Σάλος με τις δηλώσεις του αντιδημάρχου Ηρακλείου Κρήτης Π. Ινιωτάκη για ευθανασία αδέσποτων

Θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει οι δημόσιες δηλώσεις του αντιδημάρχου Ηρακλείου Κρήτης Πέτρου Ινιωτάκη, ο οποίος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο Κρήτη» τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου πρότεινε την αλλαγή της νομοθεσίας, ώστε να θανατώνονται όσα αδέσποτα δεν υιοθετούνται.

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) σε ανακοίνωση της καταγγέλλει σχέδιο εξόντωσης των αδέσποτων ζώων δια της «πολιτισμένης» μεθόδου της ευθανασίας, που σε απλά ελληνικά σημαίνει δολοφονία υγιών συναισθανόμενων εμβίων. Πάρα πολλοί Δήμοι, επισημαίνει, βάζουν όλο και πιο επιτακτικά το θέμα της ευθανασίας των αδέσποτων ως «λύση» στην ύπαρξη των αδέσποτων ζώων. Για πρώτη φορά ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης, προσθέτει η Π.Φ.Π.Ο., δια του αρμοδίου Αντιδημάρχου του απροκάλυπτα, ανερυθρίαστα και δημόσια σε ραδιόφωνο μεγάλης ακροαματικότητας δήλωσε, ότι θα ζητήσει την αλλαγή του νόμου, να δολοφονούνται υγιή ζώα, όπως συμβαίνει κατά δήλωση του Αντιδημάρχου σε πολλές χώρες με υψηλό επίπεδο ζωοφιλίας.

«Καλούμε τον Αντιδήμαρχο να κατονομάσει τις χώρες αυτές όχι γενικώς και αορίστως αλλά παραθέτοντας την νομοθεσία τους, όπου αναφέρεται αυτή η διάταξη. Η Ομοσπονδία μας χρόνια τώρα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στις αρμόδιες κρατικές αρχές, ότι με την αδιαφορία τους και την πλήρη έλλειψη πολιτικού σχεδιασμού για τον περιορισμό των αδέσποτων οδηγούν την κατάσταση στα άκρα αλλά αυτές σφυρίζουν κλέφτικα. Περιορισμό τους όχι μέσω της δολοφονίας τους αλλά με μέτρα κατά των ανεύθυνων ιδιοκτητών κυρίως με την υποχρεωτική στείρωση των κατοικίδιων τους για ορισμένο και ικανό χρονικό διάστημα, των χιλιάδων παράνομων εμπόρων, της μη πώλησης ζώων από τα pet-shops, την δραστική μείωση των εισαγωγών, της ενημέρωσης και της παιδείας.

Καλούμε τον κ. Ινιωτάκη, Αντιδήμαρχο Ηρακλείου, που προέβη στις άθλιες αυτές δηλώσεις και για λογαριασμό άλλων Δήμων, να κάνει κουμάντο στον εαυτό του και αν θέλει, ας τον ευθανατώσει με τον «πολιτισμένο» του τρόπο γιατί δικαίωμα στις ζωές άλλων εμβίων δεν έχει. Σύσσωμη η φιλοζωική κοινότητα της χώρας μας, που αριθμεί πάνω από 1.500.000 πολίτες αλλά και η ευρωπαϊκή καταδικάζει τα σχέδια που εξυφαίνονται από την Πολιτεία και τους Δήμους και δεν θα επιτρέψει ΠΟΤΕ να γίνει κάτι τέτοιο στην χώρα μας.

ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ να διανοηθούν όμως να εξαπολύσουν πογκρόμ θανάτου κατά των αδέσποτων γιατί θα μας βρουν με κάθε τρόπο απέναντί τους. Στον δε Δήμο Ηρακλείου και τον ανεκδιήγητο αντιδήμαρχό του η Ομοσπονδία μας αναζητεί μέσω των νομικών της υπηρεσιών το είδος των δικαστικών ενεργειών εναντίον του. ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ!» καταλήγει η ανακοίνωση της Π.Φ.Π.Ο.

 

 

Με ανακοίνωση της η δημοτική παράταξη «Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες» επισημαίνει την αντίθεση της με κάθε τέτοια πρόταση ή πράξη και τονίζει: «Η αξία κάθε έμβιου οργανισμού είναι πολύτιμη και θα πρέπει να αποτελεί για τον πολιτισμό μας, αδιαπραγμάτευτο κεκτημένο. Το φαινόμενο των αδέσποτων ζώων, είναι αποτέλεσμα ανθρώπινων πράξεων και της κακής νοούμενης ανθρώπινης ευμάρειας.

