Πρώτη καταδικαστική απόφαση για τον ιδιοκτήτη του ζωολογικού κήπου «Ιπποκάμηλος»

Με ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ καταδικάστηκε την Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018 από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών ο  ιδιοκτήτης του ζωολογικού κήπου «Ιπποκάμηλος» για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης δύο προβάτων στις εγκαταστάσεις της επιχείρησής του στα Σαγαίικα Αχαΐας, που εντοπίστηκαν μεταξύ των άλλων κακοποιημένων, ετοιμοθάνατων και νεκρών ζώων, κατά την έφοδο της Αστυνομίας στις 21 Αυγούστου 2017, μετά από καταγγελία της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.). Τα δύο πρόβατα βρέθηκαν από τους αστυνομικούς ετοιμοθάνατα, το ένα εξ αυτών δεμένο, πάνω σε ένα σωρό από κοπριές και με μύγες στο πρόσωπο.

Η Π.Φ.Π.Ο. σε ανακοίνωσή της αναφέρει για τη δικαστική αυτή απόφαση που όπως επισημαίνει είναι η πρώτη νίκη και η πρώτη δίκη για παράνομο ζωολογικό κήπο: «Είμαστε στην αρχή. Μια καλή αρχή που σηματοδοτεί δυναμική συνέχεια με εκδίκαση και άλλων δικογραφιών και δικών που θα ακολουθήσουν για σωρεία παραβάσεων εις βάρος των ζώων.

 Οι αστυνομικοί βρέθηκαν μπροστά σε πτώματα και σκελετούς ζώων
αλλά και μπροστά στα μάτια τους πέθαιναν ζώα,
τα οποία ήταν πισθάγκωνα δεμένα

Είναι μια τεράστια υπόθεση σε σύνολο, την οποία ανέδειξε η Ομοσπονδία μας το καλοκαίρι του 2017. Ζώα αιχμάλωτα, μακριά από το φυσικό τους περιβάλλον, είχαν βρεθεί σε πλήρη εγκατάλειψη δίπλα σε κουφάρια νεκρών ζώων και υπολείμματα οστών, να διαβιώνουν ένα μαρτύριο, χωρίς τις στοιχειώδεις συνθήκες ευζωίας.

Η Π.Φ.Π.Ο , κατήγγειλε και παρακολουθεί βήμα – βήμα και με μεθοδευμένες κινήσεις την εξέλιξη για την πολύπλευρη αυτή παρανομία.

Αμέσως μένει να εξεταστεί το θέμα  του διοικητικού προστίμου των 60.000,00€, που βεβαιώθηκε από την αστυνομία την ημέρα ελέγχου για τα δύο πρόβατα και δεν έχει επιβληθεί παρατύπως από τη αρμόδια υπηρεσία του Δήμου κατά της οποίας θα προβούμε στα νόμιμα .

Η προσπάθεια και ο αγώνας μας θα σταματήσει όταν αφαιρεθεί η άδεια και αποκατασταθούν όλα τα ζώα».

 Ζώα κάτω από άθλιες συνθήκες να πεθαίνουν από έλλειψη φροντίδας,
ασθένειες, μοναξιά και κατάθλιψη

Στόχος της Π.Φ.Π.Ο. είναι πέρα από την τιμωρία του ιδιοκτήτη της επιχείρησης «Ιπποκάμηλος», να κλείσει ο χώρος αυτός, όπου πολλά άγρια και ήμερα ζώα ζουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας, κάτω από άθλιες συνθήκες και πεθαίνουν συνεχώς προφανώς από έλλειψη φροντίδας, ασθένειες, μοναξιά και κατάθλιψη.

«Λυπούμαστε για ένα επιπλέον λόγο. Γιατί τον χώρο αυτό επισκέπτονταν όλα αυτά τα χρόνια και σχολεία αδυνατούμε δε να κατανοήσουμε, πως υπάρχουν δάσκαλοι που πραγματοποιούν «εκπαιδευτικές» εκδρομές δείχνοντας στα μικρά παιδιά τα υπερήφανα αυτά ζώα να ζουν τυραννισμένα μέσα στις άθλιες φυλακές τους. Το υπουργείο Παιδείας στο οποίο και πάλι θα απευθυνθούμε θα πρέπει να απαγορεύσει επιτελούς τις «εκπαιδευτικές» αυτές εκδρομές όπου βασανισμένα αιχμάλωτα άγρια αλλά και ήμερα ζώα γίνονται θέαμα απολύτως αντιεκπαιδευτικό για τα παιδιά για να κερδίζει ο κάθε επιχειρηματίας. Είναι ντροπή για το Υπουργείο Παιδείας να επιτρέπει να διαιωνίζονται τέτοιες καταστάσεις» αναφέρει η Π.Φ.Π.Ο.

Δείτε στις φωτογραφίες τι συνέβαινε εις βάρος των ζώων στους χώρους της επιχείρησης επισκέψιμους και μη επισκέψιμους