Πυροβολημένη η τυφλή γατούλα που βρέθηκε ετοιμοθάνατη στο χωριό Βατόλακκος στην Κρήτη

Πυροβολημένη με καραμπίνα ήταν τελικά η τυφλή γάτα που βρήκε ετοιμοθάνατη η Ολυμπία Νιαβή στις 26 Δεκεμβρίου 2017 έξω από μια ταβέρνα στο χωριό Βατόλακκος στα Χανιά Κρήτης. Το ζώο μεταφέρθηκε σε κτηνιατρείο όπου διαπιστώθηκε ότι έφερε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και είχε σπασμένη γνάθο.

Την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018 η γάτα υποβλήθηκε σε ακτινογραφίες με έξοδα του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων «Η Προστασία των Ζώων», οι οποίες έδειξαν ότι έχει δεκάδες σκάγια καραμπίνας στο κορμί της, κι ένα  από αυτά είναι καρφωμένο ανάμεσα στα μάτια της, που πιθανότατα προκάλεσε την τύφλωση στο άτυχο ζώο.

Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων «Η Προστασία των Ζώων» αναφέρει για το περιστατικό: «Πριν 15 περίπου μέρες η κα Νιαβή είδε έξω από μια ταβέρνα στο χωριό Βατόλακκος μια γατούλα που ψυχορραγούσε. Τη μετέφερε σε κτηνιατρείο όπου διαγνώσθηκε με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και σπασμένη γνάθο. Λίγες μέρες πριν, επικοινώνησε με το σύλλογό μας καθώς δεν έχει τη δυνατότητα να τη φιλοξενήσει και ήδη έχει πληρώσει σημαντικό ποσό για φιλοξενία και το ζώο δεν μπορεί να επιβιώσει ως αδέσποτο.

 

 

Μέσω της σελίδας «Περιβαλλοντική Φιλοζωική Δράση» βρέθηκε φιλοξενία για τη γατούλα, αλλά η κοπέλα ήθελε να μάθει την εκτίμηση της κατάστασης του ζώου και την πιθανή εξέλιξη της υγείας του. Επειδή δεν υπήρχε ακτινογραφία, αναλάβαμε τα περαιτέρω έξοδα και το ζώο μεταφέρθηκε στο κτηνιατρείο Καμπουράκη-Βαλυράκη, όπου από τις ακτινογραφίες διαπιστώθηκε ότι όλο το κορμάκι της ήταν διάτρητο από σκάγια, ενώ υπήρχε και ένα καρφωμένο ανάμεσα στα μάτια, που πιθανότατα προκάλεσε την τύφλωση στο άτυχο ζώο.

Είναι πλήρως αφυδατωμένο και παρέμεινε για νοσηλεία στο κτηνιατρείο, αλλά το θετικό είναι ότι η γνάθος έχει αρχίσει να δένει και δε θα χρειαστεί χειρουργείο, δεν έχει υποστεί καμία βλάβη στην σπονδυλική στήλη, έχει απίστευτη όρεξη για φαγητό και τα προγνωστικά είναι θετικά ,παρόλο που η τύφλωση είναι μόνιμη.

 

 

Σε ανάρτησή της στη σελίδα του συλλόγου μας η κα Νιαβή αναφέρει: «Κατ’ αρχάς συγχαρητήρια στους «λεβέντες» του Βατόλακκου. Και έτσι για την ιστορία ο γάτος που αναρτούσα τις προηγούμενες μέρες βρέθηκε απέναντι από το μεζεδοπωλείο «Καπηλειό». Όλοι οι σερβιτόροι του μαγαζιού ήταν πολύ πρόθυμοι να «τελειώσουν την γάτα με μία ακόμα στο κεφάλι» και διασκέδαζαν στη θέα ενός ζώου που αιμορραγούσε «γιατί κοκάλωσε». Ο ορισμός των απαίσιων ανθρώπων για μένα. Ακολούθησε μια ιστορία και μία διαδικασία που με κούρασε και με απογοήτευσε τόσο πολύ που δεν θα μπω στη διαδικασία να εξηγήσω.

Άλλωστε δεν μπορείς να είσαι σίγουρος πλέον για κανέναν και για τίποτα, εκτός από το ότι όλα γίνονται για τα λεφτά και ότι τίποτα δεν δουλεύει σωστά σ’ αυτό το κράτος. Με αυτά τα δεδομένα, να ενημερώσω ότι ο γάτος που είχε διαγνωστεί με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις -μάλλον λόγω χτυπήματος από αυτοκίνητο-, τελικά είναι πυροβολημένος και όλο του το κορμί είναι γεμάτο σκάγια. Να ευχαριστήσω την Άννα Βαλυράκη που εκτός από κτηνίατρος είναι και ένας άνθρωπος που νοιάζεται και αγαπάει πραγματικά τα ζώα και που φιλοξενεί στο ιατρείο της τον γάτο απόψε και την Έφη Τσεκμέζογλου που όταν έλαβε γνώση για το περιστατικό ανταποκρίθηκε και ασχολήθηκε σε όλα τα επίπεδα. Για όλους τους υπόλοιπους πραγματικά λυπάμαι που χρειάστηκε να τους συναναστραφώ».

«Για μια ακόμα φορά η περίφημη κρητική λεβεντιά εκδηλώθηκε σε ένα ανυπεράσπιστο ζώο. Για μια επίσης ακόμα φορά, βρέθηκε κάποιος άνθρωπος που δεν το προσπέρασε και του έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία. Ψάχνουμε μια μόνιμη οικογένεια για τη γατούλα» καταλήγει ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων «Η Προστασία των Ζώων».