Χρόνια τώρα τα ζώα πληρώνουν την έλλειψη της εφαρμογής των νόμων, της φιλοζωικής παιδείας και του σεβασμού προς την φύση και το περιβάλλον. Είναι καιρός να καταλάβουν όλοι, ότι τα ζώα δεν είναι αντικείμενα, αλλά συναισθανόμενα όντα. Οι νόμοι της Πολιτείας αν και χρήζουν επικαιροποίησης, προσφέρουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σημαντικά «όπλα» για τον περιορισμό του φαινομένου αυτού, αρκεί να υπάρχει ενδιαφέρον και βούληση.

Τα προγράμματα ΕΣΠΑ 2014 - 2020, θα μπορούσαν να είναι οι βάσεις ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού αστικής ανάπτυξης που να συνδυάζουν τον πολιτισμό με την φύση. Ας αξιοποιηθούν με σοβαρές μελέτες. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι των Ενεργών Πολιτών, αντιτάσσονται σε απόψεις όπως αυτής μελών της ΚΕΔΕ, που δειλά - δειλά ακούγονται σε διαδρόμους Δημαρχείων και που βάζουν την ευθανασία των αδέσποτων σαν μια βολική λύση για την άμβλυνση του φαινομένου. Είναι επιτακτική ανάγκη δε, τέτοιες απολίτιστες απόψεις να παταχθούν εν τη γενέσει. “Το μεγαλείο ενός έθνους, και η πρόοδος στις ηθικές αξίες, μπορούν να κριθούν από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα” (Μαχάτμα Γκάντι)» καταλήγει η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες».

 

 

O σύλλογος «Φιλοζωική Ομάδα Σείριος Ηρακλείου» με ανακοίνωση του καταδικάζει τις δηλώσεις του αντιδημάρχου Πέτρου Ινιωτάκη ζητώντας να ανακαλέσει άμεσα ή να παραιτηθεί. Ειδικότερα ο σύλλογος αναφέρει τα ακόλουθα: «Με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις του Αντιδημάρχου Ηρακλείου κου Πέτρου Ινιωτάκη σε ραδιοφωνική εκπομπή με θέμα το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων στη πόλη του Ηρακλείου και τους όμορους δήμους, η «Φιλοζωική Ομάδα Σείριος» ανακοινώνει ότι καταδικάζει απερίφραστα τα όσα ειπώθηκαν από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και ζητάει την άνευ όρων ανάκληση των λεγόμενών του ή την παραίτησή του.

Σε τόσο δύσκολες εποχές που η χώρα μας ενώ μαστίζεται από οικονομική και πολιτική κρίση επιμένει να δείχνει σημάδια ανθρωπιάς και πολιτισμού σε θέματα που άλλες “προηγμένες κοινωνίες” δείχνουν απίστευτη βαρβαρότητα και παντελή έλλειψη σεβασμού για τη ζωή, είναι το λιγότερο απαράδεκτο ένας εκλεγμένος από τους πολίτες “άρχων” να δηλώνει ότι η ευθανασία υγιών ζώων αποτελεί δείγμα φιλοζωίας και ότι θα έπρεπε να υιοθετηθεί και από την χώρα μας.

Ως πολίτες αυτής εδώ της χώρας δηλώνουμε υπερήφανοι που συμπαραστεκόμαστε στις χιλιάδες προσφύγων που κατακλύζουν τα παράλιά της, την ίδια ακριβώς στιγμή που οι “προηγμένες κοινωνίες” του κου Ινιωτάκη κλείνουν τα σύνορα και ψηφίζουν ντροπιαστικά για το ανθρώπινο είδος μέτρα.

Ως πολίτες αυτής εδώ της χώρας νιώθουμε υπερήφανοι που ενώ οι “προηγμένες” και “φιλόζωες” χώρες του κου Ινιωτάκη αποφασίζουν να ευθανατώνουν αθώα πλάσματα διατηρώντας τη “καθαρότητα” των πόλεών τους, η δική μας είναι από τις λίγες παγκοσμίως που επιλέγει να ζει μαζί με αυτά, θεωρεί φυσικό περιβάλλον τους τις γειτονιές στις οποίες ζουν και διώκει οποιαδήποτε δολοφονία τους!

Ως Φιλοζωική Ομάδα Σείριος καταδικάζουμε όλους αυτούς που επιμένουν να ρίχνουν τις ευθύνες πάντα σε τρίτους, δεν αναγνωρίζουν τις δικές τους ελλιπείς μεθόδους και δίνουν λύσεις ως νέοι νομοθέτες-σωτήρες, “καταργώντας” τους ισχύοντες νόμους αυτής εδώ της χώρας.

Ως Φιλοζωική Ομάδα Σείριος καταδικάζουμε τις απόψεις του κου Ινιωτάκη και του υπενθυμίζουμε ότι λέξεις όπως παιδεία, εκπαίδευση και πολιτισμός δεν χρησιμοποιήθηκαν από τον ίδιο σε κανένα σημείο της συνέντευξης» καταλήγει η ανακοίνωση.