεθάνει από τον παγετό, ότι στον χώρο υπήρχε φαγητό και νερό και η αλυσίδα του ζώου ήταν αρκετή για να κινείται!

 

 

Αντιθέτως η καταδικαστική απόφαση στηρίχθηκε στο φωτογραφικό υλικό που τράβηξαν οι εθελοντές του Φ.Ο.Σ. που δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης του μαρτυρίου που βίωναν τα ζώα, στην αυτοψία της αστυνομίας που είχε κληθεί επιτόπου, στην κατάθεση της αυτόπτου μάρτυρος Ζ. Κοντού, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και επιστημονική συνεργάτιδα του Φ.Ο.Σ. και μετά την πρόταση του εισαγγελέα που ζήτησε την ενοχή του, χωρίς κανένα ελαφρυντικό.

Θυμίζουμε ότι για την βάναυση κακοποίηση της σκυλίτσας είχε ενημερωθεί στις 24 Ιανουαρίου 2016 ο Φιλοζωικός Όμιλος Σερρών (Φ.Ο.Σ.) από μια κάτοικο της περιοχής, η οποία άκουσε το σπαρακτικό κλάμα του κουταβιού που τελικά πέθανε. Εθελοντές του Φ.Ο.Σ. πήγαν επί τόπου και κάλεσαν την Αστυνομία. Στην τότε ανακοίνωσή του ο Φ.Ο.Σ. ανέφερε τα εξής: «Το θέαμα που αντικρίσαμε είναι αδύνατο να αποτυπωθεί από το φακό. Η νεαρή κοκαλιασμένη σκυλίτσα ζούσε μέρες χωρίς φαγητό και νερό, μέσα στα ελάχιστα εκατοστά που της επέτρεπε η σφιχτοδεμένη στο λαιμό αλυσίδα της, μέσα στα περιττώματα και το πτώμα του μωρού της, ενώ τα υπόλοιπα 4 ζωντανά ακόμη κουτάβια της βρίσκονταν στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο για να ζεσταθούν μέσα στο κρύο».

 

 

Ο Φ.Ο.Σ. που έκανε την καταγγελία σε βάρος του «ιδιοκτήτη» της σκυλίτσας στην Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών, αναφέρει για την καταδίκη του κατηγορούμενου:  «Με ένα χρόνο φυλάκιση χωρίς αναστολή συν 5.000 ευρώ χρηματική ποινή καταδικάστηκε χθες ο Χ. Σ., ιδιοκτήτης του άτυχου θηλυκού σκύλου που διατηρούσε μόνιμα αλυσοδεμένο και υποσιτισμένο στην αυλή του σπιτιού του μέσα στην πόλη των Σερρών!

Παρά την αθωωτική γνωμάτευση της κτηνιατρικής υπηρεσίας - η οποία κλήθηκε αλλά δεν εμφανίστηκε να κάνει αυτοψία την ώρα που εντοπίστηκε το ζώο από τους εθελοντές του συλλόγου αλλά μέρες αργότερα και τα βρήκε όλα ΟΚ, (έγγραφο 27. 01. 2016, αρ. πρωτ.1921) - η έδρα του δικαστηρίου βασίστηκε στο φωτογραφικό υλικό που τραβήχτηκε από τους εθελοντές του ΦΟΣ, στην αυτοψία της αστυνομίας που είχε κληθεί επιτόπου στον άθλιο χώρο όπου ζούσε το ζώο και τα 4 νεογέννητα κουτάβια του καθώς και στην κατάθεση της αυτόπτου μάρτυρος, Ζ. Κοντού, μέλους ΔΣ της ΠΦΠΟ και επιστημονικής συνεργάτιδας του Φ.Ο.Σ., και μετά την πρόταση του εισαγγελέα η οποία ήταν ένοχος χωρίς ελαφρυντικά, διέκοψε, συνεδρίασε και εξέδωσε 1 έτος ποινή φυλάκισης για τον ιδιοκτήτη-δράστη χωρίς αναστολή και 5.000 ευρώ χρηματική ποινή! 
 

 

Εμείς από την πλευρά μας νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τη δικαστική δικαιοσύνη και να ευχηθούμε η χθεσινή απόφαση να αποτελέσει αποτροπή και παραδειγματισμό τόσο για τον ίδιο τον δράστη όσο και για κάθε επόμενο ιδιοκτήτη ζώου ο οποίος συμπεριφέρεται κατά τον ίδιο εγκληματικό τρόπο στο κατοικίδιο του στερώντας του τροφή και νερό, ενώ το έχει αλυσοδεμένο! 

Όσο για την κατάπτυστη γνωμάτευση της κτηνιατρικής Σερρών, τους απαντούμε μέσα από την απόφαση αυτή, πως οι καιροί άλλαξαν και ότι η συνεχιζόμενη επί σειρά ετών αντιφιλοζωική δράση της, η οποία καλύπτει τις παρανομίες κατά των ζώων στην περιοχή μας θα πάρει σύντομα τέλος!» καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Φ.Ο.Σ.

Τι απέγιναν όμως η σκυλίτσα και τα 4 κουτάβια της; Σύμφωνα με τον Φ.Ο.Σ. το αίτημα που είχε καταθέσει προς την Εισαγγελία Σερρών για αφαίρεση της σκυλίτσας από τον βασανιστή της είχε απορριφθεί καθώς βασίστηκε στην κατάπτυστη αυτοψία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Σερρών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η σκυλίτσα να παραμείνει στην αυλή όπου εντοπίστηκε, ενώ τα κουτάβια της είχαν τεθεί υπό την φροντίδα του Φ.Ο.Σ. καθώς ο  «ιδιοκτήτής» τους είχε δηλώσει ότι δεν τα ήθελε. Μάλιστα όπως καταγγέλλει ο Φ.Ο.Σ., μετά την καταγγελία που έκανε σε βάρος του για την κακοποίηση των ζώων, ο «ιδιοκτήτης» απείλησε τους εθελοντές και έχτισε φράκτη γύρω από την αυλή του ώστε να μην έχουν πρόσβαση, αλλά ούτε κι ορατότητα για να αξιολογήσουν την κατάσταση της σκυλίτσας, αν βρίσκεται πια στη ζωή ή έχει εγκαταλειφθεί ως αδέσποτο.