Στήριξαν τους εθελοντές για να παραμείνει ανοικτό το καταφύγιο Σαντορίνης

Πάνω από 40 κάτοικοι της Σαντορίνης επισκέφτηκαν χθες το πρωί το καταφύγιο της Ένωσης Ζωοφίλων Θήρας (S.A.W.A.) που βρίσκεται στην περιοχή του Καρτεράδου για να δείξουν την αμέριστη συμπαράστασή τους προς τους εθελοντές και τα ζώα που φιλοξενούνται εκεί, τα οποία θέλει να πετάξει στο δρόμο ο δήμαρχος Θήρας Νικόλαος Ζώρζος, εισπράττοντας αρνητικά μηνύματα από χιλιάδες Έλληνες και ξένους φιλόζωους που απαιτούν το αυτονόητο. Δηλαδή να κρατήσει ανοικτό το καταφύγιο προχωρώντας παράλληλα τις διαδικασίες νομιμοποίησης του ή να αναζητήσει και να βρει άλλη κατάλληλη τοποθεσία όπου θα στεγαστούν τα ζώα. Όχι όμως να πετάξει στο δρόμο 20 γέρικα γαϊδουράκια και 100 σκύλους, εκ των οποίων οι περισσότεροι έχουν μεγαλώσει στο καταφύγιο και δεν έχουν ιδέα πως να επιβιώσουν μόνοι τους.

 

 

Όλοι οι επισκέπτες δήλωσαν αγανακτισμένοι για την απαράδεχτη απόφαση του Δήμου Θήρας, η οποία σε περίπτωση που υλοποιηθεί θα καταδικάσει τα ζώα, αφού είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βρουν τραγικό θάνατο από τους Σαντορινιούς, οι οποίοι είτε θα τα εκτελέσουν είτε θα τα δηλητηριάσουν, ειδικά τώρα που τελειώνει η τουριστική περίοδος. Μια τέτοια εξέλιξη θα πάει δεκαετίες πίσω τη Σαντορίνη και σίγουρα η εικόνα των αδέσποτων στους δρόμους δεν θα κολακέψει καθόλου τη χώρα μας στα μάτια των 2 εκατομμυρίων και πλέον τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο το νησί. 

 

 

Πίσω, όμως, από την απόφαση του Δήμου Θήρας να κλείσει το καταφύγιο βρίσκεται ο πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Καρτεράδου Ιωάννη Ρούσσο, ο οποίος εδώ και 5 χρόνια, με κακόβουλες πράξεις και βανδαλισμούς που στρέφονται εναντίον των ζώων που προφανώς μισεί αφόρητα, επιδιώκει ν' απομακρύνει το καταφύγιο από την περιοχή, το οποίο σημειωτέον βρίσκεται σε έκταση του Δήμου Θήρας και της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Κατέθεσε δε μηνύσεις εναντίον της Ένωσης Ζωόφιλων Θήρας και στο Δήμαρχο Θήρας Νικόλαο Ζώρζο, ο οποίος, όπως καταγγέλλει η πρόεδρος της Ένωσης κα Χριστίνα Καλούδη, προκειμένου να αποφύγει τις νομικές κυρώσεις, επέλεξε το οριστικό κλείσιμο του καταφυγίου, πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης, χωρίς πρώτα να έχει βρει εναλλακτική τοποθεσία για να φιλοξενηθούν τα 100 αδέσποτα σκυλιά και τα είκοσι γέρικα γαϊδουράκια.

Αντί λοιπόν να νομιμοποιήσει το καταφύγιο ή να βρει άλλο κατάλληλο χώρο αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του απέναντι στ’ αδέσποτα ζώα όπως ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία, νίπτει τας χείρας του ως Πόντιος Πιλάτος, και αποφασίζει έτσι απλά να ανοίξει τις πόρτες και να βγάλει στο δρόμο της Σαντορίνης όλα τα ζώα, αδιαφορώντας πλήρως για την τύχη τους.

 

 

Η είδηση κάνει εδώ και μέρες το γύρω του κόσμου προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των ξένων φιλόζωων που κατακλύζουν με αρνητικά σχόλια το προσωπικό προφίλ που διατηρεί στο Facebook ο Δήμαρχος Θήρας Νικόλαος Ζώρζος, προειδοποιώντας τον ότι θα δυσφημίσουν και θα μποϊκοτάρουν το νησί σε περίπτωση που βάλει λουκέτο στο καταφύγιο και πετάξει τα ζώα στο δρόμο. 

Το καταφύγιο από το 2008 έχει φιλοξενήσει περισσότερα από 1.000 αδέσποτα, που κατάφεραν να υιοθετηθούν σε οικογένειες και έχει προσφέρει ζεστασιά και αξιοπρεπή ζωή σε περισσότερα από 200 γαϊδουράκια και μουλάρια στη δύση της ζωής τους που ακούραστα δούλεψαν για να χτίσουν και να αναπτύξουν το νησί αυτό.

Διαμαρτυρηθείτε για την απόφαση του Δήμου Θήρας να κλείσει το καταφύγιο καλώντας το γραφείο του δημάρχου στον αριθμό σταθερού τηλεφώνου 2286022231 (εσωτ. 107), στέλοντας μήνυμα μέσω email: email: [email protected] ή[email protected] ή στη σελίδα του στο Facebook (Νίκος Ζώρζος).

Υπογράψτε ηλεκτρονικά το ψήφισμα διαμαρτυρίας πατώντας εδώ