Συναντήσεις Π.Φ.Π.Ο. στα υπουργεία Μεταφορών, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Παιδείας

Θέματα που αφορούν στη μετακίνηση των ζώων συντροφιάς και τη μεταφορά τραυματισμένων ή ασθενών ζώων της άγριας πανίδας στα μέσα μαζικής μεταφοράς συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε η πρόεδρος Νατάσσα Μπομπολάκη και η νομική σύμβουλος Νίκη Τηλιακού της Πανελλαδικής Φιλοζωικής & Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.) με τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Α. Καραμανλή, τον υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη και τον γενικό γραμματέα Νίκος Σταθόπουλος.

Ο κ. Καραμανλής και οι συνεργάτες του έκαναν δεκτό σχεδόν το σύνολο των προτάσεων της Π.Φ.Π.Ο. και αναμένονται κάποιες ελάχιστες διευκρινίσεις, ώστε η χώρα μας να εκσυγχρονιστεί και να αφήσει πίσω της προκαταλήψεις και απαρχαιωμένες οπτικές σχετικά με την μεταφορά των ζώων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Π.Φ.Π.Ο. το κλίμα ήταν εξαιρετικό και οι απόψεις των συνομιλητών τους σύγχρονες, πολιτισμένες και ευρωπαϊκές.

 

 

Στην συνάντηση με την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή παρίσταντο ο γενικός γραμματέας Κώστας Σκιαδάς, ο σύμβουλος της υφυπουργού κ. Θ. Θεοχαρίδης και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προστασίας των Ζώων Σπύρος Ντουντουνάκης. Η Π.Φ.Π.Ο. έθεσε καταρχάς το θέμα της επίσπευσης της μεταφοράς της αρμοδιότητας για τα ζώα συντροφιάς από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπως ήδη έχει αποφασιστεί από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να ξεκινήσει πλέον ο ουσιαστικός διάλογος για επιμέρους τροποποιήσεις ή την εξ ολοκλήρου αλλαγή του νόμου 4039/12, ο οποίος σε πάρα πολλές διατάξεις του είναι ένας νόμος αντιφιλοζωικός.

Έγινε ένας γόνιμος διάλογος πάνω στις θέσεις της Π.Φ.Π.Ο., ότι η αλλαγή του τοπίου στη χώρα μας θα έλθει μέσα από το τρίπτυχο, Παιδεία  - Ενημέρωση - Αποτελεσματικός έλεγχος των αθρόων γεννήσεων των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς καθώς και των εκτρεφόμενων. Στη συζήτηση τέθηκαν και ορισμένα άλλα θέματα άμεσης προτεραιότητας.

 

 

Στην συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων Γιώργο Καλαντζή παρίσταντο ο νομικός του σύμβουλος Σ. Βαζάκας και το μέλος της γραμματείας του, η εξαιρετική Ε. Μητσοπούλου. Με την Π.Φ.Π.Ο. παρίστατο και η Ειρήνη Μακρυδάκη, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών. Στη συζήτηση που διήρκεσε περίπου 2 ώρες τέθηκε εκ μέρους της Π.Φ.Π.Ο. η αδήριτη αναγκαιότητα στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να εισαχθούν μαθήματα για τον οφειλόμενο σεβασμό στα ζώα και το περιβάλλον.

Ο κ. Καλαντζής έθεσε στο τραπέζι της συζήτησης τις δυσκολίες αυτού του εγχειρήματος και πρότεινε άλλες εναλλακτικές λύσεις, τις οποίες η Π.Φ.Π.Ο. θα εξετάσει προκειμένου στην επιδιωκόμενη συνάντηση των εκπροσώπων της με την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Ν. Κεραμέως, η Ομοσπονδία να είναι σαφής και με συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα αυτό. Στη συζήτηση τέθηκαν εκ μέρους της Π.Φ.Π.Ο. και τα θέματα της σφαγής των ζώων με τις μεθόδους χαλάλ και κοσέρ καθώς κατ τα θέματα των σφαγών και της διαπόμπευσης των ζώων σε διάφορες χριστιανικές εορτές.

 

 

Η Π.Φ.Π.Ο. επεδίωξε και είχε συνάντηση με τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας κ. Ε. Ιωαννίδη, στον οποίο επέδωσε επιστολή της σχετικά με τις δυσλειτουργίες του θεσμού του Εισαγγελέα Προστασίας των Ζώων. Ο κ. Εισαγγελέας άκουσε με προσοχή και αποδεχόμενος τις ανησυχίες των εκπροσώπων της Π.Φ.Π.Ο. θα προχωρήσει από κοινού με την Εισαγγελέα Προστασίας των Ζώων στην έκδοση εγκυκλίου προς τα αστυνομικά τμήματα της Αθήνας, όπου εντόπισε τον αδύναμο .κρίκο.

Η Π.Φ.Π.Ο. συναντήθηκε και με την Εισαγγελέα Προστασίας Ζώων Ρ. Λάλη με την οποία είχε μια ουσιαστική συζήτηση και για το παραπάνω θέμα αλλά και για δύο πρόσφατες και μεγάλες υποθέσεις κακοποίησης ζώων, αυτή του Μοσχάτου και του Παγκρατίου, έκθεσε δε τις απόψεις της για το τραγικό συμβάν των Γλυκών Νερών. Η κα Εισαγγελέας δήλωσε αναρμόδια για την έκδοση της απόφασης για το ροτβάιλερ και παρέπεμψε τους εκπροσώπους της Π.Φ.Π.Ο. στην Εισαγγελέα που χειρίζεται την σχετική δικογραφία την οποία θα επιδιώξουν να συναντήσουν πολύ σύντομα.